OD PAKRACA DO OKUČANA

Izvlačili su ranjenike, bacali bombe, prelazili zapreke, a ovaj je hrvatski vojnik osvojio titulu ‘najspremnijeg‘!

Među natjecateljima je bilo i šest pripadnica OSRH i tri pripadnice oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja

Ivan Gerenčir

 Tomislav Brandt/Morh

Satnik Ivan Gerenčir, ponovno je najspremniji pripadnik Oružanih snaga RH, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva obrane nakon održanog natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“.

Start je bio u Pakracu, cilj u Okučanima, a na stazi dugoj 36 kilometara natjecatelji su morali uspješno savladati osam različitih radnih točaka: topografiju (navigacija), prolazak kontaminiranog zemljišta, izvlačenje ranjenika pod paljbom, bacanje ručne bombe, pješačke zapreke, prelazak zapreke tirolskom prečnicom, svladavanje kosine užetom te prelazak vodene zapreke.

Tijekom prolaska staze natjecatelji su nosili obaveznu opremu i naoružanje težine 17 kilograma, a natjecanje su simbolično završili pozdravljajući u cilju hrvatsku zastavu i zastavu svoje države te pozvonili zvonom.

Među natjecateljima i pripadnici savezničkih i prijateljskih država

U natjecanju, koje se odvijalo u pet kategorija, sudjelovalo je 84 natjecatelja, od kojih je 42 pripadnika OSRH, 10 su pripadnici MUP-a RH, a 32 su natjecatelji oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja: Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Francuske, Kosova, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i SAD.

Među natjecateljima je bilo i šest pripadnica OSRH i tri pripadnice oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Satnik Ivan Gerenčir stazu je prošao za 6 sati i 32 minute, pripadnik je oklopno- mehanizirane bojne "Puma", a na natjecanju je pobijedio i 2021. Po dolasku u cilj rekao je da je natjecanje sažetak vojnog poziva te da obuhvaća psihofizičke pripreme i ima taktičko- tehničke značajke te poručio neka njegova pobjeda služi na ponos i čast svim bivšim i sadašnjim "Pumama"

Drugi je u cilj stigao pripadnik rumunjskih oružanih snaga narednik Iunut-Daniel Calina, a treći je bio desetnik Hrvoje Mutnjaković, pripadnik bojne "Sokolovi" Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Pobjednica u ženskoj kategoriji je vojnikinja Lea Biloglav iz Zapovjedništva za kibernetički prostor.

U cilju su ih dočekali potpredsjednici Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i drugi.

Proglašenje pobjednika i zatvaranje natjecanja održat će se u utorak, 2. svibnja u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.

"Integracija natjecanja u obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak povezala je temeljne vrijednosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i vrijednosti etičkog kodeksa suvremenog hrvatskog vojnika – požrtvovnost, odvažnost, domoljublje, uvježbanost", poručili su iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:57