'SPAVATE LI VI ZAJEDNO?'

IZNIMNO NERVOZNI MAMIĆ IZNIO ŽESTOKE OPTUŽBE O ODNOSU USKOK-a I SUDACA Prije početka ročišta obrušio se i na čovjeka koji ga je fotografirao...

 
 CROPIX

Zdravko Mamić u srijedu je u Osijeku iznio prilično žestoko, gotovo optužujuće mišljenje o odnosu tužitelja USKOK-a i sudaca Županijskog suda u Osijeku koji vode proces protiv njega, njegovog brata Zorana, Damira Vrbanovića i Milana Pernara.

- Toliko mi je iritantno koliko državni odvjetnici Petković i Mišković ulaze u sobu sa sucima, piju kave sa sucima... Danas sam ih sve skupa pitao spavaju li oni zajedno. Suci kada vide osobu iz DORH-a, valjda klecaju. Sad sam već malo uznemiren i uplašen. Vidim da to nema nikakve veze sa jednakopravnošću oružja - rekao je Mamić, što je bila kulminacija njegovog nezadovoljstva nakon što je u srijedu odgođeno ročište na kojem se trebalo raspravljati o dokazima i dokumentaciji koju je on sam u utorak prilikom iznošenja svoje obrane dostavio u spis.

No, tužitelj Sven Mišković tražio je od suda dodatni rok 'radi donošenja odluke o daljnjem postupanju zbog novih dokaznih predmeta koje nismo uspjeli pregledati'. Sudsko vijeće na čelu s Darkom Krušlinom udovoljilo je zahtjevu USKOK-a te su im dali 15 dana roka za dostavu očitovanja na nove dokaze i uz već ranije zakazane termine novih ročišta za 14., 15. i 16. svibnja, odredili i dodatna dva termina 28. i 29. svibnja. Još u sudnici Mamić je iskazao nezadovoljstvo takvom odlukom, jer je očekivao da će se 14. svibnja krenuti sa završnim riječima.

- Meni se čini da sanjam. Mi sve činimo da ubrzamo proces, a vi ga usporavate – rekao je Mamić sucima, a onda svoje nezadovoljstvo izrazio i u izjavi za medije.

- Ostali smo u Osijeku da bi danas rasprava trajala devet minuta. Ja sam za branitelje i nas okrivljenike platio račun za spavanje i boravak u Osijeku 25.000 kuna. Bili smo još i po restoranima, moramo nešto jesti i negdje spavati. Zoran je u ponedjeljak igrao utakmicu azijske Lige prvaka, došao je jučer ovdje direktno s aviona na raspravu i dao kratku obranu, jer smo svi žurili na pogreb našeg prijatelja odvjetnika Radana Kovača, koji se trebao uključiti u moju obranu i onda čekamo 24 sata, da bi došli danas zbog 9 minuta. Ali, kako ja znam poteze USKOK-a, oni će kad svi ovi dodatni rokovi prođu učiniti izmjenu činjeničnog opisa, pa će opet svi morati dolaziti, uključujući i Zorana, da se očituje o novoj, izmijenjenoj optužnici. I sve to sud zna – rekao je Mamić prije nego što je progovorio o svom viđenju odnosa sudaca i tužitelja.

Da je u srijedu bio nervozan pokazao je i prije početka ročišta kada se ne baš biranim riječima obratio jednom kolegi fotoreporteru koji ga je, prema njegovoj procjeni, previše fotografirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:00