KRČENJE MAKIJE I ŠUME

Između Pule i Vodnjana uređuje se najveći rasadnik u državi: Bit će maslina, vinograda, smokvi...

Damir Prgomet iz Rovinja planira urediti najveći rasadnik u državi

Damir Prgomet planira urediti najveći rasadnik u državi

 Goran Sebelic/Cropix

Točno preko puta velikog maslinika na 80 hektara površine između Vodnjana i Pule trenutno se krči i obrađuje dodatnih 60 hektara zemljišta. Riječ je o državnom poljoprivrednom zemljištu koje je pet poljoprivrednika iz Vodnjana i Rovinja dobilo u dugogodišnji zakup nakon višegodišnje procedure, a tek sada krčenjem i frezanjem zemlje otvaraju se skroz nove vizure na Brijune i Fažanu. Istodobno se vide razmjeri velikog nekada šumom pokrivenog zemljišta na lokaciji poznatoj kao Likvidot. Podijeljeno je na 6 parcela, svaku od 10 hektara, a na njima će doći nasadi maslina i vinograda, ali i neke druge kulture, kao što su smokve, bademi, žižule. Svakako će najintrigantniji projekt biti najveći rasadnik na području Hrvatske koji će se protezati na čak 20 hektara. Njega planira Damir Prgomet čije su dvije tvrtke Roris i Nerium iz Rovinja dobile svaka po 10 hektara zemljišta u zakup.

- Trenutno u Rovinju imamo rasadnik na dva hektara, a plan nam je na ovoj lokaciji napraviti najveći rasadnik na području Hrvatske i Slovenije s ukrasnim biljem i stablima kojim ćemo opskrbljivati tri naša vrtna centra u Rovinju, Rijeci i Malinskoj. Cilj nam je povećati proizvodnju ukrasnog bilja za naše centre, ali i za druge. Bit će to poseban projekt kakav nije viđen na ovom prostorima, najavljuje nam Prgomet. Zadovoljan je kako teče priprema zemljišta.

Lani počelo čišćenje

- Već smo lani počeli s čišćenjem zemljišta i plan na je da ono bude spremno do rujna. Osim rasadnika planiramo podignuti i nasad maslina, badema, smokava i drugih kultura, ali u manjem obimu. Uglavnom, cilj nam je stvoriti jednu lijepo zonu u našoj županiji, ističe Prgomet. Njegov brat Željko Prgomet, koji također u Rovinju ima rasadnik pod nazivom Skink i koji je poznat po uzgoju smokava, priprema u blizini teren baš za nasad smokava.

- Plan nam je da zemlja narednih par mjeseci odleži, pa bi sadnja krenula iduće godine. Vidjet ćemo još kako ćemo organizirati sadni materijal, no želimo krenuti saditi već idućeg proljeća te da to potraje do jeseni. Dio nasada bit će pod maslinicima, a dio pod mediteranskim voćarskim kulturama kao što su smokve, badem, nar, žižule i još neke, ističe Prgomet. Kaže da su se bojali kakva će biti kvaliteta zemljišta koje dosad nije bilo u poljoprivrednoj funkciji jer su mislili da će biti puno kamena, no na kraju su ostali pozitivno iznenađeni.

- Malo nas plaši problem s navodnjavanja, koji ćemo zajednički rješavati s drugim poljoprivrednicima i nadam se kroz pomoć Istarske županije i Grada Vodnjana. Na ovoj lokaciji postoji bunar koji se trenutno ne koristi, a mogao bi biti izvanredna opcija za navodnjavanje jer bez vode ne možemo, ističe Prgomet.

A zemljište su već isfrezali i na njemu posijali travnatu smjesu braća Chiavalon iz OPG-a Chiavalon. Oni na Vodnjanštini imaju preko 40 hektara pod svojim maslinicima gdje je posađeno 12 tisuća stabala. Uz to, kontroliraju nasade svojih 53 kooperanta s kojima imaju ugovorenu proizvodnju. Na Likvidotu planiraju posaditi nešto više od tri tisuće maslina.

Ušli u posjed prije godinu dana

- Prije godinu dana ušli smo u posjed tog zemljišta i točno u godinu dana završili smo s njegovom pripremom što je zapravo najteži dio posla. To je zemljište godinama bilo makija, djelomično šuma, zato početak sadnje ovisi o prirodi. Naime, trenutno je u tom sloju zemlje prisutna armillaria koja "napada" drvo koje se raspada. Kada bismo sada išli saditi masline, taj bi nametnik napao i njih. Zbog toga smo posijali travnatu smjesu koja će kroz godine pripremiti tlo za sadnju. Vjerujem da ćemo krenuti kroz godinu ili dvije. U planu je maslinik, ali kako se bavimo i drugim poljoprivrednim kulturama, ne treba iznenaditi i ako se odlučimo za nešto drugo, kaže nam Tedi Chiavalon koji s bratom Sandijem vodi obiteljski OPG i uljaru u Vodnjanu.

U njihovom susjedstvu upravo prokrčeno zemljište freza obiteljska vinarija OPG-a Matteo Moscarda iz Galižane. Njihov je plan kroz tih 10 hektara udvostručiti trenutačnu proizvodnju, a na Likvidotu će zasaditi loze malvazije i terana.

- Trebat će par godina da se zemlja da se oporavi tako da sadnju planiramo za dvije do tri godine. Na ovom ćemo zemljištu posaditi između 40 i 50 tisuća loza. Osim toga, trenutno pripremamo za sadnju dodatna tri hektara na drugim lokacijama koje također imamo u najmu. Time ćemo uvelike povećati sadašnju proizvodnju, kaže nam Matteo Moscarda.

Na jesen će pak svojih 10 hektara početi krčiti OPG Doblanović koji bi podigao smokvik i vinograd.

- Planiramo na 8 hektara zasaditi vinovu lozu, a na 1,2 hektara smokve. Preostali dio zemljišta bio bi namijenjen za gospodarski objekt za garažu i alat. Plan nam je podići ekološki nasad smokava, a s krčenjem krećemo na zimu, najavio je Dean Doblanović iz tog OPG-a.

Inače, ovo je zemljište dodijeljeno poljoprivrednicima na 25 godina s mogućnošću produženja za još toliko. Od sedam čestica na Likvidotu, površine 78,6 hektara, u zakup ih je išlo šest. Zemljište je podijeljeno u sedam blokova, a početna cijena za najam deset hektara bila je 2.710 kuna godišnje. Preostala je još jedna parcela od 18 hektara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:13