PRATITE UŽIVO

Izvanredni sastanak u Vladi, velika operacija HV-a i policije na mjestu pada, Rusi: ‘Trebala je letjeti za Krim, ali je skrenula...‘

Letjelica je stigla iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m

Pad letjelice u Zagrebu

 Tomislav Kristo, Ronald Gorsic/Cropix

Premijer Andrej Plenković izvijestio je putem Twittera o večerašnjem brifingu s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava poručivši kako se okolnosti pada besposadne letjelice istražuju te se vode intenzivni razgovori sa saveznicima u EU i NATO-u.

"Večeras brifing s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, sigurnosti zračnog prostora i razini spremnosti svih službi. Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama u EU i NATO", stoji u objavi nakon sastanka u petak navečer u Vladi.

Ranije večeras na twitteru Vlade je najavila i kako će sutra završiti očevid, te će moći dati i konkretnije informacije, uključujući rutu bespilotna letjelice koja je noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu.

Inače, premijer Plenković i članovi Vlade sutra ujutro u 8 sati obići će mjesto pada letjelice.


Vijesti o padu drona u Zagrebu pratili smo danas uživo

>>> NOVO <<< 22:28 U Dnevniku HTV-a gostovao je Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

- Radi se o ozbiljnom incidentu, međutim Zagreb nije bio cilj, kao ni RH. Radi se o besposadnoj letjelici kojoj se potrošilo njeno pogonsko gorivo, aktivirali su se padobrani, ona se srušila, srećom, na nenaseljeni dio područja gdje nije mogla nanijeti štetu. Ono što je bitno reći je da se radi o besposadnoj letjelici starijeg tipa proizvodnje, starijih tehničko-taktičkih osobina, ali zahvaljujući kojima se vrlo vjerojatno s izuzetno visokom razinom preciznosti može utvrditi točka s koje je ona izgubila, kazao je Akrap.

Potrebno je pričekati rezultate istrage koja se provodi i u Rumunjskoj, Mađarskoj, a posebno u Hrvatskoj, kako bi se utvrdio točan trajektorij ove letjelice, istaknuo je.

- Istragom se može utvrditi prostor i područje s vrlo visokom razinom preciznosti, odakle je ona krenula. A s istragom sadržaja koji ona ima na sebi; je li imala određene senzore, memorijske podatke ili ih nije imala, može se utvrditi, također s visokom razinom izvjesnosti, njena namjera, rekao je.


21:43 Ministar obrane Mario Banožić večeras je bio na sastanku u Vladu zbog pada letjelice u Zagrebu, a u Banskim dvorima je dao intervju Dnevniku Nove TV.

- Na osnovu podataka koje smo prikupili u četvrtak navečer netom poslije samog incidenta otišli smo u dva pravca - jedan je rad na samom terenu gdje je pala letjelica, a drugi pravac odnosio se na sve one zemlje članice NATO saveza gdje se unutar radarskih sustava zabilježilo kretanje letjelice, kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Na pitanje zna li se otkud je letjelica došla, Banožić je kazao da se zna i da će to u subotu potvrditi. Ministar obrane kazao je kako sa sigurnošću može potvrditi da je letjelica došla iz Rumunjske.

Opširnije čitajte OVDJE.


21:34 -Večeras brifing s članovima Vlade RH i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, sigurnosti zračnog prostora i razini spremnosti svih službi. Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama EU i NATO, napisao je večeras premijer Andrej Plenković na Twitteru.


20:44 Mađarska je u petak dvaput dizala svoje borbene zrakoplove Gripene kako bi istražila sumnjive radarske kontakte, ali leteći objekti nisu pronađeni, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska protuzračna obrana prvo je u četvrtak navečer detektirala i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor, objavio je Szijjarto. Ispostavilo se da je to bio dron koji se srušio u Zagrebu, dodao je.

U taj incident uključeno je više članica NATO-a, Hrvatska, Mađarska i Rumunjska, kazao je Szijjarto, dodavši da zemlje međusobno surađuju u istrazi.

