RIJEČ SINOPTIČARA

Izvadite jakne, bit će osjetno hladnije: Stiže vrlo obilna kiša, jak vjetar, ponegdje i snijeg! ‘Na djelu je ciklogeneza‘

Zadnja dekada ožujka bila je obilježena postupnim porastom temperature zraka te je danju bilo i toplije od prosjeka za doba godine

Animacija DHMZ-a

 DHMZ

- Ožujak još nije završio, no gotovo je sa sunčanim i toplim vremenom. Od srijede će prevladavati oblačno s kišom, većinom najobilnijom u četvrtak, osobito na Jadranu, gdje će pljuskovi i grmljavina biti najčešći, te u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju, gdje će u subotu kiša postupno prelaziti u snijeg. Bit će ga vjerojatno i ponegdje u nizinama. Temperatura će se sniziti i bit će niža od prosječne za početak travnja. Valja upozoriti i na Jadranu do petka umjereno i jako jugo i južni vjetar, zatim bura.

Sažeta je to tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi i njezina detaljnija prognoza.

U srijedu će na istoku Hrvatske pasti vrlo malo kiše, uglavnom u drugom dijelu dana. Prevladavat će oblačno, prijepodne s kraćim sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren, popodne i jak jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura porast će na 17 do 20 °C, prognozira za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Oblačno će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj. Malo kiše past će u drugom dijelu dana, osobito na jugu tog područja. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar. Temperatura će s jutarnjih 9 °C, danju porasti na 17-18 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu oblačno, već od jutra s kišom, na moru i pljuskovima s grmljavinom. Lokalno će biti izraženi, a najviše kiše past će na širem riječkom području. Puhat će umjereno do jako jugo. More većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura između 6 i 11 °C, a dnevna od 11 do 16 °C.

image

Zagreb

image

Osijek

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, s kišom većinom od sredine dana. Moguć je i pokoji izraženi pljusak s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenom i vrlo jako, uz umjereno valovito i valovito more. Dnevna temperatura od 15 do 17 °C.

Malo sunca prijepodne može proviriti na pretežno oblačnom jugu Hrvatske, a u drugom dijelu dana stiže kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo, pa će more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka od 12 do 17 °C.

Idućih dana na kopnu oblačno s kišom. Najviše će je pasti u četvrtak, lokalno će biti obilna, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, gdje će i dalje češće padati nego na sjeveru. Zapuhat će sjeverni vjetar i širiti se prema jugu, a s njime će stizati sve hladniji zrak, pa u subotu može pasti i malo snijega.

image

Split

image

Rijeka

I na Jadranu nestabilno i oblačno s kišom i grmljavinom. Pljuskovi će najobilniji biti u četvrtak, no pokoji izraženi ne može se isključiti ni idućih dana. Jako i vrlo jako jugo i južni vjetar, u petak će prolazno oslabjeti, a na sjeveru će u subotu zapuhati bura, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Specijalno priopćenje DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod je na svojim stranicama zbog najavljene promjene vremena u utorak izdao i specijalno priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Nakon neuobičajenog hladnog početka klimatološkog proljeća, zadnja dekada ožujka bila je obilježena postupnim porastom temperature zraka te je danju bilo i toplije od prosjeka za doba godine. Dosadašnje dane ožujka u većini predjela Hrvatske obilježio je i izražen manjak oborine u odnosu na višegodišnji prosjek te i velik broj sunčanih sati. Na nekim postajama, ponajprije na Jadranu, oborina je potpuno izostala. No, posljednji dani ožujka donose promjenu vremena uz čestu i lokalno obilnu kišu, jak vjetar i pad temperature zraka.

Tijekom srijede uspostavlja se jugozapadno visinsko strujanje na prednjoj strani prostrane termobaričke doline nad zapadnom Europom koja će se postupno približiti našim krajevima. U nižim slojevima atmosfere nad Sredozemljem će doći do procesa ciklogeneze (stvaranja ciklona) (Slika 1). Pritom će se ciklone premještati preko Hrvatske donoseći najprije razmjerno topao te vlažan i nestabilan zrak, a od petka osjetno hladniji (Animacija 1).

image

Animacija 1. ECMWF prognoza prizemnog tlaka zraka (hPa), relativne vlažnosti (%, obojano) u sloju između 850 hPa i 500 hPa te relativne topografije između 1000 hPa i 500 hPa (gpdam, crvene linije-topao zrak i plave linije-hladan zrak). Razdoblje animacije od 30. 3. 2022. u 00 UTC do 3. 4. 2022. godine u 00 UTC.

DHMZ
image

Slika 1. Prognoza prizemne sinoptičke situacije (polje tlaka zraka na razini mora (hPa) i atmosferske fronte) za 31. 3. 2022. godine u 12 UTC. Izvor: Deutscher Wetterdienst (DWD).

DHMZ

Kiše će već u srijedu najprije biti na Jadranu i u predjelima uz njega, a zatim i drugdje u unutrašnjosti. Pritom će na Jadranu biti i pljuskova s grmljavinom, mjestimice izraženih, a moguće je i nevrijeme. Tijekom oborinske epizode, u razdoblju od srijede, 30. 3., do subote, 2. 4., ponegdje se na Jadranu i uz njega očekuju akumulirane količine oborine veće od 100 mm, a u središnjim i istočnim predjelima veće od 30 mm (Slika 2).

image

Slika 2. ECMWF prognoza ukupne količine oborine (mm) u razdoblju od 30. 3. 2022. u 00 UTC do 3. 4. 2022. godine u 00 UTC

DHMZ

Osim značajnih količina oborine, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu uz jako i olujno jugo (Slika 3) te povremeno južni i jugozapadni vjetar.

Uslijed uzajamnog djelovanja jakog vjetra, niskog tlaka zraka i intenzivnih oborina, postoji mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja.

image

Slika 3. ALADIN-HR4 prognoza udara vjetra na 10 m visine (m/s) za 31. 3. 2022. u 00 UTC

DHMZ

Prema kraju tjedna s odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će pritjecati hladan zrak sa sjevera Europe te će zahladiti. Uglavnom u gorskim predjelima može biti i susnježice te snijega, a zatim uz smirivanje te razvedravanje ponovno raste vjerojatnost za pojavu mraza.

U skladu s promjenom vremena i očekivanim opasnim vremenskim pojavama, savjetujemo redovito praćenje vremenske i agrometeorološke prognoze te osobito upozorenja na našim mrežnim stranicama, navodi se u priopćenju DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 17:04