BITKA ZA SEZONU

Iznajmljivači na aparatima: ‘Odmah nakon presice Stožera krenulo je otkazivanje rezervacija...‘

‘Sve nade smo položili u goste iz susjednih zemalja, a sad nam ni oni ne mogu doći. Gostiju ima vrlo slabo‘
 Paun Paunović/Cropix

Brige oko turističke sezone i računice koje se vode oko toga hoće li gostiju biti ili ne - iz dana u dan su veće. S pravom, dodajmo, jer nam – barem trenutno – izvještaji epidemiološke službe ne idu u prilog, piše Slobodna Dalmacija

- E, kad se sitin kako san lani grinta na kolone turista koje su špartale gradon, kako san tija imat malo mira, dođe mi da poludin, ka da san ureka svoj grad - veli, u prolazu, Splićanin, dok uistinu praznim kaletama šetamo centrom.

Virus je poharao ekonomiju, ugostiteljstvo grca, a iznajmljivači pate. Novinari Slobodne su zamolili Turističku zajednicu grada Splita da pokažu koliko se gostiju prošlog mjeseca, svibnja, odmaralo u Splitu. Stranih je gostiju došlo 16.823, dok je domaćih bilo 14.798, i rekao bi čovjek - gledajući pustinju u gradu kako je to sjajna brojka, optimistična čak, dok ne pogledamo tablicu koja pokazuje iste brojke dolazaka samo godinu prije. U svibnju 2019. u Splitu je bilo 165.038 stranih i 30.027 domaćih gostiju. Nevjerojatno. Svjedočimo padu od vrtoglavih 83 posto!

- Ne možeš protiv straha. Strah blokira i treba ga poštovati. Ljudi žele ostati zdravi, ako se boje doći tko smo mi da im zamjeramo - pitanjem novinarima odgovaraju Splićani na tu računsku konstataciju.

Najvjerniji gradu pod Marjanom ovoga su svibnja bili građani Bosne i Hercegovine, COVID-u u inat njih je 2.341 ipak došlo. Lani ih je pak u isto vrijeme bilo 5.388, ali dobro, idemo dalje. Korejanci su nam i dalje vjerni, gradom ih je šetalo 1.710, bilo je i Nijemaca - 1.321, ali i Amerikanaca 1.105, a u posjet nam je došao i po jedan državljanin Jordana i Kuvajta. Vođeni ovom računicom uočili smo kako je najveći pad dolazaka bio kod gostiju iz Srbije, Slovenije i Italije.

Ako se bacimo među znamenke koje nam govore o lipnju, računajući tek 24 dana istog, onda je pad još uočljiviji. Za razliku od lani kada je u Splitu gostovalo 82.837 turista, ovoga "korona-lipnja" stiglo ih je tek 5.868, u postocima čak 92 posto manje! Inatila se Indonezija, pa nam je od tamo stigao jedan posjetitelj, baš kao i iz Hong Konga, Kine i Čilea. Prošli ljudi, doslovno, pola zemaljske balote i proveli nevjerojatno vrijeme u Dioklecijanovu gradu. Kapa do poda! Sa Korejancima ovoga puta katastrofalni podaci, prije godinu dana kod nas ih je u posjetu bilo čak 2.222 (da, sve četiri dvojke!) - ovoga lipnja tek njih dvoje (da, opet dvojka!).

Od stranih gostiju u lipnju je Split imao najviše iz Njemačke, njih 1.372 (lani čak 5.819!), naravno naši, domaći su "jači", bilo ih je 2.161, a godinu prije 4.126. Jesmo li vas zagušili matematikom? Računajte da hoćemo i dalje!

- Kada sve ovo prođe, vjerujte mi, zaboraviti ćemo muke. Sve će ovo biti brzo "lani" - završavaju, optimistično, Splićani priču o gostima.

Malo korona, malo bura - pomela nam ulice, nigdje čovjeka. Tužno.

Dakle, jasno je da će ovogodišnji turizam biti u tragovima u odnosu na prošle godine. Prije pandemije koronavirusa pričalo se kako će ovo biti najbolja sezona. Renovirali su se stanovi, sređivali apartmani, uređivale kuće kako bi sve bilo spremno za sezonu. I zakazane rezervacije bile su znak kako će ovo biti dobra godina. A onda hladan tuš, pandemija koronavirusa paralizirala je cijeli svijet. Sve nade o velikim turističkim rezultatima srušile su se kao kula od karata.

Tračak nade za sretnije dane dobili smo popuštanjem mjera i otvaranjem granica.

Njemačka, Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija - neke su od zemalja iz koje su nam počeli stizati prvi gosti.

Činilo se da će nešto gostiju ipak biti, počele su stizati i rezervacije, a onda ponovno hladan tuš.

Jučer je Nacionalni stožer najavio novu mjeru koja je u ponoć stupila na snagu - osobe koje u Hrvatsku dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije moraju 14 dana u samoizolaciju.

- U onom trenutku kada je jučer najavljena ta mjera, krenulo je otkazivanje rezervacija. Za sada su mi otkazane dvije rezervacije. Riječ je o gostima iz Bosne i Hercegovine koji su rezervirali po tjedan dana. Očekivala sam da će to tako biti jer tko bi pametan dolazio i plaćao apartman 14 dana iz kojeg ne bi smio izaći, kaže Marija iz Stobreča.

Dodaje kako je goste odmah kontaktirala i obavijestila kako će im vratiti akontaciju.

- Rekli su mi da to još zadržim jer vjeruju kako će mjere biti kratkog vijeka te se nadaju ljetovanju na moru. Sve nade smo položili u goste iz susjednih zemalja, a sad nam ni oni ne mogu doći. Gostiju ima vrlo slabo, a u većini slučajeva je riječ o našim ljudima koji žive u Njemačkoj, jada se Marija.

Slično je i samom centru grada, gdje neki vlasnici apartmana govore kako nema upita, a kamoli rezervacija, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14