NIJE USPIO NAPLATITI DUGOVE

IZGUBIO BITKU S DRŽAVOM 'Sustav me uništio! Pošteno sam radio, a danas je sva moja imovina pod ovrhom'

Karlovac, 030911.Prvenstvo Hrvatske u oranju.U Karlovcu je danas odrzano prvenstvo Hrvatske u oranju na kojemu su sudjelovali predstavnici 16 zupanija te grada Zagreba.Foto: Mario Pusic / CROPIX
 Mario Pušić / CROPIX

DRENJE - Antun Pataki iz Drenja (52), dragovoljac Domovinskog rata, inženjer ratarstva, do jučer je bio ambiciozan poljoprivrednik, a danas je korak do prosjačkog štapa , piše Glas Slavonije.

On ima sve, a nema ništa. Jer, u svojoj kući, automobilu, farmi, na zemlji - 25 jutara (pra)djedovine, očevine…, on je samo korisnik. Na sve se uknjižila Porezna na ime duga od 138.000 kuna. Sva je ta imovina sada kod njega samo – 'na čuvanju'.

Tereti se kao ovršenik, duguje državi, a, ironije li, duguje se njemu - dužnik mu je i država.

Dok nije zakoračio u mračni labirint propasti, uredno je plaćao svoje obveze, porez državi, no početak kraja iskrojila je propast 'Đakovštine' kojoj je 2009. predao i fakturirao 130.000 kuna uroda. To mu potraživanje do danas nije namireno.

- Do tada sam ratario i stočario, prije toga radio kao tehnolog u PIK-u i među prvima dobio otkaz kao višak. Onda se dogodilo to s 'Đakovštinom' i tu sam 'zalegao' s neisplaćenim urodom pa sam morao zatvoriti OPG i od tada mi je račun blokiran. A prije toga sam za obradu zemlje i dva kredita za strojeve podigao 400.000 kuna i sve uredno vratio - kaže Pataki.

Uskoro 'na naplatu' dolazi i 1994. godina, kada gradi stambeno-gospodarske objekte – kuću, a iza staju za 100 muznih krava, izmuzište, halu… No, ni jedna krava tu kročila nije…

- Radio sam 150 k.j. zemlje pa je bilo logično da na to naslonim i stočarstvo, prisjeća se i tog pokušaja Antun. Krenuo je ambiciozno.

- Odmah sam počeo vaditi papire, no odgovarali su me 'Rat je, mogu ti to srušiti, a ti gradiš!' pa sam stao s legalizacijom, prisjeća se Antun, koji danas samo gleda otužno utihnulo zdanje…

Završni udarac koji je zacementirao njegovu sudbinu vezan je za državnu zemlju. Prije 14 godina njega i druge korisnike, kaže, nadležne strane pozvale su na table i, ističe, doslovce im rukom pokazale na posjed i međe.

- Radio sam ju 10 godina i ne pomislivši da u vezi s međama ima ikakvih nepravilnosti. U prvom obilasku poljoprivrednog inspektora utvrđeno je da je sve u redu, moje table bile su zasijane i sve je bilo O.K., da bi u drugom obilasku inspektor utvrdio nepravilnosti jer susjedova tabla nije bila zasijana, a zbog u međuvremenu utvrđenih promjena s međama ispalo je da je to zemlja koju ja obrađujem. Inspektor mi je rekao da on ne želi zbog mene izgubiti posao. On ga nije izgubio, ali jesam ja – tu sam zemlju zbog tuđe proizvoljnosti i previda izgubio, kao i 167.000 kuna poticaja, kao i urod u koji sam uložio 200.000 kuna. Kada se sve zbroji – uloženo u urod, uskraćeni poticaji i urod 'Đakovštini' - izgubio sam 500.000 kuna. I nikom ništa! - zbraja Pataki.

Uložio je dvije žalbe, no odbijene su, pa tužbu Upravnom sudu, no ovih dana stiže mu odbijenica. Odvjetnici su mu, kaže, savjetovali da tužbom ne ide k višim instancama jer da sud dobiti neće.

– Pošteno sam se naradio u životu. Sada sve ono što sam naslijedio od pradjedova i što sam kroz život stjecao - gubim zbog poreza državi koja je bila vlasnik trećine 'Đakovštine', što znači da i ona duguje meni. Ako i nije bilo novca za riješiti nas preostalih 520 seljaka, država je mogla izvršiti prebijanje - kazao je Pataki za Glas Slavonije te poručio: - Institucije su me uništile!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:56