PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Izgradit ćemo brzu cestu Popovača-Ogulin i sa 600 milijuna kuna obnoviti Terme Topusko‘

Projektom tzv. termalnog grada, Topusko bi postalo jednim od centara zdravstvenog, odnosno kontinentalnog turizma
Andrej Plenković
 Robert Fajt/Cropix

Program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije nakon potresa uključit će i obnovu Termi Topusko, vrijednu 600 milijuna kuna, i izgradnju brze ceste Popovača - Ogulin, kojom bi se preko Banije direktno povezala Slavonija i Lika, najvažnija je poruka odaslana iz Topuskog, gdje je premijer Andrej Plenković sudjelovao na sastanku Stožera civilne zaštite. Projektom tzv. termalnog grada, Topusko bi postalo jednim od centara zdravstvenog, odnosno kontinentalnog turizma.

image
Lječilište Topusko
Robert Fajt/Cropix

- Stručni tim već je izradio jedan nacrt programa revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, cjeloviti pristup koji će omogućiti i demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj, socijalnu uključenost i bolju infrastrukturnu povezanost - rekao je premijer Plenković.

image
Lječilište Topusko
Robert Fajt/Cropix

U termama Topusko u ovom trenutku privremeno je smješteno 170 osoba s potresom pogođenog područja, koje su ostale bez kuća i stanova. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved naglasio je kako je dosad prikupljeno više od četiri tisuće zahtjeva za brzom obnovom oštećenih objekata, a od 1. svibnja počinje se s obnovom dimnjaka, krovišta, zabatnih zidova i drugih nekonstrukcijskih elemenata, što bi u ljetnom periodu omogućilo povratak oko 20.000 obitelji u njihove domove. Dosad je uklonjeno više od 30 opasnih građevina, a od ovog će se tjedna ti poslovi intenzivirati.

image
Željka Josić
Robert Fajt/Cropix

Josić predstavila kandidaturu

Liječnica Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te bivša saborska zastupnica, predstavila je svoju kandidaturu za gradonačelnicu Siska i, najavljujući niz mjera, sugrađanima obećala da će grad učiniti poželjnim za život.

- Pogled na naš grad zadnjih nekoliko godina nerijetko me razočarao. Svi negativni faktori s nedostatkom jasne vizije razvoja grada rezultirali su time da je Sisak u puno težoj situaciji nego ikada u povijesti. Danas Sisak ima ukupan broj stanovnika koliko je nekada imao radno aktivnog stanovništva. Svakodnevno gledamo našu rodbinu, prijatelje i djecu koja traže sreću u nekom drugom gradu, ali sada imamo priliku raditi kako bismo spriječili iseljavanje naših najmilijih i kako bismo iz svih nedaća koje su nas zadesile izašli jači - poručila je dr. Josić.

Kaže da je "ostala šokirana razinom nesuradnje aktualne gradske vlasti i pukim politikantstvom koje se iskazalo kao nebriga za građane jer je netko u najvećoj katastrofi koja ih je pogodila prepoznao trenutak za preuranjenu predizbornu kampanju". Smatra da su građani Siska taoci samovolje gradske vlasti.

- Ovo je prilika da se problemi prestanu gurati pod tepih i da konačno počnemo graditi snažniji i bolji Sisak. Imamo priliku za novo zajedništvo i postavljanje novih i čvrstih temelja na kojima će se graditi perspektivna budućnost. Obnove našega grada nema bez demografske obnove, zato će fokus mog programa biti mlade obitelji i poticanje razvoja - dodala je te najavila "ulaganje u gospodarstvo, poduzetničku infrastrukturu te postojeću industriju koje je proteklih godina bila itekako zapostavljena, otvaranje poduzetničkih inkubatora, i poticanja otvaranja startup tvrtki".

Naglasila je i da Sisak treba "čvrstu suradnju s nacionalnom vlasti u predstojećoj obnovi, zato treba viziju i smjer".

Premijer Andrej Plenković, koji joj je došao izraziti podršku, također je demografsku revitalizaciju označio ključnom za budućnost, dodajući kako "vidimo da je jedini pravi način da se u sinergiji lokalne i županijske vlasti i Vlade RH napravi snažan iskorak na tragu Željkine poruke - obnove, revitalizacije, ekonomskog napretka, socijalnog uključenja i izgradnje prometne infrastrukture".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:56