KRIZA VLASTI

IZNENADA SAZVANA SJEDNICA ODBORA ZA USTAV Podolnjak: Moramo razjasniti pravne praznine vezano za imenovanje novih ministara

 Robert Podolnjak / HANZA MEDIA

NOVO 11:40 - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak je, bez HDZ-ovih članova, počeo tematski raspravljati o razumnom ustavnom roku za predlaganje i odlučivanje o povjerenju novim ministrima.

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most) objasnio je kako je sjednicu sazvao zbog "cijelog aspekta" otvorenih pravnih pitanja koja su se pojavila 27. travnja kad je premijer Andrej Plenković razriješio tri Mostova ministra, jer su se priklonili prijedlogu oporbenog SDP-a da se opozove ministra financija Zdravko Marić.

Hrvatski sabor trenutno ne zasjeda, premijer ne predlaže nove ministre, a ministarstvima upravljaju državni tajnici koji ne odgovaraju Saboru, rekao je Podolnjak na sjednici kojoj su se uz njega odazvala samo četiri člana iz SDP-a.

Osim četvero HDZ-ovih članova, na sjednici nema ni HNS-ove Vesne Pusić, ni SDSS-ova Milorada Pupovca, kao ni Mostova Miroslava Šimića.

Budući da Odbor još nema vanjske članove, Podolnjak je na sjednicu pozvao ustavnopravne stručnjake sa sva četiri pravna fakulteta – u Zagreb, Osijeku, Splitu i Rijeci.

---------------------------------

09:58 - Robert Podolnjak iznenada je za danas zakazao sjednicu Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, čiji je predsjednik.

Na sjednicu je pozvao i pravne stručnjake, a tema će biti nejasnoće i pravne praznine koje se odnose na razrješenje ministara od strane premijera i imenovanje novih ministara u razumnom roku, rekao je za N1.

- Pitanje je u kojem roku to moramo provesti. Postoje pravne praznine, različita tumačenja... Želio bih sve stručnjake dovesti na jedno mjesto kako bi svi članovi Odbora mogli postaviti pitanja. Mislim da bismo nakon rasprava mogli doći do nekih zaključaka i preporuka. Odbor može uputiti te zaključke Saboru, rekao je Podolnjak za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:27