RASPRAVA U SABORU

Izmjenama Zakona o službi u OS regulirati slučajeve stradavanja i pogibije pripadnika HV-a

Damir Krstičević
 Darko Tomaš / CROPIX

Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se, između ostaloga, regulira postupanje u slučajevima stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe u HV-u, a resorni ministar Damir Krstičević poručio je kako je čovjek najvažniji dio našeg obrambenog sustava.

Predloženim izmjenama Zakona određena prava propisuju se i za obitelji vojne osobe koja bez svoje krivnje pogine ili umre zbog radne ili ozljede koju je zadobila u obavljanju službene zadaće u Hrvatskoj vojsci. Također se propisuje da će vojnoj osobi koja je bez svoje krivnje teško ranjena ili ozlijeđena u obavljanju službe u Hrvatskoj vojsci i koja je nepokretna, slabo pokretna ili joj se ne preporučuje kretanje Ministarstvo obrane osigurati administrativnu i psihosocijalnu potporu pri ostvarivanju prava vezanih uz njezino stanje.

Vojna osoba kojoj je organizam oštećen za najmanje 20 posto zbog rane ili ozljede koju je bez svoje krivnje zadobila u obavljanju službene zadaće u HV-u u skladu s odredbama predloženoga Zakona i posebnih zakona ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu, prava po osnovi oštećenja organizma i pravo na stambeno zbrinjavanje, stoji u obrazloženju.

"Predlaže se omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Dodao je da se povećava i dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin. Krstičević je posebno istaknuo kako je čovjek najvažniji dio obrambenog sustava.

Krstičević: Čovjek najvažniji dio obrambenog sustava

Zakonom se predlaže i da se dočasnike ne ograničava u obnašanju voditeljskih dužnosti na četiri godine. Time bi se smanjio broj voditeljskih dočasničkih dužnosti na koje se do sada odnosila obveza raspoređivanja uz vremensko ograničenje od četiri godine, s mogućnošću produljenja na dvije godine.

"Podigli smo dobnu granicu za stjecanje uvjeta za prestanak službe po sili zakona, a u skladu s tim postoji opravdani razlog da se podigne i dobna granica za upućivanje na školovanje", izvijestio je Krstičević. Također je rekao kako se mijenja i ograničenje izvanrednog promicanja jedanput tijekom službe za posebne zasluge za Hrvatsku vojsku, s obzirom na to da postoji mogućnost da djelatna vojna osoba stekne uvjete da bude izvanredno promaknuta za posebne zasluge za Hrvatsku vojsku više puta tijekom karijere.

Zakonom o službi u OS RH propisana su načela jednakih mogućnosti, prilika i jednakog postupanja, uvjeti za prestanak djelatne vojne službe vojnika i mornara posljednjim danom kalendarske godine u kojoj navršava 45 godina života.

Krstičević je najavio da će se omogućiti pripadnicima HV-a plaćena dva vikend putovanja kući, ako su na službi udaljeni najmanje 50 kilometara od mjesta prebivališta.

Bulj: HRZ bi zbog kašnjenja u nabavi borbenih zrakoplova mogao izgubiti borbenu spremnost

Odgovarajući na zastupničko pitanje Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) o aferi Municija u zračnoj bazi Zemunik kada su pripadnici HRZ-a zlorabili helikoptere za prijevoz osobe osumnjičene za krijumčarenje oružja Krstičević je rekao kako su počinitelji sankcionirani, a odgovorni smijenjeni te da su ogromna većina pripadnika HV-a časni i pošteni ljudi.

Miro Bulj (Klub Mosta) ocijenio je da zakon poboljšava razinu života i rada hrvatskog vojnika najavivši mu potporu. Hrvatski vojnik pobijedio je u obrani hrvatskog naroda i samostalnosti hrvatske države nasuprot velikosrpskog četničkog agresora.

Bulj se u raspravi založio i za uključivanje Hrvatske vojske u čuvanje državne granice zajedno s policijom kako bi se spriječile ilegalne migracije, što je i predviđeno Zakonom o policiji, a kako bi se zaštitili hrvatski građani i njihova imovina, osobito u pograničnim područjima. Izrazio je i bojazan da bi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) zbog kašnjenja u nabavi borbenih zrakoplova moglo izgubiti borbenu spremnost.

Franko Vidović (Klub SDP-a) najavio je potporu Zakonu pozdravivši izmjenu kojom će se omogućiti da neposredno nadređeni zapovjednici mogu odlučivati o nagrađivanju najboljih pojedinaca. Izrazio je mišljenje da ne bi trebalo mijenjati Dan Oružanih snaga RH u dan Hrvatske vojske.

Nenad Stazić (SDP) predložio je odmicanje Hrvatske vojske od Katoličke crkve, jer u u HV-u ima i pripadnika i drugih vjeroispovijesti pa i ateista, jer drži da bi to vodilo u smjeru daljnje profesionalizacije HV-a, na što je ministar Krstičević odgovorio da se to u njegovom mandatu sigurno neće dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:25