NEGATIVNA OCJENA

Iznenađenje na izboru šefa najvećeg suda u državi: Dobronić odbio čak 5 od 6 kandidata, prošao samo jedan čovjek

Na prošlim izborima u ožujku 2021. ni jedan kandidat nije dobio potreban broj glasova pa su poništeni

Radovan Dobronić

 Ivana Nobilo/Cropix

NOVO 12.44h - Intervjui sa šestero kandidata za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu otpočeli su prilično iznenađujuće - predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić dao je negativnu ocjenu kandidaturama čak petero od šestero kandidata za predsjednika toga suda.

Negativno je Dobronić ocijenio kandidature svih petero sudaca koji dolaze sa Županijskog suda u Zagrebu, a žele biti predsjednici toga suda. Pozitivnu je ocjenu dao samo jednom kandidatu, sucu Vrhovnog suda u Zagrebu, Zdenku Konjiću. Informacija je to koju je odmah na početku intervjua s kandidatima za predsjednika suda iznio predsjednik DSV-s, Darko Milković.

Dobronić je negativno ocjenio kandidature županijskih sudaca, Ivana Aralice, Maje Štampar Stipić, Vlaste Feuš, Mirele Mijoč Kramar i Olivera Mittermayera. Za svaku ocjenu dao je obrazloženje.

Ovako brojne negativne ocjene kandidata za predsjednike suda novum su u dosadašnjoj praksi izbora predsjednika sudova.

Naime, kod izbora predsjednika sudova, ocjenu kandidata daje i predsjednik neposredno višeg suda, a to je u slučaju županijskih sudova predsjednik Vrhovnog suda.

Njegova ocjena, međutim, nije obvezujuća za 11 članova DSV-a koji bi danas nakon intervjua s kandidatima trebao izabrati predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

image

Županijski sud u Zagrebu

Bruno Konjevic/Cropix

10.50h - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas bira predsjednika Županijskog suda u Zagrebu koji će tu dužnost obnašati u iduće četiri godine. Na natječaj se javilo šestoro kandidata: Tomislav Aralica, Vlasta Feuš, Mirela Mijoč Kramar, Maja Štampar Stipić, Oliver Mittermayer i Zdenko Konjić. Svi osim Zdenka Konjića suci su zagrebačkog Županijskog suda i svi osim njega bili su kandidati za predsjednika toga suda i na prethodnom natječaju koji je u ožujku prošle godine poništen jer ni jedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova

Jedino novo ime na ovome natječaju je Zdenko Konjić, dugogodišnji kazneni sudac Vrhovnog suda. Zbog čega se nakon 13 godina rada na Vrhovnom sudu odlučio kandirati za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda na kojem je radio do 2008. imat će priliku objasniti pred članovima Državnog sudbenog vijeća koje danas sa svih šestoro kandidata provodi intervjue. U intervjuima s kandidatima, članovi DSV-a propituju što ih je motiviralo da se natječu za ovu dužnost, na koji način bi u iduće četiri godine vodili sud, te što vide kao njegove najveće probleme.

Nakon provedenih intervjua DSV će tajnim glasanjem odlučivati o predsjedniku toga suda. Hoće li u drugom pokušaju izabrati čelnog čovjeka suda pred kojim se uz ostalo vode suđenja za najveće uskočke predmete u državi, bit će jasnije tijekom popodneva nakon što obave intervjue s kandidatima.

Predsjednik toga suda bit će onaj kandidat koji na tajnom glasanju dobije šest ili više glasova članova DSV-a. To tijelo koje imenuje sve suce u državi ima 11 članova od čega su većina, njih sedmoro, izabrani iz sudačkih redova, dva člana su izabrana iz redova sveučilišnih profesora prava, a dvoje su saborski zastupnici.

Na tajnom glasanju za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu provedenom na prethodnom natječaju u ožujku prošle godine, ni jedan od šestoro prijavljenih kandidata, (uz petoro navedenih sudaca zagrebačkog Županijskog suda, kandidat je bio i sudac i glasnogovornik toga suda, Krešimir Devčić koji se na ovaj natječaj nije javio) nije dobio potrebnu većinu glasova. Čak pet od 11 članova DSV- u biračke kutije ubacilo prazne listiće pa je izbor propao i natječaj poništen. Ovakav ishod glasanja za najveći Županijski sud pobudio je medijske spekulacije o zakulisnim igrama koje se vode za izbor predsjednika toga suda. Kako je jedino novo lice na ovom natječaju sudac Vrhovnog suda Zdenko Konjić, postavlja se pitanje jesu li najveći izgledi na njegovoj strani.

Od kad je krajem prosinca 2020. mandat istekao dugogodišnjem predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću, taj sud ima privremenog v.d. predsjednika, suca Vjerana Blažekovića koji, unatoč predviđanjima da će se kandidirati na ovom natječaju, to nije učinio.

Na današnjoj sjednici DSV bira predsjednike nekoliko sudova uz ostalo i novog predsjednika Visokog upravnog suda. Za predsjednicu toga suda javila se tek jedna kandidatkinja - dugogodišnja sutkinja toga suda Inga Vezmar Brlek. Bude li izabrana, na čelu toga suda naslijedit će dugogodišnjeg predsjednika, suca Antu Galića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:58