Mađarska protuzračna obrana drugi je sumnjivi radarski signal detektirala u petak oko podneva. Mađarski lovci poletjeli su iz zračne baze u Kecskemetu, ali nisu pronašli nikakav sumnjivi leteći objekt, kazao je Szijjarto. Treći slučaj dogodio se tijekom popodneva s istom reakcijom i istim ishodom.

Szijjarto je kazao da je o radarskim signalima obavijestio svoje rumunjske, hrvatske i slovenske kolege.

"Pošto nam se u susjedstvu zbiva rat, iznimno je važno da zračne snage i protuzračna obrana budu mirni i da imaju odmjerenu reakciju", Szijjarto.

"Moramo zaštititi Mađarsku i mađarski narod, ali ne smijemo biti uvučeni u rat u susjedstvu ni na koji način", naglasio je.

U međuvremenu se oglasilo i rumunjsko ministarstvo obrane koje je priopćilo da je dron koji se srušio u Zagrebu u rumunjskom zračnom prostoru proveo samo tri minute.

"Letjelica je u rumunjski zračni prostor stigla iz Ukrajine u 22.23 sata i napustila ga u 22.26 sati. Objekt je letio brzo i nisko, iznad grubog terena i po lošim vremenskim uvjetima što nam je onemogućilo da ga identificiramo", kaže se u priopćenju.

Identificirala ga je, međutim, mađarska protuzračna obrana i potvrdila da se radi o dronu sovjetske proizvodnje Tupoljev Tu-141.


20:36 Brigadir Vlado Kovačević, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane, razgovarao je s reporterkom Dnevnika Nove TV o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

- Danas ne možemo ništa posebno zaključiti. Očevid se nastavlja sutra tijekom dana. Glavni događaj bi se trebao dogoditi sutra jer trebamo glavno tijelo letjelice izvaditi iz zemlje. Nakon toga će se pristupiti vještačenju, rekao je Kovačević za Novu TV.

Što se tiče uzroka pada, brigadir je rekao da se to zasad može samo nagađati.

- Vidjet ćemo što ćemo prikupiti u sigurnosnoj, odnosno crnoj kutiji, rekao je te dodao: "Ako ne dođemo do tih podataka i ne budemo ih mogli vještačiti, bit ćemo siromašni što se tiče podataka."

Kovačević je rekao i da će hrvatski istražitelji tek zatražiti dodatnu pomoć.

- Nakon statičkog i dinamičkog dijela očevida, trebalo bi se ići u misaonu konstrukciju događaja. U tom dijelu trebamo i tehničku pomoć. Onda ćemo vidjeti gdje možemo i pronaći određeno vještačenje. Vjerojatno ne možemo sve u Hrvatskoj, rekao je te dodao da se Ukrajinci i Rusi još nisu ponudili za pomoć.

Tek će se nakon rekonstrukcije, istaknuo je Kovačević, znati što se dogodilo s letjelicom.

- Što se u prošlosti dogodilo? S kojom namjerom i zašto? Ipak, očevid se najviše usmjerava na tehničke podatke, rekao je.

Iako ima iskustvo iz Domovinskog rata, Kovačević je na kraju razgovora rekao da ovako nešto još nije doživio.


20:16 Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u petak navečer, uoči sastanka u Vladi, kako se istraga o padu bespilotne letjelice nastavlja ujutro, te da Hrvatska "po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letjelice".

Naime, premijer Andrej Plenković sazvao je večeras sastanak s najužim suradnicima u Vladi kako bi utvrdili daljnje poteze koje će poduzeti nakon što je bespilotna letjelica noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala na Jarunu.

Očevid koju policija provodi zajedno s vojnom policijom, nastavit će se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju, pojasnio je Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović smatra da, po svemu sudeći, Hrvatska nije bila krajnji cilj te letjelice. "Što se sve događalo, pogotovo kad govorimo o zračnom prostoru zemalja kroz koji je ona prošla prije Hrvatske, a tu se radi o zračnom prostoru NATO-a, komunicira se intenzivno i na razini NATO-a i bilateralno".

