ZABRINUTI MINISTAR

Iznenađeni Beroš o rekordu, većem broju testiranja i opuštenim mladima: ‘To je opasnost‘

Današnji broj zaraženih je posljedica toga što je učinjeno više od 2300 testiranja, daleko najviše dosad, kaže Beroš
Vili Beroš
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je komentirao današnji skok na 255 novozaraženih koronavirusom.

- Iznenadile su i mene brojke jer ujutro nisu bile takve, međutim, naknadno je još nekoliko podataka došlo iz određenih žarišta. Ništa. Razmišljamo o svim elementima i trudimo se naći način kako to zaustaviti - izjavio je Beroš

Oko sjednice slovenske vlade i odluke o karanteni za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske rekao je da je prije sat vremena bio na telefonu sa slovenskim ministrom.

- Obećao je javiti kada završi, još se nije javio - rekao je Beroš na izlasku iz zgrade Vlade, piše N1.

Nešto kasnije ministar Beroš gostovao je na RTL Televiziji gdje je opširno komentirao aktualnu situaciju.

Na pitanje je li zabrinut zbog današnjeg i jučerašnjeg dana, Beroš je odgovorio da moramo biti zabrinuti dok je god virus među nama i pozivati na odgovorno ponašanje.

- Dva dana zaredom je broj veći od 200, danas 255, na taj način smo smo došli do kumulativne stope oboljelih u 14 dana koji iznosi 47, što je značajno. No, dobro je da je većina žarišta pod kontrolom i da znamo izvore širenja infekcije i njihove kontakte i epidemiolozi, kao i dosad, rade iznimno vrijedan posao, da bi zaustavili širenje infekcije - kazao je Beroš i dodao kako njihovi napori neće biti dovoljni i da se moramo odgovorno ponašati.

'Mladi su se opustili'

- Pogotovo to moramo zbog jednog detalja. Mnogi naši mladi koji su bili na jadranskoj obali pa su se, što je potpuno razumljivo, opustili, sada se vraćaju u kontinentalne domove i tu postoji opasnost da virus, ukoliko su zaraženi, prenesu na svoje starije i na svoje kompromitirane imunološki ukućane. To je nova i dodatna opasnost - kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li očekivati dodatni rast broja zaraženih, kazao je da je to teško reći.

- Današnji broj je sigurno posljedica toga što je učinjeno više od 2300 testiranja, daleko najviše dosad. S toliko velikim brojem testiranja za očekivati je da će broj novooboljelih biti nešto veći - kazao je i dodao da moramo iz dana u dan i iz sata u sat pratiti situaciju i reagirati, javlja RTL.

Odgovorio je i na pitanje treba li testirati još i više, posebno jer ima asimptomatskih slučajeva.

- To se pitanje postavlja od početka. Imali smo strategiju koja je u početku polučila dobre rezultate. Mnogi znanstvenici se slažu da prvi i ovaj sljedeći val koji očekujemo u rujnu neće imati sve potpuno iste epidemiološke karakteristike. Lako je moguće da ćemo u jednom trenutku odlučiti početi više testirati - kazao je Beroš.

Samo u jednom danu na svoje crvene liste stavile su nas Velika Britanija, Njemačka i Slovenija. Na pitanje jesmo li sigurna zemlja, Beroš je odgovorio:

Situacija po županijama nije jednaka

- Mi od naših brojeva novozaraženih ne možemo pobjeći. Potpuno je legitimno da te zemlje, u koje se njihovi stanovnici vraćaju sa ljetovanja u Hrvatsku, vode računa o njihovom zdravstvenom stanju i uveli su određene kriterije koji su granica za uvođenje restriktivnijih mjera.Mi smo sa svojim brojevima u proteklim danima dosegnuli neke od granica i one su reagirale kao što su reagirale. Naša ideja je bila upozoriti sve, odnosno ukazati na to da epidemiološka situacija na području cijele Hrvatske nije jednaka i da postoje županije gdje je epidemiološka situacija u zadnjih mjesec dana savršena. No, postoje i županije, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska, koje pokazuju nešto lošije rezultate - kazao je. Upravo je Njemačka u svojoj odluci izdvojila te dvije županije - rekao je.

Za nas je to bolji primjer i to čitavo vrijeme u komunikaciji s kolegama ministrima zdravstva kao i kolegica ministrica turizma i ministar vanjskih poslova, ukazujemo našim kolegama da je to racionalniji pristup jer ipak nije svejedno ako netko dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije, gdje je kumulativna stopa 113 ili iz neke kontinentalne ili Istarske županije gdje je kumulativna stopa bitno drugačija. Taj različiti pristup županijama je za nas puno bolji", kazao je Beroš u emisiji RTL Danas.

Odgovorio je na pitanje kako će Nijemac po povratku dokazati da je bio u Zadarskoj, a ne Šibensko-kninskoj županiji.

- Upravo je to bila tema mog razgovora s austrijskim ministrom zdravstva kada sam rekao da se mi možemo potruditi i predati dokaz, bilo putem sistema e-visitor bilo da je to putem izdavanja potvrde od turističke zajednice ili nekakvog računa. To su sve mogućnosti putem kojih netko može dokazati iz koje regije putuje. Austrijanci to nisu uvažili, ali njemački kolege očigledno su bili diferentniji u tom smislu pa su nas razvrstali u županije, upravo ovisno o broju i kumulativnoj stopi - kazao je i dodao da nisu išli u detalje kao što je smije li se proći kroz te dvije županije, a ljetovati u trećoj jer smatra da je bitno gdje ljetuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 12:16