JUTARNJI DOZNAJE

Izlet u čudu ratne tehnologije: Milanović na finale EP-a u vaterpolu odletio Blackhawkom

Svi letovi predsjednika vojnim helikopterima klasificirani su oznakom tajnosti, pa javnost, koja sve to plaća, nema uvida u njegova putovanja

Zoran Milanović i Black Hawk

 Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović iznimno često koristi helikopter za svoja putovanja širom Hrvatske. Najviše pritom koristi vojni transportni helikopter Mi 171. U subotu, 10. rujna, predsjednik je otišao u Split kako bi prisustvovao finalnoj utakmici vaterpolskog Europskog prvenstva. Prema informacijama Jutarnjeg lista, i za taj put u Split korišten je vojni helikopter. No, ovaj put predsjednik je sjeo u novi američki helikopter Blackhawk. Jedan od dva koje je SAD isporučio Hrvatskoj u svibnju ove godine. Koliko je nam je poznato, to je prvi put da je predsjednik na službeni put otišao američkim vojnim helikopterom.

image

Black Hawk

Tomislav Kristo/Cropix

Polijetanje s Pantovčaka

Čitatelji Jutarnjeg lista prošle su subote vidjeli Blackhawk kako slijeće i polijeće s prostora Ureda predsjednika. Prema našim informacijama, kasnije tog dana viđen je kako slijeće u vojarnu Lora u Splitu. Iz vojarne predsjednik je potom automobilom prebačen do Spaladium Arene, gdje je odigrana utakmica. U Zagreb se također vratio helikopterom. U društvu predsjednika, na utakmici bila je i predsjednica Mađarske Katalin Novak. U ovom trenutku nemamo informaciju je li i ona bila s Milanovićem u Blackhawku, ili je ona do Splita stigla automobilom. Prošlog tjedna uputili smo upit Uredu predsjednika je li točna naša informacija da je predsjednik u Split na utakmicu letio, i u Zagreb se vratio, Blackhawkom, i je li s njim u helikopteru bila i mađarska predsjednica. U Uredu su naš upit ignorirali, i na njega nismo dobili nikakav odgovor. Tako smo ostali uskraćeni za pojašnjenje zbog čega je predsjednik ovaj put zamijenio ruski helikopter američkim. Inače, svi letovi predsjednika vojnim helikopterima klasificirani su oznakom tajnosti, pa javnost, koja sve to plaća, nema uvida koliko puta predsjednik, primjerice, putuje vojnim helikopterom, i koliko je to opteretilo proračun MORH-a. Prema proceduri koja se sada primjenjuje, zapovijed za korištenje materijalnih sredstava za potporu predsjednika Republike potpisuje načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj. Hrvatska je od SAD-a nabavila četiri Blackhawk helikoptera, ukupne vrijednosti 138 milijuna dolara, od kojih su dva američka donacija. Osnovna im je namjena prijevoz ljudi i opreme, a mogu prevesti do 11 putnika.

image

Zoran Milanović sudjelovao je na preuzimanju helikoptera UH60M Black Hawk

Tomislav Kristo/Cropix

Procjena osiguranja

Kada je prije dvije godine odgovarao na novinska pitanja o čestom korištenju vojnog helikoptera za putovanja širom Hrvatske, Milanović je odgovorio kako o tome odluku donosi njegovo osiguranje te da helikopteri ovako i onako lete prazni ili puni. "Vojni helikopteri imaju resurse i optimalan broj naleta. Oni ne lete dovoljno, i normalno je da ja, kao predsjednik, u svakoj situaciji koju osiguranje procijeni, koristim vojni helikopter. Ti helikopteri lete manje nego što trebaju, piloti moraju letjeti", pojasnio je tada predsjednik. Predsjednik je posljednji put snimljen kako izlazi iz vojnog helikoptera početkom kolovoza. Tada je u kratkim hlačama i u majici te s natikačama na nogama, izašao iz helikoptera koji je sletio u Zračnu luku Sinj u Glavicama, kako bi prisustvovao Alci. To je tada jako razljutilo djelatnike Hitne pomoći, koji su na društvenim mrežama prosvjedovali kako nema novca za helikoptere za hitnu helikoptersku službu, ali ima za predsjednika koji helikopterom posjećuje svoju obitelji i odlazi na Alku, ili za ministra zdravstva, za kojeg se podiže helikopter koji ga hitno odvozi na press konferenciju u Varaždin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 17:11