GENERAL ZDILAR OTKRIO

Iznenadna smrt časnika HV-a: ‘Klinička slika ukazuje na mogući akutni infarkt miokarda ili plućnu emboliju‘

‘Reanimacija je trajala sat vremena po svim pravilima struke, ali nije bilo pomoći‘, izjavio je general Zdilar.

General Boris Zdilar i ilustracija pripadnika HV-a

 

 Danijel Soldo/Cropix/Cropix

I nadalje je puno nepoznanica oko smrti pripadnika Zapovjedništva za kibernetički prostor Oružanih snaga u ponedjeljak u popodnevnim satima. General Boris Zdilar, pomoćnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo, danas je novinarima kazao da je preminuli časnik imao 43 godine.

Prema neslužbenim informacijama, imao je čin bojnika. General Zdilar pojasnio je da je preminuli časnik u utorak poslijepodne, pred kraj radnog vremena, bio na redovitoj tjednoj tjelovježbi na vojnom učilištu u Zagrebu. Tjelovježba se provodi tri puta tjedno radi redovitog godišnjeg ocjenjivanja tjelesne spremnosti. Nakon završnog trčanja časnik se osjećao loše te je pozvao liječnike. Oni su došli po njega i odveli ga u ambulantu, gdje mu je pozlilo. Liječnici su odmah pristupili reanimaciji i pozvali Hitnu pomoć.

Pokušaj reanimacije

"Reanimacija je trajala sat vremena po svim pravilima struke, ali nije bilo pomoći", izjavio je general Zdilar. Prema njegovim riječima, časnik je bio na redovitom liječničkom pregledu prije par mjeseci i bio je potpuno zdrav. Isto tako, bio je u dobroj fizičkoj kondiciji. Njegovo tijelo prebačeno je na Zavod za sudsku medicinu, a nalaz obdukcije još nije završen pa general Zdilar nije mogao govoriti o uzroku smrti. No, kako je kazao, klinička slika ukazuje na mogućnost akutnog infarkta miokarda ili plućnu emboliju. Na novinarsko pitanje je li se časnik ranije žalio na zdravstvene probleme, general Zdilar je odgovorio da nije imao pritužbi. Istaknuo je da su periodički pregledi vrlo detaljni i ako se sumnja da osoba ima problema, odmah ju se šalje na dodatne pretrage. Zdilar je pojasnio kako tjelovježba, nakon koje je časniku pozlilo, nije zahtjevna.

"Riječ je o trčanju od par kilometara, odnosno koliko tko može." Na pitanje baca li činjenica da na periodičkom liječničkom pregledu ništa nije ustanovljeno neku sumnju na kvalitetu provedenog pregleda, general Zdilar je odgovorio da se "iznenadne smrti događaju".

Nedavno se sličan tragičan slučaj dogodio na obuci kandidata za ATJ Lučko. Pripadnik MUP-a koji je bio među odabranim kandidatima za ATJ Lučko, a kojem je pozlilo tijekom trčanja nasipom u ponedjeljak, 5. rujna oporavlja se i njegovo stanje je stabilno. Prvotno je bio dovezen s Tomislavom Pavalićem (30), kojem je pozlilo kao i njemu, ali Pavaliću liječnici na KB-u Sveti Duh nisu uspjeli spasiti život i preminuo je nakon 10-ak sati. Drugi 27-godišnji specijalac prevezen je na KB Merkur, gdje je nastavljeno njegovo liječenje.

Prošli preglede

Dvojica specijalaca bili su među 26 odabranih kandidata za ATJ Lučko, najelitniju policijsku postrojbu, i bili su na trčanju prvog dana selekcijske obuke kad im je iznenada pozlilo na savskom nasipu. Prvu pomoć im je pružio medicinski tim postrojbe, a potom su vozilom Hitne pomoći prevezeni na KB Sveti Duh. Obojica su bili prošli zahtjevne zdravstvene preglede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:44