MARKIRANJA

Izostanaka 200.000 sati više, a kazni sve manje

U strukovnim je školama na polugodištu izrečeno 500 ukora manje nego lani. Ove je godine 10 učenika u postupku za isključenje, a prošle godine ih je bilo 54
 Danijel Soldo/Cropix

ZAGREB - Na polugodištu ove godine zagrebački su srednjoškolci na polugodištu, prema podacima gradskog Ureda za obrazovanje, imali 200 tisuća izostanaka više nego lani, no broj izrečenih mjera znatno se smanjio. Primjerice, u strukovnim je školama na polugodištu ove godine izrečeno 500 ukora manje nego lani.

Nisu iznenađeni

Broj opomena pred isključenje s 921 pao je na 143, iz škole su isključena svega tri učenika (lani ih je bilo 12), a znatno se smanjio i broj učenika koji su u postupku za isključenje: lani ih je bilo 54, a ove godine svega 10. Ravnatelji škola s kojima smo razgovarali kažu kako ih to nimalo ne iznenađuje. Neki od njih priznaju kako su i sami sugerirali nastavnicima da učenicima stegovne mjere izriču samo u krajnjim situacijama. Do sada se kažnjavalo gotovo svako ponašanje učenika koje se u školi ocjenjuje neprimjerenim.

Kartaju na satu

No, sada su, priznaju ravnatelji, nastavnici postali gotovo benevolentni u situacijama kada ih učenici gađaju kredom, kada učenici kukuriču na satu, kartaju se, dopisuju na mobitel i sl. Identična je situacija i u gimanzijama.

- Bojim se da ćemo doći u stuaciju da će nam maturanti u drugom polugodištu dolaziti na nastavu selektivno, odnosno samo na one predmete koji su im važni za polaganje državne mature, a mi im nećemo moći ništa, jer dok postupak još traje oni su već maturirali - kazao je Slobodan Matković, ravnatelj Sprotske gimnazije. Dodao je kako u Ministarstvu obrazovanja nisu razmišljali ni o tome što u drastičnim stiuacijama kada jedan učenik nad drugim počini krivično djelo.

- Vi tog učenika morate držati četiri mjeseca u tretmanu, što znači da cijelo to vrijeme on sa svojom žrtvom sjedi u razredu - kazao je Matković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:45