IZNENADNA SMRT

Iznenadna smrt čovjeka koji je zadnja tri desetljeća bio jedan od najvažnijih aktera riječke i hrvatske kulturne scene

Jedan od prvih većih projekata bio mu je studentski časopis Homo Volans, nakon čijeg je gašenja pokrenuo kultni Nomad

Valerij Jurešić

 Marko Todorov/Cropix

Valerij Jurešić, bivši pročelnik Ureda za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, preminuo je jutros iznenada, u 51. godini života.

Juretić je tijekom posljednja tri desetljeća bio jedan od važnijih aktera riječke i hrvatske kulturne scene, pokretač nekoliko projekata koji su imali generacijski značaj.

Na nezavisnoj kulturnoj sceni bio je aktivan od svoje sedamnaeste godine, kroz organizaciju koncerata, izložbi i drugih događanja, a jedan od prvih većih projekata bio mu je studentski časopis Homo Volans, nakon čijeg je gašenja Jurešić pokrenuo kultni Nomad. Jurešić je bio direktor i izdavač Nomada, koji je pokrivao pop kulturu u širokom rasponu od filmova, glazbe i knjiga do stripova, računalnih igrica i tada prvih internetskih stranica.

Novinari Nomada imali su tada nov i svjež pristup pisanju o popkulturnim proizvodima, kakav je kasnije izvršio važan utjecaj na nove generacije glazbenih, televizijskih i filmskih kritičara, a izlazio je od 1998. do 2003. godine. Nakon toga, Valerij Jurešić je deset godina, sa suprugom Katarinom, vodio Pontes u Starom gradu u Krku, a pokrenuo je i istoimeni festival. Bio je i aktivni sportaš i zaljubljenik u sport te je radio kao atletski trener i kao predsjednik Atletskog kluba Krk, a u tom se gradu svojevremeno na izborima, kao kandidat HNS-a, na izborima kandidirao za gradonačelnika.

Stranku je napustio nakon što je HNS koalirao s HDZ-om. Nakon toga, Jurešić se politički aktivirao u novoosnovanoj Uniji Kvarnera.

Kao županijski pročelnik za kulturu i sport, također je pokrenuo niz projekata u tim sektorima, a u njegovom mandatu Rijeka se kandidirala za Europsku prijestolnicu kulture te je sudjelovao u osmišljavanju programske knjige i programskih pravaca 27 susjedstava i Lungo mare, koji su pokrivali cijelu primorsko-goransku regiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:34