REAKCIJA IZ BANSKIH DVORA

IZVOR IZ VLADE O MILANOVIĆEVOJ INICIJATIVI ZA ZAJEDNIČKIM VIJENCEM U OKUČANIMA 'Ovakav vapaj djeluje kao pokušaj iskupljenja za izjavu u Jasenovcu'

 Davor Pongračić / CROPIX

Iz Vlade su u utorak odgovorili na inicijativu s Pantovčaka da na 25. obljetnici vojno-redarstvene akcije “Bljesak” u Okučanima državni vrh - predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković te šef Sabora Gordan Jandroković - polože zajednički vijenac u spomen na poginule hrvatske branitelje. Ta inicijativa, kako su mediji objavili, s Pantovčaka je u Vladu i Sabor upućena u petak.

- Zašto je najednom polaganje zajedničkog vijenca poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji ‘Bljesak’ u Okučanima medijska tema? Riječ je o protokolarnim aktivnostima koje se rutinski dogovaraju na tehničkoj razini između ureda državnih institucija te će, kao i inače, biti položen zajednički vijenac predsjednika Republike, predsjednika Sabora i predsjednika Vlade. Premijer će zajedno s članovima Vlade, kao i prijašnjih godina, doći u Okučane i još jednom odati počast hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima koji su za Hrvatsku dali sve. Ovakav vapaj predsjednika Milanovića djeluje kao pokušaj iskupljenja nakon njegove izjave u Jasenovcu. Time je izazvao polemiku na dan koji je bio posvećen žrtvama Jasenovca - poručio je za Jutarnji list izvor iz Vlade, komentirajući inicijativu.

Na Pantovčaku su prije nekoliko dana kazali kako smatraju da je važno na 25. obljetnicu akcije, kojom je od okupacije oslobođena zapadna Slavonija, pokazati zajedništvo i odgovornost državnog vrha.

Taj prijedlog je uslijedio nakon što je državni vrh položio zajednički vijenac na obilježavanju 75. obljetnice proboja posljednjih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac. Milanović je tada komentirao HOS-ovu spomen-ploču s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, koja je iz Jasenovca premještena u Novsku. Milanović je tada rekao da je treba maknuti i negdje baciti jer to nema veze s Domovinskim ratom. Tu njegovu izjavu odmah su osudili i oštro kritizirali šef Sabora, neki ministri te udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:38