IZRAELSKI PREDSJEDNIK U JERUZALEMU PRIMIO GRABAR-KITAROVIĆ 'Hvala vam što se suprotstavljate mržnji prema Izraelu'

Reuven Rivlin i Kolinda Grabar-Kitarović (arhiva)
 Srdjan Vrancic / CROPIX

JERUZALEM - Izraelski predsjednik Reuven Rivlin dočekao je u ponedjeljak u svojoj rezidenciji u Jeruzalemu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i istaknuo da se pod njezinim vodstvom Hrvatska pokazala kao snažan saveznik Izraela u Europskoj uniji, UN-u i multilateralnim organizacijama.

"Pod vašim vodstvom, Hrvatska je snažan saveznik Izraela u Europskoj uniji, UN-u i ostalim multilateralnim formatima", kazao je Rivlin u obraćanju ocijenivši da "diskriminacija protiv Izraela u Ujedinjenim narodima traje desetljećima, ali to nikada ne smijemo prihvatiti kao normu i mora prestati".

"Hvala vam što se suprotstavljate mržnji prema Izraelu", dodao je izraelski šef države.

Podsjetio je da je ovo njihov treći susret te da je u međuvremenu održano više sastanaka visokih državnih dužnosnika, što je, kako se izrazio, "odraz toplog prijateljstva i veza koje sve više jačaju između naših država".

Ocijenio je da će Hrvatska, koja u siječnju 2020. preuzima predsjedanje EU-om, imati još utjecajniju ulogu u regionalnoj i globalnoj sigurnosti, te pozvao EU da se pobrine da Iran ne dođe u posjed nuklearnog oružja.

"Pozivam također EU da se pobrine da Iran više ne transferira oružje i projektile terorističkim organizacijama i nastavi destabilizirati Bliski istok. Iran je opasnost ne samo za Izrael već za cijeli svijet", ocijenio je Rivlin.

Suočavama se s s istim prijetnjama, nastavio je, "i stoga moramo zajedno na njima raditi".

Govoreći o međusobnoj suradnji, izrazio je žaljenje što se prošle godine nije realizirala "važna i složena suradnja", ponovivši, međutim, da su odnosi Hrvatske i izraela čvrsti.

Prošle je godine propala hrvatska nabava modificiranih borbenih zrakoplova F-16 izraleskog zrakoplovstva zbog američkih ograničenja.

"Vjerujem da naše prijateljstvo možemo pretvoriti u strateško partnerstvo, rekao je Rivlin i naveo energetiku, poljoprivredu, obranu, kibernetičku sigurnost i znanost kao područja od zajedničkog interesa.

Također, dodao je, možemo više učiniti i u turističkom sektoru i investicijama.

Nije zaboravio spomenuti i razorne požare koji su bili pogodili Izrael i Hrvatsku koja je brzo pritekla u pomoć te istaknuo da se "istinsko prijateljstvo iskazuje u teškim trenucima".

"Nikada vam to nećemo zaboraviti", rekao je Rivlin.

Prisjetio se svog prošlogodišnjeg državnog posjeta Hrvatsku i obilaska Jasenovca i poručio da "zajedno moramo raditi na čuvanju sjećanja i poučavanju o holokaustu".

Izraelski predsjednik uputio je poziv predsjednici za sudjelovanjem na sastanku svjetskih čelnika u Jeruzalemu 23. siječnja 2020. u povodu 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

"Nadam se da ćete nam se pridružiti kao predsjednica države, predsjedateljice Vijećem EU-a", zaključio je Rivlin što je prihvaćeno.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da su brojni susreti na visokoj razini između dviju zemalja ne samo jasan pokazatelj da se naši odnosi razvijaju već i da se pretvaraju u strateško partnerstvo i to je naš prvi i glavni cilj, uz jasnu poruku da "Hrvatska jest i biti će postojan prijatelj Izraela u UN-u, NATO-u i EU".

"Predsjedati ćemo Europskim vijećem u prvoj polovici 2020. i ostati ćemo važan i pouzdan partner u brojnim područjima. Hrvatska je stala uz Izrael u izazovno vrijeme i tako će i dalje biti", kazala je predsjednica.

Sljedeće godine, nastavila je, Hrvatska predsjeda Vijećem EU-a i promicat će uravnoteženo stajalište prema Izraelu te da se čuje i izraelski glas u Europskoj uniji i njezinim institucijama.

Kazala je da će i ovom prilikom posjetiti Memorijalni muzej Yad Vashem i odati pijetet žrtvama te podsjetila da će dvije strane na pet godina produljiti memorandum o poučavanju holokausta.

Osvrnula se i na njihov prošlogodišnji zajednički posjet Jasenovcu i kazala da je, i iako takva mjesta posjećuje u tišini, taj puta morala zajedno sa svojim "dobrim prijateljem" izraziti sućut i žaljenje što je jedno takvo lijepo mjesto bilo pretvereno u užas.

Kazala je da se u Dubrovniku nalazi druga najstarija sinagoga u Europi te da vlada sufinancira njezinu obnovu.

Također je izrazila zadovoljstvo što u utorak putuje u Haifu na potpisivanje memoranduma o suradnji dviju luka, Haife i Rijeke.

"Naša luka je vaš najkraći put za srednju Europu", kazala je predsjednica.

Istaknula je da nerealiziran posao oko borbenih zrakoplova F-16 nije dvije zemlje "obeshrabrio" u nastojanjima da ojačaju svoju suradnju na brojnim područjima, od obrambenog sektora do gospodarstva, poljoprivrede, vojne i tehničke suradnje.

Također je istaknula potrebu za uspostavom redovite izravne linije Tel Aviv-Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 07:37