DRAVA NADIRE

IZVANREDNO STANJE 'Ovako nam nije bilo 42 godine. Pitanjeje hoće li nas zečji nasipi spasiti'

Sveti Djurad, 180914.U Svetom Djurdju kod Donjeg Miholjaca zbog opsanosti od poplave rijeke Drave postavljeni su zecji nasipi uz nekoliko kuca koje su najblize podrucju izlijevanja vode.Na fotografiji: zecji nasip uz kuce u Skolskoj ulici u Svetom Djurdju.Baka Liza Veselcic zivi u jednoj od kuca koje su u opasnosti od skore poplave.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

SVETI ĐURAĐ - Postavljanjem box barijera i oko 7.800 vreća pijeska u dužini od 800 metara od nadiruće Drave zaštićeno je šest obiteljskih kuća u selu Sveti Đurađ kod Donjeg Miholjca, a zečji nasip podignut je i uz cestu Osijek - Donji Miholjac, koja prolazi kroz ovo selo. Za područje nasipa Donji Miholjac - Sveti Đurađ proglašeno je i izvanredno stanje obrane od poplava.

- Zadnji put ovako je bilo prije 42 godine. Te 1972. Drava je došla do naših kuća na visinu od oko 40 cm. Sada su nas zaštitili i drago mi je što vidim ove barijere, no pitanje je koliko će to vrijediti. Mene je ipak malo strah, a s obzirom da živim sama odlučila sam otići kod kćerke koja živi u drugom kraju sela, gdje voda neće doći - ispričala nam je gospođa Liza Veselovac, jedna od mještanki Svetog Đurađa čija bi se kuća mogla naći na udaru nabujale Drave, udaljene zračnom linijom malo više od jednog kilometra.

Te 1972. godine vodostaj Drave u tom je kraju bio 480 cm, a sada se očekuje 510 cm, što je njezin tamošnji povijesni vodostaj. Zato su box barijere i vreće s pijeskom podignute na visinu višu od jednog metra, dok im je širina jedan metar i kao takve djeluju prilično sigurno. Mještanin Milan Goman, koji je sudjelovao u izgradnji zečjeg nasipa, kaže da nema straha za selo.

- Ovaj dio će biti poplavljen, ali voda u kuće neće ući - smatra Goman dok stojimo na suhoj livadi koja će već sljedećeg dana biti pretvorena u jezero, a na obližnjem nogometnog igralištu mjesnog kluba možda će se zaigrati i vaterpolo. Nogometaši su svoje stvari iz klupske zgrade već iznijeli. Mlađi mještani pak razmišljaju o tome hoće li i oni sljedećih dana moći pecati ribu s ceste koja prolazi kroz njihovo selo, kao što su to činili njihovi očevi i djedovi prije 42 godine.

Kako vodeni val nadire prema ušću Drave u Dunav tako se ojačavaju nasipi u Belišću, Nardu te vikend naselju Karašica u Josipovcu kod Osijeka gdje je, uz radnike vodoprivrednih poduzeća te civilnu zaštitu, angažirano i 150 pripadnika Hrvatske vojske. Tamo je već postavljeno 4.000 vreća s pijeskom. Na području Terezinog Polja pak proglašena je izvanredna obrana od poplava, a iz Hrvatskih voda izvijestili su kako je na branjenom području do sada ugrađeno 105 metara box barijera, 22.100 vreća s pijeskom, dok se na skladištu nalazi još 1.350 kubnih metara pijeska, 37.900 napunjenih vreća s pijeskom te oko 370 tisuća praznih vreća i 375 metara box-barijera.

Što se tiče Osijeka, kulminacija se očekuje za vikend, no vodostaj bi se trebao kretati oko 430 cm, pri čemu se proglašavaju redovne mjere. Kad je riječ o Savi, vodostaji kod Slavonskog Broda i Županje još uvijek su na razini pripremnog stanja, a iz Hrvatskih voda uvjeravaju da nasipi kod Rajevog Sela i Račinovaca, koji se obnavljaju nakon svibanjskog puknuća, neće biti ugroženi.

U Osijeku je sve spremno za obranu od poplava

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji, gdje postoji opasnosti od poplave Karašice i Drave, sve su službe i potrebna logistika za obranu od poplave poslane na teren, rečeno je na sastanku Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije.

Župan Vladimir Šišljagić, koji je i predsjednik tog stožera, rekao je kako je danas oko 11 sati proglašeno izvanredno stanje za rijeku Karašicu, odnosno za istoimeno vikend-naselje u blizini Osijeka, koje podrazumijeva sve mjere - od moguće evakuacije stanovnika do spašavanja imovine.

Rijeka Drava kod Osijeka svoj bi maksimum, rekao je Šišljagić, trebala dosegnuti sa subote na nedjelju, kad bi mogla porasti za 60 centimetara i dosegnuti 420 centimera. Dodao je kako je vodostaj Drave kod Osijeka izmjeren 2013. godine bio 514 centimetara.

Župan je pohvalio sve službe na terenu, ističući da u slučaju ugroze hitno reagiraju i zovu Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije koji danonoćno dežura. Na sjednici tog stožera bili su i gradonačelnici i načelnici općina Osječko-baranjske županije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:44