"To je nešto na što ćemo morati dobiti odgovor i zbog svake države članice, u ovom slučaju Hrvatske, i NATO saveza", ustvrdio je.


18:41 U poslijepodnevnim satima na zagrebačkim ulicama uočeno je premještanje nekoliko strojeva vojne inženjerije. Prema neslužbenim informacijama, ti strojevi bi tijekom sutrašnjeg dana trebali kao potpora sudjelovati u prikupljanju dijelova letjelice koja je sinoć pala na Jarunu.


18:23 Mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

Ministarstvo je priopćilo da se sličan incident ponovio u petak oko podneva u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Lovci Gripen poslani su da provjere zračni prostor u kojem je objekt detektiran, ali nisu pronašli letjelicu, navodi se.

Opširnije čitajte OVDJE.


18:05 Ruska novinska agencija Tass tvrdi kako je letjelica koja se sinoć srušila u Zagrebu zapravo trebala letjeti za Krim, no skrenula je s kursa. Dodaju kako su zabilježena dva slučaja upotrebe bespilotne letjelice Tu-141 od strane ukrajinskih snaga, jedna koja je pala u Zagrebu, dok je druga pala kod grada Krasnoperekopska na Krimu, otkrio je izvor za Tass.

Isti izvor objašnjava kako je ovaj dron u suštini mali mlazni zrakoplov sposoban nositi prilično ozbiljno eksplozivno opterećenje i to do jedne tone. Obje su letjelice, prema njegovim tvrdnjama, su ukrajinske snage lansirale na probni let za Krim, no jedna od njih je skrenula i odletjela prema Hrvatskoj.

- Dijelove Tu-141 otkrili su ruski graničari u 10:35 sati po lokalnom vremenu 8,5 km od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje. Pronađeni su fragmenti krila i trup, podaci iz registratora leta i kočni padobran, izjavio je izvor za Tass.


17:51 Naša novinarka Karla Zupičić prati istragu na Jarunu, a što se ondje događa provjerite u snimkama koje nam je poslala s mjesta pada letjelice.


17:29 Mjesto pada bespilotne letjelice, koje je od sinoć od 23 sata pod opsadom policijske ekipe za očevide, vatrogasaca, vojne policije ali i građana koji u prolazu s nevjericom promatraju prizore dijela grdosije kojoj tamo nije mjesto i koja pukom srećom nije nikoga ubila, trenutno su posjetili i bageri.

Naime, srž policijskog očevida koji ulazi u 19. sat trajanja privodi se kraju. Istražitelji su s površine kratera i okolnih predjela gdje su završili dijelovi letjelice, izuzeli sve vidljive fragmente te ih pospremili, kao dokaze, u preko desetak velikih vreća kako bi ih se poslalo na vještačenje, prepoznavanje itd.

Idući na potezu su bageristi koji će, po nalogu nadležnih službi, napraviti iskop dijelova zabijenih u zemlju gdje je letjelica udarila u tlo i zabila se, kako bi ju u cjelini izvadili van i tako kompletirali čudnovati mozaik koji je digao Hrvatsku na noge. Koju još tajnu krije dio pod zemljom, tek će se otkriti.

image

Očevid u Zagrebu

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

17:25 Najvažnije je utvrditi tko je lansirao bespilotnu letjelicu koja je sinoć pala u Zagrebu i je li do Hrvatske došla slučajno ili namjerno, izjavio je u petak u Versaillesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je na početku drugog dana summita upoznao čelnike ostalih država članica s onim što se sinoć dogodilo na Jarunu, u Zagrebu i rekao da Hrvatska ima stručnjake za ovakve situacije.

"Saznanja do kojih dođu podijelit ćemo s drugima", rekao je.

Opširnije pročitajte OVDJE.


16:00 Bespilotnu letjelicu za koju se vjeruje da je sovjetski tip krstareće letjelice Tupoljev Tu-141 Striž, iznad Zagreba su snimile lokalne web kamere koje su povezane s portalom Windy.com.

Snimku možete pogledati OVDJE.


