PLAN B

IZVOR IZ VRHA HDZ-a O ZAHTJEVIMA MOSTA 'Vjerujemo da će pregovori biti uspješni, ali bude li iracionalnih prohtjeva, formirat ćemo manjinsku Vladu'

 CROPIX

- Jasno je da ima onih koji žele minirati pregovore s Mostom. Međutim, mi smo u pregovaračkoj skupini stvorili klimu povjerenja i siguran sam da ćemo biti uspješni - rekao je Davor Ivo Stier, član HDZ-ova pregovaračkog tima s Mostom i blizak suradnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića reagirajući na neslužbene najave iz Mosta prema kojima podršku budućoj Vladi uvjetuju time da Most dobije sedam ministarstava.

Iz razgovora sa Stierom proizlazi kako unatoč neslužbenom plasiranju u medije dodatnih zahtjeva, ima puno povjerenje u Most te da ne sumnja u njihove namjere da zajednički formiraju stabilnu i uspješnu Vladu.

Prema neslužbenom izvoru, Most bi imao namjeru od HDZ-a tražiti da pored šest ministarstava koje imaju u sadašnjoj tehničkoj Vladi, dobiju i sedmo, i to Ministarstvo poduzetništva i obrta koje je vodio HDZ-ov Darko Horvat. Argument za takav zahtjev navodno je činjenica da su na ovim izborima osvojili 13 mandata, dakle mandat više nego što je Most imao prilikom raspuštanja osmog saziva Sabora.

- U neposrednom razgovoru s pregovaračkim timom Mosta nije se moglo primijetiti ništa ultimativno. Baš suprotno. Mislim da su i oni nešto naučili iz iskustva koje je iza njih, i čini mi se da su počeli funkcionirati kao stranka - kaže nam druga osoba iz HDZ-ova pregovaračkog tima. Napominje, međutim, kako se tek razgovaralo o sedam zahtjeva koje je Most unaprijed postavio, da se o njima rade detaljnije analize, a tek će se idućeg tjedna na stol staviti program Vlade. Tek kada na red dođe program Vlade, moći će se govoriti nešto više o broju ministarstava te podjeli resora.

- Činjenica je da smo počeli razgovore s Mostom. Izuzetno poštujemo njihovih 13 mandata. Tu su se potvrdili kao relevantan politički akter na sceni... Kad je riječ o Mostu, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je Most istaknuo uoči izbora - otvoreno je rekao Plenković.

Što su doista konačna očekivanja i zahtjevi Mosta te jesu li neslužbene informacije o traženju sedam ministarstava tek sredstvo pritiska na HDZ, iz Mosta se nije moglo čuti. Njihov čelnik Božo Petrov nije odgovarao na pozive, a nije ni glasnogovornik Miroslav Šimić.

Iz razgovora s HDZ-ovcima jasno proizlazi kako nema nikakve dileme oko toga da im je Most prvi prirodni partner.
- Treba imati u vidu da imaju respektabilnih 13 mandata, ali i uvažavati da ih HDZ ima 61 - kaže osoba iz vrha HDZ-a, dopuštajući mogućnost da, pokaže li se Most iracionalnim u zahtjevima, HDZ formira manjinsku Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:29