AKCENT

Izlaz za SDP i Možemo! je u Mađarskoj, gdje je zasnovan jedinstveni front protiv Orbana

U usporedbi sa zagrebačkim gradonačelnikom, Viktor Orbán ispada junior, barem kad je u pitanju vrijeme provedeno na vlasti
Milan Bandić
 Davor Pongračić/Cropix
Objavljeno: 22. prosinac 2020. 17:00

Vijest je očekivana. "U SDP-u su spremni podržati Tomislava Tomaševića kao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, ali u tom slučaju Možemo! mora prihvatiti zajedničku listu za Gradsku skupštinu. 'Uzmi ili ostavi'", glasi poruka anonimnih sugovornika iz Socijaldemokratske partije.

Sada je odluka prebačena na Možemo! i njihova frontmana. Ako želi konsenzualnu podršku kada se suoči s vječnim Milanom Bandićem, treba pristati i na zajedničku izbornu listu sa - barem u Zagrebu - sve slabijim SDP-om. Paket aranžman, može se reći.

SDP-ova ponuda je lukava. Jer, prihvati li je Tomašević, socijaldemokrati će imati sigurno mjesto u budućoj vlasti u metropoli, a ako odbije pa izgubi, s Iblerova trga će moći poručiti da je zeleno-lijeva koalicija nedorasla izazovima i da je zato ponovno izgubljen Zagreb.

Odnosno, bolje je da lijevo-centristički birači glasaju za stare i poznate stranke poput njih, nego za skupinu dojučerašnjih aktivista i alternativaca. Gdje je izlaz iz ove pat-pozicije? Vjerovali ili ne - u Mađarskoj.

Zanimljiva vijest dolazi iz Budimpešte. Mađarska oporba će prvi put osnovati jedinstveni front protiv premijera Viktora Orbána kako bi pokušala pobijediti na parlamentarnim izborima 2022. Liberalna, ekološka, socijalistička i stranka krajnje desnice namjeravaju "vratiti naciji slobodu i prosperitet, obećane tijekom promjene režima" nakon pada komunizma, piše u antiorbanovskoj deklaraciji.

Uzgred, kada se radi o vremenu provedenom na vlasti, Orbán je "zasjeo" 2010., a Milan Bandić - cijelo desetljeće ranije. U usporedbi sa zagrebačkim gradonačelnikom, Viktor Orbán ispada junior, barem kad je u pitanju vrijeme provedeno na vlasti. Koliko je dugo Bandić vladar Zagreba, pokazuje podatak da će u svibnju 2021. prvi put na izborima glasati pripadnici generacije koji se još nisu bili rodili u vrijeme kad je on zasjeo u fotelju gradonačelnika.

Unatoč aferama teškim poput mlinskog kamena, Milan Bandić je sve samo ne otpisan u predstojećoj izbornoj utrci. Uspješan je populist, mnogi mu duguju, a odgovara i HDZ-u, gdje nemaju ozbiljnog kandidata. U takvom rasporedu snaga, najbolja opcija za njegove protivnike je jedinstvena lista, baš poput one koju najavljuje mađarska opozicija protiv Orbána. Priča o dva bloka, lijevom i centrističkom, jednostavno je nerealna.

Možemo! nipošto ne može nastupiti smo sa SDP-om, koji su do jučer optuživali da drži štangu Bandiću. Da to naprave, Možemo! i Tomašević bi se samoubili. Osim toga, tko bi glasao za onu drugu oporbenu listu u kojoj bi bili GLAS, HSLS i slična sitnež? Samo bi raspršili glasove i pomogli Bandiću i HDZ-u.

Jedina ozbiljna opcija je stvaranje jedinstvene liste, koja će stati iza Tomislava Tomaševića i, još važnije, vizije novog Zagreba u kojem neće vladati kumovi i rođaci. Samo na taj način mogu mobilizirati Zagrepčane koji žele promjenu i drukčiju viziju. Pritom i Tomašević, i Grbin, Maras i svi u njihovu okruženju ne smiju ispustiti iz vida nešto što je jako važno. Eventualna pobjeda u Zagrebu puno je više od lokalnog trijumfa. To bi bio prvi, ali velik korak prema promjenama i na nacionalnoj razini. Poraz je, pak, povratak u depresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:04