VODENI VAL SVE BLIŽI

IZVANREDNO STANJE OD BARANJE DO VUKOVARA Centar za obranu od poplava: 'Val će stići ranije nego se očekivalo!'

 CROPIX

NOVO 7:55 Vrh vodenog vala u Hrvatskoj može se očekivati danas od podneva do poslijepodnevnih sati.

Vodostaj Dunava danas ujutro u 7 sati u Batini je iznosio 770 centimetara, a za cijeli tok Dunava u Hrvatskoj je proglašeno izvanredno stanje. Vodostaj u Vukovaru je 678, u Dalju 922, a u Iloku 686 centimetara.

----------------------------------------------

22:00 OSIJEK - Voditelj Glavnog centra obrane od poplava Republike Hrvatske , Zoran Đuroković, izjavio je večeras da je učinjeno sve što je bilo moguće kako bi se spremno dočekao veliki vodeni val na Dunavu, koji će sutra ući u Hrvatsku.

Veliki vodeni val ući će u Hrvatsku nešto prije nego što se očekivalo, ali bi mogao biti manjeg intenziteta od očekivanog, rekao je Đuroković za Hinu.

Dodao je kako će u svakom slučaju vodeni val sutra stići do mađarskog grada Mohača, a to je samo 25 kilometara od Batine, dok se u Hrvatskoj može očekivati sutra od podneva do poslijepodnevnih sati.

Vodostaj Dunava kod Batine večeras je dostigao plus 760 centimetara, a Drave kod Osijeka plus 490. Može se očekivati da će problema biti u Donjem gradu u Osijeku, u Podravlju, ali ne očekujemo nekih većih izlijevanja niti katastrofu, naglasio je Đuroković.

Danas nakon proglašenja izvanrednog stanja za područja ugrožena od poplave u Osječko-baranjskoj županiji, župan Vladimir Šišljagić i ostale odgovorne osobe za krizna stanja obišli su sve nasipe u Baranji, koji su maksimalno učvršćeni. Također na terenu su danonoćno sve ekipe koje sudjeluju u obrani od poplava, kao i više stotina hrvatskih vojnika.

-------------------------------------------

15:30 - Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za donju Dravu i Dunav Igor Biglbauer kazao je na konferenciji za novinare kako je izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno u Baranji za Batinu i Tikveš te vodomjerno mjesto Vukovar, iako nisu dosegnuti vodostaji pri kojima se proglašava takvo stanje.

Dodao je kako su se na takav potez odlučili jer se očekuje visok vodostaj, pri čemu do ugroze može doći i ako puknu nasipi u Mađarskoj, što se odražava i na osječko područje.

Najavio je kako se maksimalni vodostaj Drave kod Osijeka od 500 centimetara očekuje u petak, a na Dunavu kod Batine kulminacija se očekuje u četvrtak uvečer ili petak rano ujutro, s vodostajem od 765 centimetara. To bi bio drugi maksimalni vodostaj Dunava nakon onoga iz 1965. godine, kada je zabilježeno 795 centimetara.

"Ništa se posebno ne događa, jer su aktivnosti koje imamo kod izvanrednih mjera iste i kod izvanrednog stanja. Provodimo pojačani nadzor nasipa, ali s većim brojem ljudi, a cijela obrambena linija u Baranji radi u dvije smjene, uz danonoćna dežurstva na nasipima", poručio je Biglbauer.

Dodao je kako postoje scenariji i za slučaj pucanja nasipa, kada su predviđene druge linije obrane s čijom izgradnjom bi se krenulo ako bi se dogodio takav neželjeni scenarij. Izvijestio je kako je trenutno napunjeno 111.930 vreća s pijeskom, a iz drugih centara u Hrvatskoj naručeno je dodatnih 60 tisuća vreća koje su na putu prema Osijeku i u slučaju potrebe sutra se mogu napuniti.

Na novinarski upit je li zbog rupa u nasipu ugroženo osječko prigradsko naselje Tvrđavica, kako javljaju neki mediji, voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ upozorio je građanstvo da "ne nasjeda na dezinformacije jer je sustav siguran". "Pojavljivat će se procijedne vode u vrtovima i to se kod visokog vodostaja ne može izbjeći, ali voda se neće preliti preko nasipa jer će vodostaj završiti znatno niže od krune nasipa, pa nema mjesta panici" ustvrdio je Nađ.

-----------------------------------------

15:20 Nakon što su u 11 sati Hrvatske vode proglasile izvanredno stanje na cijelom području uz tok Dunava kroz Hrvatsku, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je popodne izvanredno stanje na cijelom poplavom ugroženom području Vukovarsko-srijemske županije.

Izvanredno stanje ovime se osim područja uz Dunav odnosi i na područje koje ugrožava rječica Vuka koja se u Vukovaru ulijeva u Dunav te na područje duž Bobotskoga kanala.

