NOVOST

Izmjene u javnoj nabavi: Sve žalbe bez žalbenih navoda uskoro će se automatski odbijati?

Država je, sudeći prema svemu, napokon odlučila stati na kraj i onima koji opstruiraju postupke javne nabave
Tomislav Ćorić
 Damjan Tadić/Cropix

Žalbe u postupcima javne nabave uskoro će se moći izjavljivati isključivo elektroničkim putem, a država je napokon odlučila stati na kraj i onima koji postupke javne nabave opstruiraju, tako da će se žalbe obavezno morati predavati s navedenim žalbenim navodima, što trenutno nije slučaj.

Naime, postojeća legislativa omogućuje da se postupak javne nabave prekida i u slučajevima predaje nepravodobnih, kao i nedopuštenih žalbi, a on se ponovo nastavlja tek u trenutku kad odluku o žalbi donese Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

Nakon toga, naručitelji su po okončanju žalbenog postupka obvezni produljiti rok za dostavu ponuda čime se osobama koje često zapravo nemaju za cilj ostvarenje pravne zaštite omogućava da odugovlače s postupkom javne nabave, a što je poseban problem za one poslove koji se financiraju novcem iz EU.

Jedan od načina kako se odugovlači s postupcima, pojašnjava Ministarstvo u dokumentu "Obrazac procjene za nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi" jest izjavljivanje žalbi bez navođenja konkretnih razloga zašto se žalba ulaže, a nakon čega, prema postojećim propisima, Državna komisija žalitelja mora pozvati na uređenje žalbe.

"Predlaže se izmjena koja će osigurati da se žalba koja ne sadržava žalbene navode odnosno opis nepravilnosti i obrazloženje, može odbaciti kao neuredna", stoji u dokumentu objavljenom na javnom savjetovanju.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja planirane izmjene namjerava implementirati do kraja tekuće godine, a kao neki od argumenata za izmjene poslužit će im i statistike Državne komisije koja kaže kako je u 2019. zaprimljeno 1194 žalbi od čega ih je usvojeno tek 519, a samo 26,01 posto se odnosilo na žalbu zbog dokumentacije o nabavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:07