UDARNI TURISTIČKI VIKEND

Izuzetno gust promet prema moru, stvaraju se kolone, na Lučkom rampa u 10 minuta dvaput pala na aute

Pojačan je promet na svim važnijim cestovnim pravcima uz povremene zastoje i vožnju u koloni, osobito u smjeru mora
Ilustracija
 Srdan Vrancic/Cropix

Na prvi udarni turistički vikend ovog ljeta na prometnicama prema moru stvaraju se duge kolone, a nakon dviju prometnih nesreća na autocesti A1 u smjeru Dubrovnika, putovanje je otežavala i treća, koja se dogodila u smjeru Zagreba između čvorova Posedarje i Maslenica, piše Slobodna Dalmacija.

HAK javlja da se na tom dijelu vozilo jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine na 40 km/h.

Prva prometna nesreća se dogodila između čvora Karlovac i tunela Sveti Marko, a druga između čvorova Sveti Rok i Maslenica.

U međuvremenu, u podnevnom HTV-ovom Dnevniku s Lučkog se javila njihova reporterka Jelena Bokun, koja je izvijestila da je ondje kolona vozila prema moru duga između 2 do 3 km, dok je na ulazu u Zagreb oko kilometra. Od ponoći do 11 sati ušlo je 23 tisuće vozila, a jučer tijekom dana nešto više od 50.000 vozila. U usporedbi s istim petkom 2019. to je za 10 posto više.

U deset minuta na Lučkom su se dogodile dvije situacije da su automobili stranih registracijskih oznaka - austrijskih i mađarskih - prebrzo prošli kod naplate ENC-a te im je rampa pala na automobile. Vozač automobila mađarskih registarskih tablica u trenutku javljanja još uvijek je bio na mjestu događaja s uništenim vjetrobranom.

Cijeli dan HAK očekuje pojačan promet na cestama u smjeru mora, ali isto tako i prema unutrašnjosti, kao i u samome priobalju.

Pojačan je promet na svim važnijim cestovnim pravcima uz povremene zastoje i vožnju u koloni, osobito u smjeru mora na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, kod čvora Matulji, na Krčkom mostu (DC102), Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija i kod tunela Učka, Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima te u trajektnim lukama i pristaništima.

Netko vozi u kontra smjeru na riječkoj obilaznici, HAK poziva na oprez

HAK je nešto prije podneva javio da vozač na riječkoj obilaznici između čvorova Draga i Šmrika u smjeru GP Rupa vozi u suprotnom smjeru. "Upozoravamo vozače da smanje brzinu na 40 km/h, izuzetno oprezno voze po desnom voznom traku autoceste bez pretjecanja i uključe sva četiri pokazivača smjera!", poručili su iz HAK-a.

Također su obavijestili kako se zbog velike gustoće prometa na autocesti A1 povremeno zatvara tunel Sveti Rok u smjeru juga.

Gužve su i na granicama. Što se tiče granica sa Slovenijom, na Macelju se čeka 2 sata, kao i na Jurovskom brodu, a na graničnom prijelazu Pribanjci čak 3 sata. Na ostalim graničnim prijelazima sa Slovenijom čeka se između pola sata i sat i pol.

Kada je riječ o granici s Mađarskom, na graničnom prijelazu Duboševica čeka se sat i pol, a na Goričanu sat vremena.

Na granicama s BiH i Srbijom čekanja su oko pola sata.

Granični prijelazi (GP) Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila, a na GP-u Gunja zbog nestabilnosti mosta zabranjen je promet za teretna vozila i autobuse.

Zbog povremeno pojačanoga prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu, piše Slobodna Dalmacija.

Idete li na put, trebali biste prilagoditi rutu informacijama koje je objavio HAK:

- Kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima na autocesti A1 stvara se između čvorova Lučko i Bosiljevo II u smjeru Dubrovnika

- Povećana je gustoća prometa na autocesti A1 između čvorova Bosiljevo II i Otočac u smjeru Dubrovnika te između čvorova Otočac i Zadar II u oba smjera

- Prometna nesreća na autocesti A1 na 243. km između čvorova POSEDARJE i MASLENICA u smjeru Zagreba, vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h

- na zagrebačkoj obilaznici kolone su vozila u pokretu između čvorova Jankomir i Lučko te Buzin i Lučko u smjeru naplate Lučko

- na autocesti A2 Zagreb-Macelj vozi se u koloni dugoj 2,5 km prema naplati Trakošćan u smjeru Slovenije i povremeno se zatvara tunel Frukov Krč

- kolona teretnih i osobnih vozila na autocesti A3 Bregana-Lipovac prema graničnom prijelazu Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 5 km

- kolona vozila na Krčkom mostu (DC102) u smjeru kopna duga je oko 4 km, a gustoća prometa povećana je i u smjeru otoka

zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je duga oko 2 km i dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

Splitska zračna luka najprometnija u Hrvatskoj

Splitska zračna luka najprometnija je luka u Hrvatskoj, a samo ovoga vikenda tamo će sletjeti i poletjeti 180 zrakoplova s 32 tisuće putnika, podatci su iz Zračne luke Split - Resnik.

Šef Službe prihvata i otpreme putnika splitske zračne luke Mate Melvan izjavio je za Hinu kako je ovaj vikend zabilježen do sada najveći broj putnika i zrakoplova, odnosno 32 tisuće putnika i 180 zrakoplova - od kojih 140 na redovnim linijama i 40 privatnih zrakoplova.

"Ako se situacija ne pogorša mogli bismo imati više od 300 tisuća putnika u srpnju. Teško je bilo što govoriti unaprijed jer nitko ne zna kako će se situacija razvijati", rekao je Melvan. Istaknuo je da u Zračnoj luci Split prate što se događa i već sada mogu reći da je ovogodišnja turistička sezona izuzetno dobra u usporedbi s prošlogodišnjm koja je bila najlošija turisička sezona do sada.

"Trenutačno smo u boljoj poziciji", ocijenio je Melvan.

A da je i u gradskoj luci puno turista i da od lipnja konstantno raste broj tuista, Hini je potvrdila koordinatorica Jadrolinije Jelena Ivulić rekavši da se ovoga vikenda u luci očekuju 56 tisuća putnika, više od 13 tisuća vozila, a već su ranije ujutro imali jednu izvanrednu liniju za Supetar.

Ivulić je izvijestila da su svi trajekti popunjeni i to ne samo oni za Brač već i trajketi za Vis, Starigrad, Vela Luku i Lastovo.

"Baš je pravi srpanjski vikend. Konstantno smo u pozitivnom rastu i ako tako ostane bit će odlično. Samo trebamo raditi uz veliki oprez kako ne bismo dobili crveni karton", poručila je Ivulić.

Jer, podsjetila je, i prošle godine u ovo vrijeme bilježili smo porast broja putnika, kao i inače tijekom srpnja i kolovoza, sve dok se epidemiološka situacija nije pogoršala te smo dospjeli na "crvenu listu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:26