ODLAZAK

Iznenada umrla omiljena medicinska sestra sa splitske onkologije

Tihana Jovanović gotovo cijeli radni vijek provela je na onkološkom odjelu splitskoga KBC-a

Tihana Jovanović

 Joško Šupić/Cropix

Tihana Jovanović, viša medicinska sestra s 45 godina medicinskog staža (50 ako se uračuna i onaj beneficirani), iznenada je preminula jučer, 6. ožujka, u 72. godini. Posljednji ispraćaj je bio danas na groblju Ban-Podstrana, javlja Slobodna Dalmacija.

Bila je poznata kao jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je doživjela i punu starosnu mirovinu radeći gotovo cijeli radni vijek na onkološkom odjelu splitskoga KBC-a.

Od nje su se oprostili brojni prijatelji i obitelj.

Slobodna Dalmacija je, prije četiri godine, objavila veliki intervju s njom. Kolegici Javorki Luetić povjerila je da se kao mala - panično bojala injekcija.

- Jako sam se bojala injekcija, cijepljenja. U školi sam na dan cijepljenja pobjegla na obližnje stablo da me ne mogu dohvatiti. Do mene je došla medicinska sestra i rekla mi da se ne bojim, da siđem, da me neće cijepiti, nego da samo vidim kako će cijepiti drugu djecu koja se ne boje, ne plaču. I stvarno, odabrala je neku djecu koja su bila hrabrija i demonstrirala mi kako to ide bez problema. Onda je u meni proradio ponos i nisam htjela ispasti kukavica, i priznati da oni mogu istrpjeti, a ja ne. Ta mi je sestra ostala u dobrom sjećanju kao nježna osoba i polako me privlačilo da bih i ja mogla tako nježno bockati ljude da ih ne boli.

U osmom razredu trebala sam odabrati školu i htjela linijom manjeg otpora upisati trgovačku, a tada mi je prišao prof. Nikola Rujak, naš poznati ragbijaš koji mi je predavao tjelesni, i rekao da ja mogu i nešto bolje i pitao me zašto ne idem u medicinsku. Kad sam mu rekla da nemam vezu za upis, došao je razgovarati s mojim roditeljima i uvjerio ih da trebam ići u školu koja mi daje bolju perspektivu. Oni su se složili i rekli da će me podržati. I tako sam zahvaljujući njemu promijenila odluku - ispričala je gospođa Jovanović.

Iako je htjela u trgovačku, na kraju je cijeli radni vijek provela kao medicinska sestra, i to na Onkologiji.

- Sretna sam što sam otišla u mirovinu bez repova i zadovoljna. Čovjek mora znati kad je vrijeme za vrtić, kada za školu i kada za odlazak u mirovinu. Čim mi liječnik dopusti, a ovaj ću ga put poslušati, vraćam se u svoju teretanu u Postrani, gdje ću laganini s mužem i dalje uživati na svježem zraku i raduckati. I opet kad bih birala, opet bi bila medicinska sestra, i opet na onkologiji - ispričala je tada Tihana Jovanović za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:29