POTPORA ISPARILA

IZOSTALA POMOĆ MINISTARSTAVA ZDRAVSTVA I FINANCIJA Sisačka bolnica mora se zadužiti 40 milijuna kuna da završi gradnju

Opća bolnica Sisak
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Umjesto najavljene pomoći ministarstava zdravstva i financija Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” Sisak se zadužuje za 40 milijuna kuna, kako bi mogla pokriti razliku između odobrenog novca iz europskih fondova i ugovorene cijene radova za gradnju središnjeg paviljona, koja je započela prije mjesec dana. Suglasnost o kreditnom zaduženju bolnice donijela je Županijska skupština na sjednici u utorak.

To je izazvalo burne reakcije oporbenih vijećnika, jer je još u travnju ove godine župan Ivo Žinić, u društvu ministra zdravstva Milana Kujundžića, na svečanosti početka radova na središnjem paviljonu, rekao kako je za projekt vrijedan 106 milijuna kuna osigurano 70 milijuna kuna iz europskih fondova dok će ostatak platiti ministarstva zdravstva i financija i Sisačko-moslavačka županija iz svojih sredstava.

Čuo je to obećanje i ministar zdravstva Kujundžić i nije ga opovrgnuo. U međuvremenu, potpora ministarstava je isparila, a župan Žinić kaže kako se u županiji i dalje nadaju da će u budućnosti uspjeti dobiti, od ministarstva financija ili zdravstva, taj novac.

Postoji mogućnost da se tada vrati kredit ranije bez ikakvih dodatnih troškova, rekao je župan Žinić. Središnji bolnički paviljon čija je gradnja počela početkom travnja, prostirat će se na 8.400 četvornih metara, bit će gotovo za 19 mjeseci.

Kao što smo već 2015. godine je poništen već proveden natječaj za središnji paviljon čija je cijena bila 91,8 milijuna kuna od čega se većina trebala fiancirati iz fondova. Natječaj je poništen jer je proglašen „megalomanskim“ da bi novi natječaj krajem 2017. bio 14 milijuna skuplji, a iz europskih fondova odobreno 70 milijuna.

Sada se sisačka bolnica zadužuje za 40 milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija projekta, jer je ponovo izostala potpora središnje države sisačkim projektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:46