OBRAĆANJE SINDIKALNIH ČELNIKA

IZVANREDNA PRESICA NAKON VELIKE NAJAVE PREMIJERA PLENKOVIĆA 'Štrajk se nastavlja! Ovo je perfidan pokušaj obmanjivanja javnosti'

 
Vilim Ribić, Branimir Mihalinec, Andrej Plenković
 Davor Pongracic / CROPIX

NOVO 13:34 - "Zaostajanje naših koeficijenata ne može se riješiti tako da se svima poveća plaća. Nepravda ostaje. Premijer nastavlja voditi Milanovićevu politiku", kaže Mihalinec.

Mihalinec je uputio i poruku HNS-u za koji kaže da ih je dosad podržavao.

"Ovo nije rješenje problema koje imamo!", poručuje Mihalinec.

-----------------------------

13:27 "Ovo je prvi put da je jedan premijer ponudio više nego što je sindikat tražio. To još nisam doživio u ovom poslu", kaže predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

"Ovo je politički nekorektan prijedlog. On šalje poruku poluupućenoj javnosti koja će sada misliti da je on izašao u susret prosvjetarima, a oni su to odbili. To je već nešto na što bi se HNS mogao uhvatiti da ostane u Vladi. Ovo je politički opasan i nekorektan prijedlog. Ovo nije ispunjenje zahtjeva sindikata", kaže Ribić.

"Molimo obrazloženje gdje su pare. Gdje idu ti novci?", upitao je sindikalist.

"Ovo nije prijedlog, dogovor sa sindikatima, već pokušaj obmanjivanja javnosti na vrlo perfidan način", poručuje Ribić.

--------------------------------------

13:23 "Premijerova najava je dobar, ali nedovoljan iskorak. Ovo je daleko ispod onoga što ekonomski pokazatelji pokazuju", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

--------------------------------

13:19 "Vidjeli smo kakav oblik dijaloga je pokrenula Vlada. Ovo je prvi put da premijer povećanje plaća najavljuje preko saborske govornice. Toga u Hrvatskoj još nije bilo. U potpunosti ignorirajući da se vode pregovori o plaćama u javnoj službi, činjenicu da su jednako tako pokrenuti pregovori s državnim službenici. Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojih su učitelji i profesori već peti dan u štrajku", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

"Govorim u ime Sanje Šprem koja je odsutna zbog bolesti, najavljujemo da se štrajk odvija u skladu s našim prijašnjim najavama. Ukoliko neće biti nikakvog poziva ili rješenje, sutra ćemo objaviti plan štrajka za ponedjeljak", rekao je Mihalinec.

Ponovio je da je njihov problem pitanje određivanja koeficijenta složenosti posla.

--------------------------------

Matica hrvatskih sindikata održat će konferenciju za novinare o najavi premijera Andreja Plenkovića da će iduće godine povećati plaće u javnom sektoru. Presica će početi u 13:15 sati, a uživo je možete pratiti na našem portalu.

Kako je najavljeno, na konferenciji će govoriti predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

"Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje, i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova", rekao je premijer u Saboru i poručio kako je Vlada otvorena za dijalog o tome sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje za godinama nagomilane probleme, koji su uzrok brojnih nelogičnosti.

"Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo s 3800 na 4000 kuna. Ujedno, najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima", naglasio je Plenković.

Podsjetio je kako je njegova Vlada povećala osnovicu za izračun plaće državnih i javnih službenika, koja se nije povećala za kunu od 2012. do 2016., za 587 kuna, odnosno za 11,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:52