STIŽE PRAVA ZIMA

Izvadite kape, šalove i rukavice: Temperature će ići i ispod -10 °C, kiša će se smrzavati na tlu

Napokon ćemo ugledati sunce, ali bit će zubato. Jutro hladno, ponegdje je moguća magla, pa i poledica

Snijeg u Varaždinu

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

- Početkom tjedna moći ćemo uživati u suncu, ali zubatom, posebice na kopnu, gdje će biti prilično hladno, ponajviše ujutro, kad je ponegdje vjerojatna i magla. Bit će stabilnije nego prošlih dana, ali posvuda ipak neće biti sasvim stabilno. Od srijede oblačnije i nestabilnije, na kopnu u početku uz mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom, zatim snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača i to ne samo u gorju. I na Jadranu kiša česta, prema vikendu moguće i obilnija praćena grmljavinom, a bit će i razmjerno vjetrovito, najprije uz jugo, a zatim buru - prognozira za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

- Istočni dio Hrvatske sa zapada će se postupno razvedravati, a temperatura će danju porasti do 3 °C. I u središnjoj Hrvatskoj ćemo početkom tjedna napokon ugledati sunce, ali bit će zubato. Jutro hladno, ponegdje je moguća magla, pa i poledica - stoga oprezno u prometu. Dnevna temperatura malo niža od prosjeka za doba godine.

Hladno će biti i u gorju, ponegdje ni danju temperatura neće porasti iznad 0 °C. U noći je još moguć mjestimice slab snijeg, ujutro magla, a danju će biti i duljih sunčanih razdoblja. Najsunčanije pak na sjevernome Jadranu, no i ovdje razmjerno hladno, ujutro lokalno moguće s temperaturom oko 0 °C, a osjet hladnoće dodatno će pojačavati uglavnom umjerena bura i sjeverni vjetar.

U Dalmaciji stabilnije, sunčanije, ali i hladnije, u unutrašnjosti mjestimice moguće i uz mraz. Puhat će umjerena bura i sjeverozapadnjak, uz more uglavnom umjereno valovito. Na jugu Hrvatske u noći i ujutro i dalje promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom. Od sredine dana oborina će posvuda prestati, pa će popodne prevladavati sunčano uz najvišu dnevnu temperaturu uglavnom od 10 do 12 °C - prenosi HRT.

- U utorak ujutro još malo niža temperatura, no danju će okrenuti na jugo s kojim dolazi sve više oblaka. Stoga od srijede posvuda oblačnije, nestabilnije i toplije. U četvrtak će jugo jačati, a prema kraju dana i u noći na petak lokalno je opet moguća obilnija kiša.

Na kopnu će još uglavnom sunčan utorak biti najhladniji dan, osobito ujutro kad će mjestimice u gorju biti i ispod -10 °C. No već sredinom tjedna dolazi jače naoblačenje s povremenim oborinama - uglavnom će padati kiša koja se ponegdje može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom - prognozirala je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:51