JE LI GRADONAČELNIK ZAGREBA U SUKOBU INTERESA?

Izmjenom pravila Bandić sam sebi dao besplatne oglase

Poništio je propise koji su vrijedili šest godina i tako je svojoj stranci omogućio reklamu za konvenciju
 Marko Todorov/CROPIX

Milan Bandić je kao gradonačelnik Zagreba svojoj stranci - Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti (dakle sam sebi) ustupio 30 reklamnih panoa s kojih je Bandić kao šef stranke preko jumbo plakata besplatno oglašavao konvenciju svoje stranke koja je održana u nedjelju u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. No, to nije sve. Da bi mogao sam sebi napraviti ovakvu uslugu, Bandić je u samo pet dana promijenio propise koji su vrijedili šest godina, objavio ih u službenom glasilu i na temelju toga donio formalnu odluku o doniranju samome sebi.

Tabela s cijenama

Korištenje javnih prostora za postavljanje ploča s natpisom, plakata i reklama regulirano je Pravilnikom o kriterijima za određivanje naknade za postavljanje ploča s natpisom, plakata, zastavica na jarbolima, reklama i reklamnih panoa. Parametri prema kojima se zaračunava oglašavanje na javnim prostorima su zone na području Grada Zagreba, vrsta i tip reklamnog objekta te njegova površina. U skladu s tim sastavljena je i tabela s cijenama po metru četvornom reklamnog prostora.

Pravilnik je sadržavao odredbu po kojoj je gradonačelnik mogao za određene manifestacije odobriti i privremeno besplatno korištenje reklamnog prostora, a mogao ga je besplatno ustupiti i političkim strankama, te nezavisnim kandidatima koji sudjeluju na izborima. Kako nedjeljna konvecija stranke Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti nema veze s izborima, Bandić nije imao pravnu osnovu da sam sebi donira prostor za oglašavanje, pa je odlučio promijeniti pravilnik. Za cijelu operaciju nije mu trebalo ni tjedan dana. Od ideje do konvencije prošlo je svega pet dana.

‘Vatroslav Lisinski’

Tako je 7. srpnja gradonačelnik Bandić donio odluku o izmjeni članka 9 Pravilnika o kriterijima za određivanje naknade za postavljanje natpisa, plakata, reklama i reklamnih panoa, i to tako da odobravanje besplatnog oglašavanja političkim strankama nije vezano uz izbore. Već 9. srpnja izmijenjeni Pravilnik je objavljen u Službenom glasilu Grada Zagreba. Dana 10. srpnja gradonačelnik Bandić donosi zaključak kojim “se odobrava političkoj stranci Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti iz Zagreba, Praška 5, isticanje 30 plakata na već postavljene reklamne panoe, za oglašavanje konvencije stranke u razdoblju od 10. srpnja do 12. srpnja”.

Zaključak je također objavljen u Službenom glasilu Grada Zagreba, a besplatno izreklamirana konvencija održala se po planu 12. srpnja u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Jedini trošak koji Bandić šef stranke mora podmiriti za oglašavanje jeste skidanje jumbo plakata.

Prostor za stranku

- Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će sukladno svojim ovlastima postupati po ovome predmetu, te kao i u svim drugim slučajevima donijeti odluku - rekla nam je Tatijana Vučetić, zamjenica predsjednice Povjerenstva. Inače, Povjerenstvo već ima u proceduri Milana Bandića zbog slične situacije - je li se kao gradonačelnik našao u sukobu interesa kada je svojoj stranci dodijelio na korištenje gradski prostor u Praškoj ulici.

Bandićev put do plakata

7. srpnja

Bandić gradonačelnik odlučuje dati besplatno 30 panoa za jumbo plakate Bandiću šefu političke stranke i zato mijenja propise.

9. srpnja

U Službenom glasniku grada Zagreba objavljuje se izmijenjeni Pravilnik o kriterijima za određivanje naknade za postavljanje ploča s natpisom, plakata, zastavica s jarbolom, reklama i reklamnih panoa.

10. srpnja

Gradonačelnik donosi zaključak kojim odobrava političkoj stranci Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti besplatno korištenje 30 reklamnih panoa za jumbo plakate kojima je oglasio konvenciju stranke.

12. srpnja

Predsjednik političke stranke Bandić Milan 365 u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ imao je konvenciju svoje stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:00