Iako je predviđeno da se izvanredno stanje proglašava kada vodostaj Dunava u Vukovaru dosegne razinu od 680 centimetara, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić proglasio je izvanredno stanje za nasipe i druge objekte te tvrtke već pri vodostaju od 660 centimetara.

Vukovarsko-srijemska županija slijedila je stručnu preporuku te potom jednako reagirala za cijelo poplavom ugroženo područje.

Na današnjem Stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara ocijenjeno je da su poduzete sve radnje kako bi grad Vukovar spreman dočekao vrh vodenog vala. Svi čvrsti nasipi, zečji nasipi i druge barijere danonoćno se nadziru.

Vrh vodenog vala u Vukovaru se očekuje u subotu, a stručne procjene Hrvatskih voda predviđaju maksimalni vodostaj od oko 720 centimetara, čime ne bi bio dostignut povijesni maksimum iz 1965. godine kada je vodostaj Dunava u Vukovaru iznosio 769.

Proteklih dana tijekom priprema za obranu od dunavskog vodenog vala u Vukovaru su poduzete mjere obrane od poplave koje bi trebale štititi grad i u slučaju 30 centimetara višeg vodostaja od povijesnog maksimuma.

---------------------------------------------------------------

13:58 Nakon što je Dunav kod Batine u srijedu prijepodne prešao granicu od 750 cm (u 13 sati vodostaj je bio 755 cm) na područjima ugroženim poplavama u Osječko-baranjskoj županiji proglašeno je izvanredno stanje. Ono se inače proglašava na 800 cm, no zbog ozbiljnosti situacije uzvodno, odlučeno je da se ova faza proglasi ranije, a to znači da će na štićenim područjima biti angažirano više ljudi.

- To je uobičajeni slijed i normalna faza, ali važno je reći da se ne događa ništa što nismo predvidjeli. Prateći sve što se događa uzvodno pripremili smo se za najgori scenarij i ovo je očekivani slijed. Sve pripreme su izvršene, svi nasipi i strateški vodni objekti su sigurni i kontroliraju se 24 sata dnevno - izvijestio je župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić nakon sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, kojoj su nazočili i zapovjednik Civilne zaštite RH Robert Mikac te glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

- U ovom trenutku nema niti jednog mjesta koje bi moglo biti ugroženo, ali sve službe su na oprezu - rekao je Šišljagić, dodavši i kako je na području Osječko-baranjske županije trenutno angažirano 900 do 1000 vojnika.

Doznali smo i da je do sada na različitim lokacijama ugrađeno 52.450 vreća s pijeskom, a 170 tisuća vreća je u pričuvi. Znaju se i putevi eventualne evakuacije kako ljudi, tako i domaćih životinja sa farmi te divljih životinja, a u pripremi su i bespilotne letjelice te dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, od kojih je jedan već stigao na područje Osijeka. S obzirom na porast razine unutarnji voda, pa tako i podzemnih, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo utvrdili su kako bunarska voda na području Draža i Batine nije zdravstveno ispravna, pa su u utorak iz osječkog Vodovoda u ova baranjska mjesta poslane dvije cisterne s pitkom vodom.

---------------------------------------------------------------

12:30 Oko 100 kućanstava je evakuirano, a još toliko je ugroženo u općini Beočin, kod Novoga Sada, zbog nadolazećeg poplavnog vala na Dunavu, prenijeli su u srijedu vojvođanski mediji.

Vatrogasna postrojba u tome mjestu, poučena iskustvom iz 2010. godine, napravila je popis ugroženih kućanstava koja su bila zahvaćena poplavnim valom, rekao je za "Dnevnik" predsjednik Stožera za izvanredne situacije općine Beočin Radomir Lazić, dodajući da su preko povjerenika i medija u svim mjestima te općine informirali građane o opasnosti.

Iako građani nisu sigurni hoće li se baš njihova kuća naći na meti Dunava, većina ih se priprema za obranu od poplave, prenose agencije.

Prije tri godine materijalna šteta u Beočinu poslije poplave iznosila je oko milijun eura.

Po prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije vodostaj na Dunavu će u sljedeća tri dana rasti. Vrh poplavnog vala kod Bezdana očekuje se 14. lipnja, kada je prognozirano da bi razina vode mogla dostići oko 740 centimetara.

Posjetivši to mjesto predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić je izjavio da je u očekivanju poplavnog vala situacija u Vojvodini i Srbiji pod kontrolom i ocijenio da se od poplava zemlja brani bolje nego mnogo bogatije zemlje.

Vlada Vojvodine će odobriti dodatnih 150.000 eura za obranu od poplava i za saniranje posljedica poplava u nebranjenim područjima, prije svega u općini Beočin, rekao je Pajtić.

