IVAN TURUDIĆ

‘Izuzeo bih se iz Mamićeva predmeta, a teze profesorice Đurđević o Visokom kaznenom sudu ne stoje‘

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić bio je gost emisije Izvan okvira
Ivan Turudić
 Darko Tomas/Cropix

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić bio je gost emisije N1 televizije Izvan okvira.

Na početku je komentirao odluku Ustavnog suda prema kojoj je Visoki kazneni sud ustavan.

- Očekivao sam. Mislim da je Ustavni sud postupio u okviru svojih ovlasti, ističe.

Osvrnuo se i na komentar profesorice i predstojnice Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakuleta u Zagrebu Zlate Đurđević koja je kazala kako je "osnivanje Visokog kaznenog suda zadnji čavao u lijes Vrhovnog suda".

- U samom Ustavu piše da se ustroj sudova određuje zakonom pa onda nije Ustavni sud taj koji će reći je li taj sud potreban ili nije potreban, kao što će neki dnevni političari i ljudi koji aspiriraju da ih se zove znanstvenicima to učiniti.

Na komentar voditeljice da o tome govori i struka, rekao je: "Tu sam i mislio na profesoricu Đurđević."

Na pitanje aspirira li profesorica Đurđević da je se zove znanstvenicom, odgovara: "Da. Ona je znanstvenica, ali ovaj diskurs koji ona koristi, rječnik koji koristi, nije znanstveni rječnik".

- Nije znanstveni rječnik da je nešto nepotrebno. Nije bila ni upitana treba li ili ne treba. Iznijela je argumente koji su djelomični, površni i izvučeni iz konteksta. Njeni argumenti apsolutno ne stoje. To su u biti njeni stavovi koji su zaista pogrešni, pojašnjava dalje Turudić.

Kaže kako se ideja Visokog kaznenog suda pojavila formalno 2010.

Ponuda bivše predsjednice

- Inicijativu za uvođenje je dao zapravo Vrhovni sud. Od 27 zemalja Europske unije samo tri države nemaju visoki kazneni sud, to su Malta, to je Cipar i to je Slovačka. Govoriti da bi se time suzila ovlast Vrhovnog suda je u najmanju ruku neobična, tvrdi Turudić.

Ističe kako je Vrhovni sud taj koji je pokrenuo inicijativu Visokog kaznenog suda, a na optužbe Peđe Grbina odgovara: "To je moje buduće radno mjesto, ali ako je netko kreirao to mjesto, to je Peđa Grbin".

Osvrnuo se i na sam Vrhovni sud, odnosno činjenicu da je trebao otići u tu instituciju.

- Bivša predsjednica države mi je ponudila mjesto predsjednika Vrhovnog suda i ja sam rekao da želim. Kad sam vidio gdje to ide, ja sam odustao od toga, kaže Turudić.

Upitan je li se u toj situaciji osjećao prevareno, odgovara: "Iz ove perspektive da. Osjetio sam se pomalo iskorišteno. No vrlo brzo sam zaboravio na to. To su za mene tempi passati".

S obzirom na to da Turudić ide na Visoki kazneni sud, postoji mogućnost da tamo stignu i predmeti vezani uz Zdravka Mamića, s kojim se on poznaje. Što bi učinio da stignu predmeti vezani uz Zdravka Mamića?

- Ne bih sudjelovao u predmetu u kojem bi sudjelovao Zdravko Mamić, jasno je odgovorio Turudić.

Boravak u Klubu Dragana Kovačevića

Osvrnuo se i na poznanstvo s Draganom Kovačevićem.

- I da nisam išao u Klub, uvijek bih se izuzeo iz toga jer ga poznajem već 10 godina. Da me zvao i Dragan Kovačević, došao bih, ali taj put me nije zvao on. Nisam se taj put puno družio s njime. Tu su bili novinari i političari obje provinijencije. Tamo je bilo tridesetak ljudi. Ja bih volio da mi netko pojasni u čemu je to moj krimen. Zar sam mogao znati da će godinu dana nakon toga biti pokrenut postupak protiv Dragana Kovačevića, govori Turudić.

Komentirao je i Klub u Slovenskoj ulici.

- Kada govorimo o Klubu, to je prostor. Tu nema članstva. To je bio tulum za staru godinu. Nikakav mobitel nisam ostavljao i nisam bio član nikakvog kluba. Nisam bio tamo za vrijeme covida, kazao je Turudić.

- Gong je krenuo od nekih informacija koje su neistinite. Ja ne kartam. To je izmišljotina. Ne znam kako se predsjednik može spustiti na tu razinu. Gong piše da sam tamo jeo i ostavljao mobitel ispred vrata, što također nije istina, dodaje.

Prokomentirao je i izjave Zorana Milanovića o njemu.

- Što da komentiram? To je stvarno i od predsjednika previše. Predsjednik čak nije ni originalan, on je takav rječnik upotrebljavao 2014. godine. 2014. je bilo niz uvreda ad hominem, a bilo ih je i sad 2020., kaže.

Na konstataciju da je Milanović rekao kako je u doba dok je on bio premijer znao za tajne izvide, kaže da je onda bivši premijer kršio zakon.

- Njega je demantirao njegov ministar unutarnjih poslova. On nije smio znati, u zakonu tako piše, pojašnjava Turudić u emisiji Izvan okvira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:04