IZJAVA

IZVANREDNO OBRAĆANJE PREMIJERA PLENKOVIĆA 'Praljkov čin u kojem si je oduzeo život najviše govori o moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković obratio se oko 16 sati u Banskim dvorima javnosti i okupljenim novinarima.

- U ime Vlade i svoje osobno želim izrazit sućut obitelji generala Praljka. Izražavam sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH. Njegov čin u kojem si je oduzeo život najviše govori o moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata.

Izražavamo nezadovoljstvo i žaljenje zbog izrečenih kazni i želim podsjetiti na pomoć i potporu koju je Hrvatska davala Bosni i Hercegovini kada su bilo napadnuti od srpskih snaga. Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s Armijom BiH prekinula opsadu Bihaća i time spriječila genocid. Hrvatska vojska je u savezu s Armijom BiH oslobodila brojna područja i time omogućila Daytonski sporazum. Hrvatska je pružila utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na njihovu nacionalnost, rekao je Plenković.

- Želim spomenuti da se Hrvatska tri puta pokušala uključiti u procese kao 'prijatelj suda'. Sud je te zahtjeve odbio. Žalbeno vijeće je još u srpnju 2016. protumačilo sadržaj na način da je reklo da u prvostupanjskoj presudi nije donesen nikakav zaključak o udruženom zločinačkom pothvatu.

Smatramo da državni vrh nije nikako mogao biti povezan na način kako je to intepretirano. Također, apsurdno je da nema odgovornosti srpskog državnog vrha za počinjene zločine, rekao je premijer.

- Vlada će razmotriti pravne mehanizme kako bi osporila današnju presudu, dodao je.

- Još jednom želim poslati poruku prijateljskoj i susjednoj BiH da u svim našim aktivnostima suradnje ćemo i dalje biti najveći zagovornici europskog puta BiH - kazao je Plenković.

Uslijedila su pitanja novinara.

Je li ovo pobjeda prava ili politike?

- Mi smo nezadovoljni presudom, a položaj Hrvata u BiH... Očekujem da budu respektirani i od druga dva konstitutivna naroda. Naš stav o agresiji 90-ih je jasan. Ovo je zadnja presuda ICTY-ja, a mi ćemo podići ovo pitanje pred Vijećem sigurnosti UN-a koje je i utemeljitelj suda.

Mislite li da je došlo do sigurnosnih propusta u sudnici i hoće li Vlada poslati avion po dva optuženika?

- Nisam sigurnosni stručnjak, ali ovaj propust nije bio baš uobičajen. Naša potpora sada, nažalost, petorici Hrvata iz BiH nikada nije bila upitna, a i dalje ćemo biti u kontaktu i vodit ćemo računa o njima.

Kako ste doživjeli osobno čin generala Praljka?

- Izrazito emotivno, jako nam je žao i to pokazuje toliki stupanj uvjerenosti kod njega da je sve radio dobro za hrvatski narod. To je još jedna njegova poruka svima da je presuda nepravedna i za njega i za hrvatski narod u BIH.

Vesna Pusić kazala je da je ovo osuda Tuđmanove politike...

- Franjo Tuđman najzaslužniji je s hrvatskim narodom i braniteljima za neovisnu Hrvatsku. Njegova politika je uvijek bila usmjerena da se održi teritorijalna cjelovitost BiH. Sjetite se situacije prije Oluje. Tim preokretom omogućen je mir u BiH.

Hoće li ovo utjecati na mir u regiji?

- Hrvatska sve radi u duhu pomirbe, ali bilo bi dobro da se sve usuglasi s povijesnim činjenicama. Nevjerojatno da kod presude Mladiću nema nikakve utvrđene govornosti srpskog državnog vrha, a danas ovako aludirati nije pravedno. Za Hrvatsku je to neprihvatljivo - kazao je na kraju konferencije za novinare premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:18