SPORAZUM NA TANKOM LEDU

Izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora: Hoće li Vlada i sindikati danas postići dogovor?

Zagreb, 050712.U prostorijama Hrvatskog sumarskog drustva celnici Matice hrvatskih sindikata odrzali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali ishod pregovora s Vladom o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora.Na slici: Vilim Ribic, Branimir Mihalinec.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

Vlada i sindikati javnih službi nastavit će pregovore o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, javlja HRT .

No, prema najavama iz sindikata, do potpisivanja izmjena ugovora vjerojatno neće doći jer dio sindikata ne prihvaća postojeći Vladin prijedlog.

Dio sindikata koji prihvaća izmjene su: Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi, dok dio sindikata koji odbija potpisati izmjene TKU su Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara.

Podsjetimo, Vlada u izmjenama TKU predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplatu jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža.

Uz to, u prijedlogu stoji da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici koji stanuju u radijusu dva kilometra od posla.

Vlada je odustala od smanjenja naknade za minuli rad s 0,5% na 0,3% po godini staža.

Ukoliko ne dođe do sporazuma, Vlada je spremna otkazati Temeljni kolektivni ugovor, a sindikati su najavili štrajkove i pravnu bitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:26