PEĐA GRBIN

‘Izmjene zakona o suzbijanju nasilja nad ženama treba pratiti edukacija, od policajaca do sudaca‘

Vlada je prošli tjedan najavila zakonske izmjene kojima se uvodi kazneno djelo teškog ubojstvo ženske osobe

Peđa Grbin

 Ronald Gorsic/CROPIX

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak da najavljene izmjene Kaznenog zakona radi suzbijanja nasilja nad ženama neće riješiti problem ako ih ne prati edukacija policajaca, državnih odvjetnika i sudaca.

"Samo promjena zakona bez obrazovanja onih koji će se boriti protiv nasilja nad ženama nije dobra. Od policijskih službenika preko državnih odvjetnika do sudaca, mi moramo osvijestiti koliko je ovo velik društveni problem i koliko je potrebno energije, truda, rada i volje uložiti da bi se s njime obračunali", rekao je Grbin novinarima ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Izaslanstvo SDP-a je, predvođeno predsjednikom stranke, ispred suda položilo cvijeće i zapalio svijeće u spomen na žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

Vlada je prošli tjedan najavila zakonske izmjene kojima se uvodi kazneno djelo teškog ubojstvo ženske osobe, a među novostima su i istražni zatvor za kršenje mjere opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje.

SDP podržava ove promjene, rekao je Grbin, no smatra da nam je isto tako potreban građanski odgoj kako bi se shvatilo koliko je nasilje nad ženama i nasilje općenito štetno za društvo.

image

Peđa Grbin

Ronald Gorsic/CROPIX

"Sjetimo se da je prije nekih godinu dana jedna državna odvjetnica nakon teškog događaja, pokušaja ubojstva, rekla: ‘Gdje bi došli da kažnjavamo i pritvaramo sve obiteljske nasilnike‘", rekao je.

Potpredsjednica Foruma Žena SDP-a, Sanja Major, naglasila je nužnost promjene patrijarhalnog obrasca ponašanja koji ženu svrstava u kategoriju "one drugotne".

"Smatramo da treba od malih nogu, kako kod muškaraca tako i kod žena, raditi na detroniziranju patrijarhalnog obrasca ponašanja i obiteljskog života, ali i društvenog života općenito", izjavila je.

Osim državnim službenicima, edukacija o nasilju potrebna je i učenicima od malih nogu, istaknula je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Rada Borić.

image

Peđa Grbin i izaslanstvo SDP-a

Ronald Gorsic/CROPIX

"Važna nam je edukacija od vrtićke dobi. Mora prestati vršnjačko nasilje gdje mladići i djevojke misle da je jedan šamar u redu, kako se ne bi dogodila brutalna nasilja kao što su ubojstva žena", rekla je Borić.

Grad Zagreb neće ostati samo na osuđivanju nasilja, već će pomoći ženama da steknu ekonomsku neovisnost kako ne bi bile primorane vratiti se nasilniku

"Omogućit ćemo ženama da nakon izlaska iz skloništa dobiju gradski stan za koji će plaćati samo režije, ali ne i najam", dodala je Borić.

image

Peđa Grbin i izaslanstvo SDP-a

Ronald Gorsic/CROPIX

Femicid uskoro ulazi u Kazneni zakon kao zasebno kazneno djelo, no Borić upozorava da je problem u praksi, odnosno u sustavu koji je u zadnjih 20 godina zakazao 400 puta, referirajući se na broj ubijenih žena u spomenutom razdoblju.

"Femicid je predvidljiv ako žene odlaze i prijave nasilnika socijalnim službama, policiji i ako odlaze na sudove, međutim nasilnici se puštaju doma s malim ili nikakvim kaznama", izjavila je gradska vijećnica.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na trostruko ubojstvo počinjeno 1999. godine na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, kad je muškarac ubio sutkinju, odvjetnicu i suprugu koja je protiv njega pokrenula brakorazvodnu parnicu, a uz to je teško ranio zapisničarku.

image

Peđa Grbin i izaslanstvo SDP-a

Ronald Gorsic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:29