15:50 Vojni analitičar Igor Tabak objašnjava da bespilotna letjelica koja je pala na zagrebački Jarun ima više karakteristike krstareće rakete nego modernih dronova kakve se vidi zadnjih desetljeća, pa smatra da to otvara 'bolno' pitanje proturaketne zaštite.

- Takve se letjelice kreću drugačijim putanjama od bespilotnih letjelica kakve poznajemo danas. Krstareće rakete imaju sasvim drugačiju putanju, lete nisko i brzo - govori Tabak te objašnjava da se radi o toliko egzotičnom primjerku vojne opreme da se postavlja pitanje tko će to u nas uopće analizirati kako bi se utvrdilo odakle je stigla i kojim povodom.

- Ove šale da je netko upisao krive koordinate, pa umjesto Yarun u Ukrajini upisao zagrebački Jarun, apsolutno su nemoguće. Negdašnja ruska protuzračna tehnologija iz doba Hladnoga rata je toliko kompleksna da su njihovi djelatnici prolazili cijeli niz obuka kako bi se naučili baratati takvim letjelicama. Opširnije pročitajte OVDJE.


15:05 - U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo obrane Rumunjske. Oni kažu da su zabilježili leteći objekt na njihovom zračnom prostoru, koji je ušao iz Ukrajine, te izašao iz Rumunjske nakon samo tri minute.

Isto ministarstvo navodi da su brzina, niski let, planinsko područje i vremenski uvjeti razlog zašto nije moglo biti daljnjih postupaka rumunjske protuzračne obrane.


14:33 Vojni analitičar Igor Tabak smatra da pad drona nije toliko pitanje nadzora klasičnog prometa koliko pitanje proturaketne obrane za koju je rekao da je u čitavoj Europi slaba.

Ima, kaže jedan raketni štit u Rumunjskoj i jedan se gradi u Poljskoj pa još nije u funkciji.

"Ali toliko o tome da su europski proturaketni štitovi nešto posebno efikasni i da kao takvi predstavljaju prijetnju Ruskoj Federaciji", zaključio je Tabak. Dodao je da se ostatke jednog komada nakon pada prije koji dan vidjelo na ukrajinskom bojištu pa se pretpostavlja da ih koristi ukrajinska strana.


14:31 Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila slaže se da je u tom slučaju netko zakazao.

"To samo govori o tome koliko radarski sustavi i nadzor zračnog prostora funkcionira u Europskoj uniji, a očito ne funkcioniraju", rekao je Cvrtila.

Smatra da je letjelica trebala biti locirana. Dron je mogao nositi tonu nečega i letjeti iznad pola Europe a ne znate njezinu namjenu, porijeklo, svrhu, kazao je Cvrtila. Zaključuje da letjelica nije primijećena jer bi u suprotnom bila srušena.

"To znači da nam Rusi mogu poslati takvu letjelicu i ona će doći do Zagreba ili Aviana a da je nitko neće primijetiti, upozorio je Cvrtila, koji smatra da se tu radi o ozbiljnom sigurnosnom propustu.

image

Policijske aktivnosti na području pada letjelice

Ronald Gorsic/Cropix

Smatra da jedino opravdanje može biti ako je to najavljeno od strane Ukrajine i rečeno da će letjeti tamo pa je imala odobrenje ali ne znam što bi letjela i išla ovdje.

"Po meni Ukrajina je izgubila nad njom kontrolu ili je eventualno netko drugi preuzeo kontrolu. Moguće da su Rusi preuzeli kontrolu, rekao je


14:25 Iz NATO-a su kratko odgovorili na upit Jutarnjeg lista.

- Integrirani NATO sustav protuzračne i proturaketne obrane zabilježio je putanju objekta koji se srušio na kraju u Zagrebu. Hrvatske vlasti su objavila da oni istražuju ovaj incident - odgovorio je Jutarnjem listu jedan NATO dužnosnik.


13:55 Mađarske su se vlasti pridružile istrazi o dronu koji se u petak srušio u Zagrebu, izjavio je u mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je na Facebooku objavio da je o tome razgovarao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Po postojećim podacima, letjelica je prošla zračni prostor nekoliko zemalja NATO-a prije nego li se srušila u Zagrebu.

