LESAR TRAŽI OD KOSORICE

'Izmijenite zakon i zastupnicima koji su u bijegu dajte samo minimalnu plaću!'

Zagreb, 010709.Vlada Republike Hrvatske, Trg sv. Marka. Dr. Ivo Sanader danas je na izvanrednoj press konferencijidao ostavku na mjesto premijera i svih stranackih duznosti u HDZ-u. Sanader je potvrdio da ce njegovu funkciju u Vladi i stranci preuzeti Jadranka Kosor, dosadasnja potpredsjednica Vlade. Na slici: Ivo Sanader izlazi iz zgrade Vlade nakon sto je na press konferenciji najavio svoj odlazak iz politickog zivota.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Izmijenite zakon i zastupnicima koji su istražnom zatvoru, pritvoru ili u bijegu pred hrvatskim pravosuđem dajte samo minimalnu plaću - prijedlog je to koji je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar uputio premijerki Jadranki Kosor.

U otvorenom pismu koji je danas poslao predsjednici Vlade Lesar upozorava kako niti u kriminalu nisu svi jednaki budući da državni dužnosnici, a sada se uglavnom radi o zastupnicima, koji su u zatvoru, pritvoru ili čak bijegu dobivaju punu plaću.

- Ni jedan zakon ne predviđa mogućnost umanjenja ili neisplate plaće za vrijeme dok se dužnosnik nalazi u istražnom zatvoru ili pritvoru. Kao ni o situaciji kada se nalazi na odsluženju kazne zatvora do 6 mjeseci – objašnjava Lesar. Stoga traži o premijerke da Saboru predloži izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakona o pravima zastupnika kojima bi se to promjenilo.

Lesar podsjeća na slučaj Branimira Glavaša koji je bio u bijegu, ali je uredno primao saborku plaću, kao i na primjer bivšeg premijera Ive Sanadera.

- Iako prema neslužbenim podacima on nije aktivirao pravo primanja plaće, po postojećim zakonima na to ima pravo - naglašava Lesar.

- Za razliku od zastupnika, kaže Lesar, državni službenici protiv kojih je pokrenut istražni postupak i određen pritvor udaljuju se iz službe i dobivaju plaću umanjenu za 20 ili 40 posto.

- Zakon o zastupnicima i državnim dužnosnicima tako nešto jednostavno ne predviđa. Doduše zakon kaže da plaću i nakon odlaska s dužnosti ne može dobivati dužnosnik pravomoćno osuđen na zatvor, ali kako postupci traju poneku godinu, to praktički nema veze sa zdravom pameću.

Dok je u mandatu i pod istragom logikom nepostojanja propisa dužnosnik osumnjičen za kriminal u pritvoru ili istražnom zatvoru dobiva punu plaću sve dok je u mandatu. Tražim od Vas da pokažete volju i želju da ispravite barem dio nepravde i sramote koju politčka elita ove zemlje nanosi sebi i narodu već desetljećima. Neka su barem u kriminalu svi jednaki! – napisao je Lesar predsjednici Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:30