KRAJ VELIKE POTRAGE

Izgubljene strance neozlijeđene pronašao svjetioničar: ‘Spasio ih je s teško pristupačnih stijena‘

Turisti su bili smješteni u apartmanu na svjetioniku te su se u utorak ujutro uputili na najviši vrh Sušca u arhipelagu Lastova

Pomorska policijska patrola/Ilustracija

 Jakov Prkic/Cropix

Potraga, a potom i velika akcija spašavanja kasno sinoć, nakon što je otkriveno da je četveročlana obitelj turista, koja je odsjela u svjetioniku na Sušcu u Lastovskom arhipelagu doslovno nestala, okončana je noćas pola sata nakon ponoći i to sa sretnim završetkom.

U akciji su sudjelovali i članovi HGSS-a Orebić koji su oko 21.40 sati zaprimili poziv u pomoć policijskog Operativno-komunikacijskog centra Dubrovnik.

- Svjetioničar je primijetio da se obitelj nije vratila u smještaj i nije ih bilo moguće dobiti na mobitel, a već je pao mrak. Pokrenuta je potraga. Iz Dubrovnika kreće policijski brod "Željko Raguž" s posadom, te je planirano da na putu prema otoku Sušcu ukrca i devet članova HGSS Stanice Orebić koji spremni čekaju. U slučaju potrebe spreman je bio isploviti i brod tvrtke "Plovput" koja upravlja svjetionikom - kažu orebićki HGSS-ovci kojima je potom u 22.30 sati iz Centra 112 stigla nova informacija, a koju su netom primili sa jedne jahte.

- Putnici s jahte, koji su također strani državljani, javili su na 112 da se na južnoj strani otoka Sušca, na stijenama, nalaze ljudi kojima je potrebna pomoć, a kojima oni ne mogu prići zbog vremenskih uvjeta i konfiguracije tla. U dogovoru sa svjetioničarom, on je s barkom s kojom je pristup obali lakši, krenuo turistima u pomoć u čemu uspijeva oko 23.40 sati - opisali su HGSS-ovci iz Orebića.

Četveročlana obitelj turista, vidno iscrpljena ali neozlijeđena, bila je 35 minuta poslije ponoći noćas na sigurnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:29