NOVI OBRAT

Izvor iz istrage: Policijski forenzičari nisu našli tragove eksploziva na dijelovima drona koji je pao u Zagrebu

 Admir Buljubasic/Hina

Uzorci vještačeni u policijskom forenzičkom centru "Ivan Vučetić" nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima letjelice koji su analizirani, doznaje to Dnevnik Nove TV iz izvora bliskih istrazi.

Riječ je o letjelici koja je pala na Jarunu pokraj Studentskog doma Stjepan Radić. Dodatna pojašnjenja službeno nitko ne nudi.

Predsjednik Zoran Milanović ranije je tražio da se javno objavi što su istražiteljima otkrili tragovi s mjesta nesreće.

- Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti, poručio je.

- Vidjeli smo da su se neki ljudi, prije svega ministar i premijer, razmetali dijagnozama, a da praktički rendgen nisu ni upalili, rekao je Milanović.

U Ministarstvu obrane od svojih tvrdnji da je letjelica nosila bombu i bila opremljena eksplozivom - ne odustaju. Potkrepljuju to pričom o različitim fragmentima i dokazima do kojih je došla vojna policija u istrazi. U NATO-u nisu imali takve podatke, piše Dnevnik.hr.

- Indicije koje imamo zasad o padu drona u Hrvatskoj govore da to nije bio naoružan dron ni oružani napad, poručio je prije nekoliko dana glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Istog je dana premijer Andrej Plenković demantirao Stoltenberga. - Nije bila "unarmed", nego je bila naoružana, rekao je premijer pokazujući fotografije iz istrage.

Nije dvojio ni ministar obrane Mario Banožić nakon što dio stručnjaka za sigurnost nije povjerovao u priču o nekoliko desetaka kilograma teškoj bombi u letjelici. Tvrdili su da je riječ o sustavu za samouništenje podataka, pa i manjim retro-raketama koje su trebale usporiti i stabilizirati pad letjelice.

- Iz letjelice koja je trebala biti izviđačka imate fragmente eksploziva i iz fragmenata doznajete za bombu, a sada već doznajemo i na koji se način sve to trebalo odigrati, rekao je ministar prije pet dana.

Dnevnik Nove TV zbog svega je zvao i Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, no nitko nema komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 11:40