"Blisko surađujemo s hrvatskim vlastima i NATO-om", napisao je šef mađarske diplomacije.

Mađarska novinska agencija MTI prenosi nagađanja da se vjerojatno radi o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko mađarskog zračnog prostor stigla do Hrvatske.


13:53 Glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća pri hrvatskoj Agenciji za istraživanje nesreća, Danko Petrin, izjavio je za Jutarnji list kako se još uvijek ne zna o kojem se tipu letjelice radi, no ako su točne pretpostavke da se radi o izviđačkom dronu Tu-141, jasna je svrha pronađenih padobrana.

- Riječ je o dronu koji polijeće pomoću lansera. Može sletjeti samo uporabom padobrana. Današnje bespilotne letjelice suvremene su i uvijek su u kontaktu s bazom. No, ovdje je riječ o zastarjelom modelu koji je kreiran još u Sovjetskom savezu 1970. Bilo je slučajeva da se taj tip letjelica znao oteti kontroli. Pretpostavljam da je i ovdje riječ o takvom slučaju, jer takve letjelice nisu projektili koje se uputi kao oružje, već im je cilj da se vrate u bazu kako bi dostavile prikupljene podatke. Uostalom, nejasno je što bi točno mogla snimiti u noćnim uvjetima. Očito je da se radilo o pogrešci u programiranju leta ili da se letjelica otela kontroli, no to tek treba utvrditi istragom - objašnjava.

- Dron je padao okomito, punom svojom težinom. Da se zabio u neku stambenu zgradu, sigurno bi probio bar nekoliko katova, ako ne i do podruma. Može se reći da smo dobro prošli - kaže stručnjak.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:07 Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) priopćila je u petak da bespilotna letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije imala transponder pa je stoga HZKP nije detektirao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor zrakoplova.

HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontroliranog zračnog prostora, propisana obveza korištenja sustava za aktivnu detekciju (transpondera) za sve zrakoplove koji ulaze u hrvatski zračni prostor te da zrakoplovi bez transpondera nisu vidljivi za sustav kontrole zračnog prometa.

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice.

HKZP u sklopu operativnih usluga u zračnom prometu pruža usluge kontrole zračnog prometa unutar zračnog prostora Hrvatske zrakoplovima čije su rute unaprijed poznate putem predanog plana leta, navodi se u priopćenju.


2:38 - Premijer Plenković preko Twittera je objavio da su lideri EU upoznati s incidentom u Zagrebu.

- Izvijestio sam lidere država članica o sinoćnjem padu vojne bespilotne letjelice ruske proizvodnje u Zagrebu, nakon što je preletjela zračne prostore Rumunjske i Mađarske.


12:38 Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu nije htjelo komentirati sinoćnji pad bespilotne letjelice u Zagrebu, nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao da je letjelica došla iz Ukrajine.

"Ne komentiramo to", kratko su Hini kazali iz ukrajinskog veleposlanstva.


12:30 Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak komentirao je za N1 pad bespilotne letjelice u Zagrebu.

Ustvrdio je da se, po svemu sudeći, radi se o letjelici ruske proizvodnje, Tupoljev-141 Striži ili Vitez, koja je napravljena osamdesetih godina prošlog stoljeća. Istaknuo je da to nije borbena letjelica u smislu da nosi naoružanje, nego je to izviđačko-špijunska letjelica.

Istaknuo je da je letjelica pala zato što je ostala bez goriva.

“Ustvari, ostala je možda koja litra goriva, koju motor ne može isisati iz rezervoara, a da je ostala bez goriva vidljivo je i po tome da prilikom pada nije došlo dalje do požara. Da je imala više goriva, garant bi na zemlji još gorilo”, rekao je naš umirovljeni pilot. Opširnije pročitajte OVDJE.


12:20 Fotoreporteri Cropixa vrijedno bilježe događanja u Jarunskoj ulici gdje je sinoć pala bespilotna letjelica i napravila krater širine tri metra.

