ERNST & YOUNG

IZVJEŠĆE GLOBALNE KONZULTANTSKE TVRTKE Hrvatska je najkorumpiranija zemlja u jugoistočnoj Europi

Ilustracija
 Elvit Tabaković / Lucas Jackson / Reuters

Hrvatska je najkorumpiranija zemlja u Jugoistočnoj Europi, a podmićivanje je kod Hrvata najčešća praksa u poslovanju, pokazalo se istraživanje globalne konzultantske tvrtke Ernst & Young (EY).

Oko 79 posto naših menadžera smatra da je taj problem u Hrvatskoj široko rasprostranjen, smjestivši nas na neslavno ukupnp peto mjesto po korupciji, stoji u Izvješću o prijevari provedenom između studenog 2016. i siječnja 2017. u Europi, Bliskom Istoku, Indiji i Africi (EMEIA).

Istraživanje se temelji na 4.100 intervjua s visokorangiranim menadžerima iz 41 zemlje diljem EMEIA.

Nakon Hrvatske, stoji u izvješću, slijede Slovenija i Bugarska, gdje je 74 posto i 68 posto ispitanika navelo kako je korupcija prisutna u poslovanju tih zemlja, što ih je u tom području svrstalo na 11. i 14. mjesto ukupnog poretka.

Po pitanju važnosti promoviranja visokih etičkih standarda gotovo polovica bugarskih menadžera rekla je da je to čest slučaj. U Hrvatskoj taj udio iznosi 29 posto, 28 posto u Sloveniji, 27 posto u Rumunjskoj te 21 posto u Srbiji.

Rumunjska vodi među zemljama u regiji po pitanju percepcije pozitivnog utjecaja na etičke standarde od strane državnih regulatora, te se nalazi na 12. mjestu. Bugarska je na 14. mjestu, a slijede Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Što se tiče svijesti o prijavi korupcije putem telefonskih linija, ona je najviše prisutna kod Slovenaca i Bugara, koji su se smjestili na 13. i 14. mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:29