DRAKONSKO ZAOŠTRAVANJE

Izmjene zakona povećavaju iznose kazni više od 20 puta: Evo koji grijesi će vas najviše koštati

Kazne za prostituciju nisu ukinute ni povećane, ali je dignuta kazna za one koji iznajme stan za prostituciju
 Duje Klarić/CROPIX

Za izvođenje i reproduciranje pjesama te nošenje i isticanje simbola, tekstova i crteža kojima se remeti javni red i mir dosadašnje novčane kazne od 20 do 170 eura uvećat će se do 23 puta te će iznositi od 700 do čak 4000 eura. Riječ je o prekršajnom djelu temeljem kojeg se u Hrvatskoj kažnjava isticanje fašističkih obilježja poput kukastih križeva te izvikivanje pozdrava "Za Dom spremni".

Istom će se kaznom kažnjavati i širenje lažnih vijesti kojima se remeti spokojstvo građana, s kakvim se javnost često susretala tijekom pandemije korone, kao i neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja i omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe.

Propisuje to nacrt izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu te predložilo njegovo donošenje po hitnom postupku. Riječ je isključivo o izmjenama kojima se povećavaju propisane novčane kazne, dok sam sadržaj prekršajnih djela nije mijenjan.

Tako nije ukinuto ni prekršajno djelo odavanja prostituciji kojim se kažnjavaju isključivo prostitutke, a kakvo u EU ima samo Hrvatska, ali je zakonodavac odlučio ne povećati kazne za to djelo pa one ostaju u rasponu od 20 do 100 eura. Međutim, kazne za one koji dopuste da se u njihovim prostorijama obavlja bludničenje, odnosno osobe koje iznajme stan seksualnim radnicima, bit će kažnjeni kaznom do 2000 eura, a ostaje i djelo kojim se osoba može protjerati iz mjesta stanovanja ako je prodavala seksualne usluge.

Nepromijenjene će ostati i kazne za skitnju i prosjačenje (od 20 do 100 eura) budući da se radi o osobama teško financijskog i osobnog stanja kod kojih materijalno kažnjavanje nema nikakve svrhe.

Skupi i u usporedbi s EU

U obrazloženju nacrta Zakona ističe se kako su ovako niske propisane kazne izgubile svaku odvraćajuću svrhu te su u izrazitom nesuglasju s visinama kazni u drugim prekršajnim zakonima: dok je u postojećem Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira najviša propisana kazna 170 eura, u Zakonu o javnom okupljanju, primjerice, kazne idu do 6630 eura.

Također, zakonodavac navodi kako je Zakon donesen još 1977. godine te kako su maksimalne kazne tada iznosile 44 posto prosječne plaće, a sada iznose tek 16,7 posto. Međutim, novopredložene kazne idu daleko iznad nekadašnjih 44 posto i iznosit će čak 400 posto prosječne hrvatske plaće (prosječna plaća, prema zadnjim podacima, iznosi oko 7600 kuna), čime će se Hrvatska svrstati među države s najvišim omjerom kazni za prekršaje protiv javnog reda i mira i prosječnih plaća.

Tako će, primjerice, Hrvatska za tučnjavu, svađu ili viku na javnom mjestu propisati kazne do 2000 eura, dok one u Sloveniji iznose maksimalno 1252 eura, u Litvi 240 eura, Slovačkoj 300 eura, Italiji 309 eura, Austriji do 500 eura itd.

Ostali "moralni osjećaji"

U Zakonu će ostati i prekršajno djelo vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana, za koje je sve manje i manje jasno na što se zapravo odnose, a za koje će počinitelji, umjesto s dosadašnjih 100 eura, ubuduće biti kažnjavani kaznama od 300 do čak 2000 eura. S druge strane, za zlostavljanje životinja u javnosti propisane su dvostruko niže kazne - od 200 do 1000 eura.

