DVOJICA OSUMNJIČENIH

Iznuđivači i postavljači eksplozivnih naprava u Rijeci idu u istražni zatvor

Županijski sud u Rijeci izvijestio je da je istražni zatvor dvojici osumnjičenika određen zbog opasnosti od bijega
 Damir Škomrlj/Cropix

Dvojici osumnjičenih da su zbog iznuda podmetali eksplozivne naprave u Rijeci, Kostreni i Opatiji sudac istrage riječkog Županijskog suda u ponedjeljak je odredio istražni zatvor.

Županijski sud u Rijeci izvijestio je da je istražni zatvor dvojici osumnjičenika određen zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela, a tereti ih se za iznude, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanja i izradu eksploziva te krivotvorenje isprava.

52-godišnji njemački državljanin i 33-godišnji dvojni, hrvatski i njemački državljanin, sumnjiče se da su iznuđivali tvrtke Liburnia Riviera hoteli i Plodine, tražeći da im isplate od tri do 4,6 milijune eura u kriptovalutama, izvijestila je policija.

Iznude su nastojali ostvariti postavljanjem eksplozivnih naprava. Tako su postavili naprave pokraj trgovačkih centara Plodina na Krimeji u Rijeci te Kostreni i kod buduće upravne zgrade ove tvrtke u četiri navrata, a dva put su te naprave i eksplodirale. Eksplozivnu napravu postavili su i kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, iznuđujući hotelsku tvrtku LRH.

U eksplozijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Policija je postavila zasjedu kod jednog od trgovačkih centara Plodina i uhitila dvojicu koji su tamo postavljali eksploziv. Privedeni su na kriminalističko istraživanje, prijavljeni i ispitani na Županijskom državnom odvjetništvu koje je predložilo da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Prijetnje su slali tvrtkama na službene adrese elektroničke pošte, a u policiji kažu da je njihov jedini motiv bio stjecanje materijalne koristi iznudama te da se isključuju teroristički ili politički motivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:13