Izvanredna obrana od poplava uvedena je na novih 60 kilometara Dunava, na dionici od Bogojeva do Mladenova, kada je kod Bogojeva izmjeren vodostaj od 697 centimetara. U odnosu na prethodni dan to je porast za više od pola metra, prenijela je Radio televizija Vojvodine.

------------------------------------------------------

12:10 Zbog rasta vodostaja Dunava u Vukovaru, koji je danas u 10 sati dosegnuo razinu od 660 centimetara, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić u 11 sati je proglasio izvanredno stanje za cijeli tok Dunava.

"Iako vodostaj nije dosegnuo razinu od +680 kada je predviđeno proglašavanje izvanrednog stanja ipak je riječ o vrlo visokom vodostaju pa je odluka o uvođenju izvanrednog stanja donesena", izjavio je Hini rukovoditelj obrane od poplava za Vuku i Bobotski kanal Mario Spajić.

Naglasio je kako je u Vukovaru sve spremno za dolazak vrha vodenog vala, a da su "Hrvatske vode", kao subjekt zadužen za obranu od poplava, visokom su ocjenom ocijenile suradnji s vukovarskim i vukovarsko-srijemskim Stožerom zaštite i spašavanja te koordinaciju svih uključenih u obranu od poplava.

Spajić je potvrdio da Dunav u Vukovaru raste za oko 1,5 centimetara na sat, no procjene Hrvatskih voda govore da će vrh vodenoga vala u Vukovaru biti niži od povijesnog maksimuma i kretati se oko 720 centimetara.

Ljudstvu angažiranom na obrani od poplava u Vukovaru jutros u 5 sati priključilla su se 42 člana Udruge branitelja Vukovara grada Zagreba koji su autobusom doputovali u Vukovar.

"Angažirani smo na punjenju vreća i taj ćemo posao raditi sve do večeras kada se vraćamo nazad u Zagreb jer su stručne službe procijenile da naš dodatni angažman nije potreban", izjavio je Hini predsjednik udruge branitelja vukovara grada Zagreba Damir Jašarević.

Zagrebačke branitelje obišao je i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji se još jednom zahvalio i njima i svim dragovoljcima i profesionalcima na njihovim naporima da obrane grad od vodenog vala.

"Vukovarska ljubav i ljubav za Vukovar su se ujedinile i u obrani od poplava", rekao je tom prigodom Sabo.

------------------------------------------------------

Vrhunac vodenog vala se trenutno nalazi južno od Budimpešte i kreće prema granici s Hrvatskom. Očekuje se da će vodostaj Dunava na našem području kulminirati u petak 14. lipnja, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Danas u 10 sati ujutro vodostaj Dunava kod Batine bio je 754 centimetara, a do petka bi prema procjenama mogao narasti do 780 centimetara.

Kod Vukovara je izmjereno 627 centimetara, dok je na području Dalja vodostaj iznosio 894 centimetara.

U porastu je i vodostaj Drave kod Osijeka koji je prema posljednjem mjerenju iznosio 462 cm.

Park prirode Kopački rit je zatvoren za posjetitelje, a zabranjeno je i kretanje nasipima da se ne bi narušila njihova stabilnost.

Na branjenom području i dalje su angažirani djelatnici Hrvatskih voda, Hrvatska vojska, civilna zaštita te snage zaštite i spašavanja organizirani preko Stožera zaštite i spašavanja županija, gradova i općina, komunalne tvrtke te građani.

Na terenu je i dalje angažirano 200 pripadnika OS RH, a u pripravnosti su dodatne namjensko organizirane snage(NOS) OS RH jačine 400 vojnika, koje će po potrebi biti angažirane na području Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije, javlja DUZS.

Crveni križ u pripremi za obranu od posljedica vodenog vala

Hrvatski Crveni križ (HCK) sudjeluje u pripremama za prevenciju i obranu od mogućih posljedica vodenog vala na svim razinama organiziranosti, od općinskih društava do nacionalne razine.

U pripravnosti su materijalni i ljudski kapaciteti u županijama središnje i sjeverne Hrvatske. U slučaju najgoreg scenarija, moglo bi doći do evakuacije ljudi na području Baranje, gdje bi trebalo zbrinuti između šest i deset tisuća ljudi, izvijestio je jutros HCK.

Na području rada Gradskog društva Crvenog križa Vukovar, gdje se u subotu i nedjelju očekuje ekstremno veliki vodeni val Dunava, poduzimaju se preventivne mjere radi zaštite građana i njihove imovine. U akciji sudjeluju volonteri Crvenog križa, civilna zaštita, pripadnici Hrvatske vojske i gradske tvrtke.

Ravnateljica Crvenog križa u Vukovaru sudjeluje u radu Stožera za zaštitu i spašavanje dok su volonteri Crvenog križa uključeni u akciju opskrbe vodom i hranom za civilnu zaštitu i građane koji svakodnevno sudjeluju u punjenju vreća s pijeskom. Dnevno je u te pripremne aktivnosti uključeno oko 200 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:34