U prijepodnevnim satima snimili su pripadnike MORH-a koji vrše mjerenje radijacije na mjestu pada letjelice.

Podsjetimo, sinoć je, ubrzo nakon pada letjelice, izmjerena radijacija, ali nije zabilježeno njezino povećanje.

image

Pripadnik MORH-a vrši mjerenje radijacije na mjestu pada letjelice

CROPIX
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

12:11 Premijer Andrej Plenković detaljno je u petak na početku drugog dana samita EU-a izvijestio čelnike država članica o padu bespilotne letjelice noćas u Zagrebu.

“Premijer je detaljno izvijestio Europsko vijeće o incidentu i svi lideri su s tim upoznati”, rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić.


11:35 Markijan Lubkjivski, savjetnik ukrajinskog ministar obrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to rezolutno odbacuje.

Također, rekao je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske. Opširnije pročitajte OVDJE.


11:28 Pad drona na Zagreb razotkrio je ogroman sigurnosni problem NATO-saveza. Prema dosad prikupljenim podacima dron TU 141 proletio je kroz zračni prostor dvije članice NATO saveza, a da nije uočen, niti su alarmirani sigurnosni sustavi. Hrvatska na svom teritoriju ima nekoliko radara FPS 117. Jedan od njih je na Sljemenu, a drugi na Papuku. No, naši nam sugovornici u upućeni u ovu tematiku tvrde kako ovi radari nisu u mogućnosti locirati ovakvu letjelicu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:23 Ministar obrane Mario Banožić održao je izvanrednu pressicu o padu letjelice.

"U suradnji s NATO članicama imam intenzivnu komunikaciju. S ministarstvima obrane Mađarske i Slovenije sam razgovarao. Iskazali su zabrinutost zbog ovog incidenta i izmijenili smo informacije koje imamo. To ćemo raditi tijekom cijelog dana. Letjelica je došla u 22.57 sati od strane Mađarske, na visini od 1300 metara i 700 km/h", rekao je Banožić.

"Incident je prilično ozbiljan, puno toga smo saznali. Još nam traje istraga. Sada imam razgovor sa svojim kolegom u Mađarskoj i razmjena informacija će nam olakšati da do kraja saznamo o čemu se radi", rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj.

"Letjelica je staromodna, bila je široko rasprostranjena u Sovjetskom Savezu. U svakom slučaju, bez detaljne analize same letjelice ne bih spekulirao čija je. Hrvatska ima protuzračnu obranu koja ima određena ograničenja i u planu je intenzivna modernizacija", rekao je Hranj. Opširnije pročitajte OVDJE.


11:12 Predsjednik Zoran Milanović je na Pantovčaku održao izvanrednu press konferenciju.

- Upravo je završio brifing as ekspertima iz Glavnog stožera pa se obraćam javnosti. Znamo kakav je objekt doletio i odakle. Nikakvu dojavu nismo dobili iz obavještajnih službi. Ovo je ozbiljan incident i istraga je u tijeku. Građane pozivam da budu mirni jer ovakve se stvari u ratnom sukobu mogu dogoditi. Mene zanima kako jedna nesofticirana letjelice provela sat vremena u Zagrebu. Znamo da nije iz regije - kazao je Milanović. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Zoran Milanović

Zeljko Puhovski/Cropix


11:04 Zagrebačka policija obavještava građane, čija se vozila nalaze unutar područja provođenja očevida zbog pada vojne letjelice, da mogu izvesti svoja vozila.

Građani se na mjestu događaja mogu obratiti policijskom službeniku na osiguranju.

Na mjestu događaja moraju ostati vozila koja su i dalje relevantna za provođenje očevida, vozila koja se zbog značajnog oštećenja ili krhotina ne mogu izvesti s pakirališta.


10:58 Nakon sinoćnjeg incidenta kad se oko 23 sata u blizini zagrebačkog jezera Jarun srušila, po svemu sudeći, ukrajinska bespilotna letjelica, pojavila se teorija prema kojoj je možda došlo do zabune u upisivanju lokacije na koju je letjelicu trebalo poslati.

