S ONLINE SJEDNICE

Izvješće Hrvatske turističke zajednice: ‘Planirani rashodi za ovu godinu smanjeni su za 17 posto‘

Ukupni planirani rashodi HTZ-a za 2021. godinu procjenjuju se na 235,8 milijuna kuna, rečeno je u utorak

Nikolina Brnjac

 Bozo Radic/CROPIX

Ukupno planirani rashodi Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za ovu godinu procjenjuju se na 235,8 milijuna kuna, što je u odnosu na prvotni plan smanjenje od 17 posto, izvijestili su u utorak iz HTZ-a u priopćenju o sjednici Turističkog vijeća na kojoj su usvojene i izmjene Godišnjeg plana rada HTZ-a za 2021.

Kako se navodi u priopćenju, u utorak je održana online 2. sjednica Turističkog vijeća HTZ-a na kojoj su članovi vijeća, uz predsjedanje ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac te uz prisustvo direktora HTZ-a Kristjana Staničića, usvojili izmjene i dopune Godišnjeg programa rada HTZ-a za 2021. godinu, kao i novi Poslovnik o radu Turističkog vijeća, kojim se uređuje način rada vijeća u skladu s novim zakonom i statutom.

Ističe se i kako je, uslijed pojave globalne pandemije bolesti covid-19, HTZ u prvoj polovici godine adekvatno i brzo reagirao prilagodivši dinamiku i provedbu promotivnih aktivnosti na emitivnim tržištima.

"Kako bi unatoč svim novonastalim i izazovnim okolnostima nastavili ispunjavati zakonsku zadaću Hrvatske turističke zajednice, morali smo prilagoditi svoje poslovanje aktualnoj situaciji. To se prije svega odnosilo na pravovremeno preusmjeravanje proračuna i promotivnih aktivnosti kako bi mogli ostvariti vrlo dobre turističke rezultate kojima danas svjedočimo. S obzirom da u ovoj godini planiramo 17 posto manje rashode u odnosu na prvotni plan, sukladno zakonu morali smo pristupiti izmjenama i dopunama Godišnjeg programa rada, a koje su članovi vijeća danas i usvojili", izjavio je u priopćenju direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Sukladno predloženim i usvojenim izmjenama i dopunama Godišnjeg programa rada HTZ-a, ukupni planirani rashodi HTZ-a za 2021. godinu procjenjuju se na 235,8 milijuna kuna, što u odnosu na inicijalno planirane rashode predstavlja smanjenje od 17 posto.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako je hrvatski turistički sektor, uz potporu Vlade, reagirao pravovremeno te se kvalitetno prilagodio promjenama na tržištu nastalima uslijed pandemije.

"Rezultat toga bila je uspješna ljetna sezona, ali i izvrsni rezultati posezone, kojima smo u određenim segmentima nadmašili i brojke iz 2019. godine. (...) Iako je i u ovoj pandemijskoj godini bilo izazovno planirati, Ministarstvo turizma i sporta je poduzelo niz aktivnosti za pomoć turističkom sektoru te smo izmjenom tri pravilnika rasteretili turistički sustav za više od 118 milijuna kuna, a projektom Safe stay in Croatia, Hrvatsku pozicionirali kao sigurnu i odgovornu turističku destinaciju, što su prepoznali i turisti, posebice s naših najvažnijih emitivnih tržišta", izjavila je ministrica Brnjac.

Iz HTZ-a u priopćenju podsjećaju kako je Ministarstvo turizma i sporta u lipnju ove godine donijelo tri pravilnika koji su za cilj imali rasterećenje turističkog sustava. Riječ je o Pravilniku o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe, Pravilniku o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) te dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima za plaćanje članarine turističkoj zajednici, a koji su također utjecali na promjenu plana očekivanih prihoda po osnovi turističke pristojbe, napominju iz HTZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:27