OSTAJE LI UZ VEĆINU?

Izvor iz HDZ-a: ‘Radimir Čačić prijeti praznom puškom, u Saboru je još barem dvoje uz nas‘

Hoće li opstati suradnja HDZ-a i Reformista na državnoj razini, trebalo bi se znati drugi tjedan
 Željko Hajdinjak/Cropix

Radimir Čačić prijeti praznom puškom. On je izgubio izbore za župana i politički ne znači mnogo, osim što može ovako provocirati. No, Plenković se ne plaši za većinu. Pa i sam Čačić rekao je da postoji barem dvoje u Saboru koji bi dali glas HDZ-u - komentirao je jučer izvor iz HDZ-a mogući raspad suradnje s Reformistima.

Čačić je, naime, u više navrata posljednjih dana zaprijetio Plenkoviću da će prekinuti suradnju s HDZ-om na nacionalnoj razini ako ta stranka u Varaždinskoj županiji bude surađivala s ljudima s optuženičkih klupa, odnosno, s bivšim gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom, čime bi se u pitanje dovela većina u Saboru.

- U stranci su već dugo nezadovoljni Čačićem. Na svakom sastanku traži nešto novo, a u državnoj službi već ima njegovih ljudi više nego što bi trebalo. S druge strane, Plenković je prema njemu bio korektan, čak i kad je koketirao s predsjednikom Z. Milanovićem - kaže naš sugovornik.

Dodaje kako, dođe li do prekida s Reformistima, HDZ u Saboru računa na Suvereniste i Silvana Hrelju. Ističe i kako ih je sve iznenadila pobjeda u Varaždinskoj županiji te da je Plenković lokalnoj organizaciji dao slobodu da sama odluči.

Primopredaja

Hoće li ili ne opstati suradnja HDZ-a i Reformista na državnoj razini, trebalo bi se znati drugi tjedan. Tada će novi varaždi,nski župan Anđelko Stričak, kako najavljuje, razgovarati s potencijalnim partnerima za vladajuću većinu u Skupštini.

- U petak je primopredaja, drugi tjedan razgovarat ću sa svim predstavnicima stranaka, odnosno političkih opcija koje su osvojile vijećničke mandate, i potom donijeti odluku - rekao je Anđelko Stričak, koji se dosad o slučaju nije izjašnjavao.

- Premijer je svoje rekao, što je i objavljeno, da lokalno igra tko kako hoće, i to neće utjecati na državnu razinu. Ja u tu razinu ne ulazim - kazao je Stričak.

HDZ je, inače, u utrci za županijsku Skupštinu koja ima 37 mjesta, osvojio 12 mandata. Devet ih je pripalo Čačiću, sedam SDP-u, pet Čehoku, a četiri HNS-u. Prema tome, moguća su četiri scenarija.

Jedan je da se oko većine dogovore HDZ, HNS i Čehok, drugi je dogovor HDZ-a s Reformistima, treći je da se svi udruže kontra HDZ-a, što je malo vjerojatno, s obzirom na njihove međusobne odnose, a u četvrtoj varijanti HDZ bi se čak mogao dogovoriti i sa SDP-om. Predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora kazala nam je jučer kako je još nitko nije zvao na razgovor oko većine.

- Mi ćemo biti konstruktivna oporba, ali nećemo biti kontra projekata i odluka koji su ključni za život županije. Ako sve odluke budu dobre, podržat ćemo ih sve, ako ne budu, nećemo - rekla je Vupora.

Hoće li s Čehokom

Neki naši sugovornici uvjereni su da će HDZ teško zaobići Reformiste u slaganju većine. Novi župan Anđelko Stričak komentirao je i izjavu Čačića koji smatra "suludim" objavu jumbo plakata na kojemu ga se naziva "žetončićem" jer, kako kaže, lokalni HDZ proziva ga tako za suradnju s nacionalnim HDZ-om.

- Te plakate nismo postavili mi. Istražite tko ih je naručio, platio i postavio, garantiram da HDZ Varaždinske županije nije. Garantiram. Jedino što je Alen Runac taj termin upotrijebio u odgovoru na jedan propagandni spot Reformista. Oni su imali spot u kojemu se, između ostaloga, govorilo, da su na prošlim izborima "žrtvovali Runca, sad imaju Stričaka kao žrtvu". Kad su Runca pitali što na to veli, on je rekao "ja nisam žetončić" ili nešto slično. To je bilo jedini put da se takvo što iz HDZ-a reklo...

- HDZ-ov Denis Čupić iz West Gatea platio je Ivanu Čehoku propagandni spot na nacionalnoj televiziji...

- Otkud da ja to znam? Nisam imao novca za sebe za ozbiljnu kampanju, kamoli da financiram Čehoka - kazao je Stričak. Njegova je stranka posljednje četiri godine s Ivanom Čehokom koalirala na gradskoj razini. Zbog toga se smatra kako ne bi bilo čudno da se ta suradnja nastavi i na županijskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 04:40