UOČILI IH TURISTI

Izmučeni, žedni i napušteni na Kurbi Maloj: ‘Netko ih je bacio u vodu, oni su doplivali tamo...‘

‘Molim one koji imaju brod, brodić, čamac i koji mogu doći do otočića da im odvezu vode i hrane ako imaju‘
Magarci/ilustracija
 Jakov Prkić/hanza Media

Pozdrav. Mi smo turisti iz Poljske. Jedrimo Jadranom, a danas smo bili na napuštenom otoku i primijetili smo dva magarca. Činilo nam se da s njima nije nešto u redu, dali smo im vode. Popili su oko 20 litara vode. Prilično smo sigurni da su napušteni i da trebaju pomoć. Tu poruku Poljaci su poslali neprofitnoj organizaciji "Animal Police in Croatia (001)" prije nekoliko dana, piše Slobodna Dalmacija.

- Molim one koji imaju brod, brodić, čamac i koji mogu doći do otočića da im odvezu vode i hrane ako imaju i da nam se jave ako bi mogli pomoći s prijevozom kad se nađe smještaj. Ako su magarci uopće još živi. Isto tako molim one koji bi mogli smjestiti pokojeg da nam se jave, kao i one koji bi pomogli u hvatanju. Skupit ćemo novac za troškove - napisali su u toj neprofitnoj udruzi.

Slučaj je prijavljen Veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te Državnom inspektoratu iz kojeg su žurno reagirali.

- Tijekom ove godine Državni inspektorat nije zaprimio niti jednu predstavku koja se odnosi na magarce koji se nalaze na lokaciji iz vašega upita. No, po predmetnoj predstavci, a zbog dobrobiti životinja veterinarska inspekcija žurno će obaviti zajednički inspekcijski nadzor s komunalnim redarstvom nadležne jedinice lokalne samouprave, a kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje životinja i da su životinje označene - naveli su u Državnom inspektoratu.

Pokazalo se da se radi o otočiću Kurba Mala u kornatskom arhipelagu, stoga je Slobodna Dalmacija komentar zatražila od Rokice Ferare, predsjednika udruge "Tribunjski tovar".

- Ja sam prošle godine spašavao neke magarce koji su također bili ostavljeni na tom i drugim otocima. Ali mi pojedinci nemamo za to resurse, treba posebna mreža i puška za uspavljivanje, jer oni se prepadnu, misle da im želimo naškoditi. Također, to je nepristupačan teren, krš i makija, teško ih je uhvatiti. Ne znam čiji su to magarci na Kurbi Maloj i kako su tamo dospjeli, pretpostavljam da ih je netko vjerojatno bacio u vodu i oni su doplivali, jer nema tamo pristaništa gdje možete privezati brod.

Oni imaju tamo što brstiti, vidio sam da ima maslina i vjerojatno nisu gladni, ali za vodu nisam siguran, možda ima neki izvor. Ne znam mogu li do vode ljeti na ovim žegama. Taj problem moraju riješiti država i inspekcija, a najbolje bi bilo kad bi tovare s tog i drugih otoka skupilo i stavilo na jedan otok koji bi bio pod nadležnosti Nacionalnog parka Kornati. Bili bi svojevrsna atrakcija, jer su to krasne i pametne životinje. Ali nikoga nije briga - rekao nam je Rokica, koji je čuo da magarce povremeno nahrane i napoje radnici koji rade u obližnjem ribogojlištu.

- Znam i osobu koja je vlasnik većine parcela na Kurbi Maloj, to je obitelj Murterina Jadranka Papeše, ali magarci sigurno nisu njegovi - zaključuje Rokica.

Nazvali smo i obitelj Papeša, rekli su nam da magarci sigurno nisu njihovi.

- Da su naši magarci, mi bismo se sigurno brinuli o njima. Nekome možda nisu trebali, pa ih je tamo ostavio - rekli su nam u obitelji.

Prijavu o ostavljenim magarcima dobili su i u udruzi "Prijatelji životinja".

- Primili smo nekoliko dojava očajnih turista i stanovnika nekoliko bližih otoka o okrutnom ostavljanju dvaju magarca na otoku Kurba u Nacionalnom parku Kornati. Doznali smo da su magarci ostavljeni prije više od tjedan dana na otoku na kojemu nema hlada, pitke vode ni hrane, a to je jedan od najsurovijih otoka na Kornatima. Pristup otoku moguć je samo uz posebnu brodicu koju ima Nacionalni park Kornati, a ta brodica ima rampu preko koje bi se magarci mogli ukrcati i prebaciti na obližnji otok Murter na kojemu postoji nekoliko farmi za konje i magarce ili barem privremeno na drugi otok na Kornatima gdje ima hlada i posjetitelja pa bi im barem bila omogućena pitka voda i hrana - kažu nam u toj udruzi u kojoj su poduzeli i konkretnu akciju.

- Na naš jučerašnji poziv Nacionalnom parku Kornati upućeni smo na gospodina koji vozi brodicu, a koji nam je odgovorio da je njegova brodica namijenjena skupljanju otpada i da do kraja tjedna mora skupljati otpad na otocima u sklopu Nacionalnog parka te da im nije prioritet maknuti magarce. Rekao nam je i da ga nazovemo u ponedjeljak pa ćemo onda vidjeti što se može, što je prekasno za izmučene životinje kojima prijeti smrt od gladi i žeđi. Mještanin Murtera koji nam se također javio kaže da je otok jako nepristupačan za dolazak bilo kojim drugim brodom ili gliserom osim tzv. brodicom te da kada bi ravnatelj NP Kornati naredio da se magarce makne s otoka, to bi se vjerojatno i učinilo.

Turisti dolaze svaki dan i ostavljaju magarcima pitke vode, no bez hrane i hlada, pogotovo na otoku gdje temperatura u ljetnim mjesecima doseže i do 40 °C, pitanje je koliko će još njihova jadna i izmučena tijela izdržati. Pitamo se kako skupljanje otpada može biti važnije od spašavanja nečijega života te kako jedan Nacionalni park, bez obzira na to što nije izravno odgovoran za navedenu situaciju, može dopustiti takvo ponašanje i nemar - navode u udruzi.

Iako se otok Kurba Mala nalazi u kornatskom arhipelagu, nije dio Nacionalnog parka Kornati, rečeno nam je u toj ustanovi. No, u Nacionalnom parku su spremni pomoći u spašavanju, te će u suradnji s inspekcijom i poslati plovilo koje će pokupiti nesretne životinje.

U akciju spašavanja će se uključiti i općina Murter - Kornati, što je potvrdio i načenik općine Toni Turčinov, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41