Zakonodavac ističe kako je svjestan da je Zakon koji sadržajno nije mijenjan od 1977. godine zastario te da ga treba "uskladiti sa zahtjevima vremena, potrebama struke i prakse te promjenama u nizu drugih, u međuvremenu, donesenih zakona", zbog čega je osnovana Međuresorna radna skupina za izradu potpuno novog zakona.

- Njime će se revidirati sva pravila kojima se sada uređuje javni red i mir, temeljem analize svih sadašnjih odredbi - najavljuju.

Posljednji pokušaj donošenja modernijeg zakona datira iz 2012., kad je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova u SDP-ovoj Vladi Zorana Milanovića, pripremio novi zakon i neočekivano ga predstavio na sjednici Vlade. Radilo se o potpuno novim rješenjima, a za prekršajno djelo prostitucije Ostojić je predvidio kažnjavanje i klijenata i prostitutki, i to razmjerno visokim kaznama.

Tadašnji premijer javno ga je kritizirao, u izravnom televizijskom prijenosu; zakon nikad nije došao do glasanja u Saboru. Osim izmjena u reguliranju prostitucije, presudile su mu i visoke kazne: tada su za vrijeđanje i omalovažavanje službene osobe državnih tijela bile propisane kazne od 7000 do 15.000 kuna, a za sudjelovanje u fizičkom obračunu na javnom mjestu od 3000 do 6000 kuna. Te je godine, usporedbe radi, prosječna plaća u Hrvatskoj bila 5500 kuna.

Većina počinitelja uopće ne plati kaznu

Većina počinitelja težih prekršaja protiv javnog reda i mira, prema sadašnjem zakonu, uopće ne plati kaznu. Kako objašnjavaju u MUP-u, počinitelja prekršaja poput naročito drskog ponašanja policija često privede, zadrži u pritvoru i sljedeći dan izvede pred suca za prekršaje. Kazna propisana za to djelo je od 20 do 170 eura, a najčešće izrečene kazne manje su od 80 eura.

Dođe li do toga - da sudac počinitelja kazni kaznom od 80 ili manje eura - počinitelj u ovom slučaju neće platiti ništa jer je bio "dva započeta dana lišen slobode", odnosno proveo je noć u pritvoru, a Prekršajni zakon propisuje da se vrijeme provedeno u uhićenju ili zadržavanju za svaki započeti dan izjednačuje s 39,82 eura - što za dva dana iznosi gotovo 80 eura. Novi zakon za taj prekršaj predviđa kazne do 4000 eura.

Najviše kazne

1. Izvođenje pjesama i nošenje simbola
Isticanje fašističkih simbola i pozdrava u Hrvatskoj nije kazneno djelo, nego se kažnjava kao prekršaj protiv javnog reda i mira, i to kaznama do 150 eura. Nove kazne ići će do 4000 eura

2. Naročito drsko ponašanje i vrijeđanje građana
Naročito drsko i nepristojno ponašanje te vrijeđanje građana temeljni je prekršaj iz ovog Zakona i sada se kažnjava najvišom kaznom od 170 eura. Kazna se diže na 4000 eura

3. Izmišljanje i širenje lažnih vijesti
Tijekom pandemije korone policija je podnijela nekoliko desetaka prijava zbog ovog prekršaja, koji će se ubuduće kažnjavati najstrožom kaznom umjesto s dosadašnjih 100 eura

4. Omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe
Kazna od najviše 100 eura za vrijeđanje policajca smiješno je niska, smatraju u MUP-u, pa za ovaj prekršaj predlažu minimalnu kaznu od 300 eura, a maksimalnu od 4000 eura

5. Neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja
Neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja, kao i paljenje raketa i sličnog eksploziva, također će se kažnjavati najvećom mogućom kaznom u rasponu od 300 do 4000 eura

6. Maksimalna kazna za loš odgoj djeteta
Počini li dijete neki prekršaj zbog lošeg odgoja ili zanemarivanja, odgovorni roditelj bit će kažnjen najstrožom kaznom umjesto sa sadašnjih najviše 100 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:29