Naime, u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, negdje na pola puta između Kijeva i Lavova, postoji mjesto koje se zove Jarun. Prema teoriji koja se, nedugo nakon incidenta, proširila, Ukrajinci su možda programirali letjelicu za nadzor i snimanje i upisali pogrešan Jarun, pa je tako dron umjesto u ukrajinskom Jarunu, završio kod onog zagrebačkog. Opširnije pročitajte OVDJE.


10.52 - Iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu Jutarnji list još nije dobio odgovor na upit o ovom incidentu. Trenutno se vode 'provjere' na nekoliko razina, prije svega između Hrvatske i Mađarske, ali i uz koordinaciju NATO-a, kako bi se utvrdilo što je razlog ovog incidenta.

Države članice, u okolnostima kada nije ratno stanje, imaju ovlasti kontrolirati svoje nebo. U određenim okolnostima to se radi u preko NATO-a.

Naši sugovornici u Bruxellesu kažu kako 'ne vjeruju da se radi o namjernom usmjeravanju drona', već vjerojatno o grešci. A ta greška može bitii rezultat ometanja navigacijskog sustava u Europi, bilo u Mađarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Poljskoj...

Sada će se napraviti forenzička analiza kako bi se utvrdilo je li letjelica ostala bez goriva, ili je “zalutala” zbog ometanja navigacijskog sustava.

Zbog ruske agresije u Ukrajini, NATO je povećao nazočnost upravo u istočnom krilu. Nad Poljskom se prati zračni prostor i avionima sustavom AWACS, ali pomoću toga se prate uglavnom avioni koji lete u većim visinama.


10:35 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović sazvao je u petak ujutro hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području Zagreba.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba, izvijestili su kratko iz Ureda predsjednika.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.

image

Sastanak Milanovića s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija

Dario Andrišek/ured Predsjednika

10:33 Novinarka Jutarnjeg razgovarala je s nekim Zagrepčanima koji su izrazili strahi ljutnju ali i ogorčenje zbog sinoćnjeg događaja.

- Tko bi odgovarao da je netko poginuo? Uvjeravaju nas da je sve pod kontrolom, da je naše nebo sigurno i onda nam doleti nešto ovako uznemirujuće? - mišljenja je jedna umirovljena Zagrepčanka. Opširnije pročitajte OVDJE.


10.30 - Premijer Plenković potvrdio je da je letjelica u Hrvatsku stigla iz Mađarske, ali je dodao da mu je Viktor Orban rekao da je ista u mađarski zračni prostor ušla iz Rumunjske. Opširnije pročitajte OVDJE.


10:25 Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala 'War zone', detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

- Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogoway i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone. Opširnije pročitajte OVDJE.


10:24 Siniša Hajdaš Dončić oglasio se na Twitteru i poručio da je kao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio hitno očitovanje sigurnosnih službi oko pada nepoznate letjelice u Zagrebu.


10:22 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obišao je mjesto incidenta u ranim jutarnjim satima.

- Ovo je događaj bez presedana, tako nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu. Situacija je takva da su Zagrepčani dovoljno traumatizirani potresom i na neki način pandemijom, rekao je.

- Na nadležnim tijelima je da komuniciraju službene informacije. Nastala je neka imovinska šteta, tek treba utvrditi kolika. Ključno je da nitko nije stradao, poručio je. Opširnije pročitajte OVDJE.


11:20 U blizini mjesta pada letjelice, pronađena su i dva padobrana. Policijski službenici osigurali su širu i užu zonu mjesta događaja gdje se obavlja očevid. Opširnije pročitajte OVDJE.


Nakon jutros održanog sastanka u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava zbog pada letjelice kod studentskog doma u Zagrebu iz Vlade su poslali priopćenje:

"U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja g. Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova g. Božinović, ministar obrane g. Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije g. Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost g. Franjić.

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja", priopćili su iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u Parizu na neformalnom summitu Europskog vijeća vezanog uz Ukrajinu, oko 10.30 sati dat će izjavu za medije, a ministar obrane Mario Banožić u 11 sati održat će konferenciju za medije u MORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:37