RASKOL NA LJEVICI

Izvor iz vrha SDP-a za Jutarnji: Bez Radničke fronte stranka Možemo! postala je poželjan partner

Možemo! su demantirali da postoji dogovor sa SDP-om i uzvratili da ih je Radnička fronta ucjenjivala podrškom Katarini Peović u Rijeci
Katarina Peović
 Damjan Tadić/Cropix

Zeleno-lijevi blok jučer popodne, samo pet mjeseci nakon izbora, popucao je po svim šavovima: najprije su u utorak obznanili kako Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa ORaH ne želi na predstojeće lokalne izbore ići s Radničkom frontom, a zatim jučer kasno popodne, pošto je vođa ZLB-a Tomislav Tomašević tijekom dana odbijao novinarske pozive, poslali javno priopćenje. U njemu poručuju kako "zbog iznesenih optužbi i teško narušenih odnosa nema više prostora za suradnju s RF-om u Saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini". Drugim, riječima, da su Katarinu Peović izgnali iz saborskog kluba - premda je ona tijekom dana izražavala nadu da je "riječ samo o privremenoj fazi, ovakav razlaz nije dobar za ljevicu" i nije vidjela zapreke da ostanu na okupu jer su i u Skupštini i u Saboru nastupali ujedinjeno i kvalitetno.

Neslaganja

"Izbacili su me, valjda je to bolje. Nema smisla sad više trošiti riječi na dvostruke kriterije. Mi ćemo svom snagom krenuti naprijed", kratko je sinoć komentirala Peović.

Povod raskidu suradnje jest neslaganje sa strategijom za lokalne izbore. RF se protivio koaliciji s SDP-om koji je, navodno, spreman podržati Tomaševićevu kandidaturu za zagrebačkoga gradonačelnika. ZLB se u zamjenu za podršku SDP-a odrekao Katarine Peović, o čijim stajalištima od samog početka unutar bloka postoji zazor i koja nikad i nije dobila ultimativnu podršku svojih političkih saveznika. Ona je, navodno, trn u oku SDP-a kao kandidatkinja RF-a za gradonačelnicu Rijeke koja će pokušati svrgnuti s vlasti SDP-ova gradonačelnika Vojka Obersnela. U utorak je zastupnica Možemo! Sandra Benčić demantirala da postoji ikakav deal sa SDP-om i izjavila kako su u Zagrebu "otvoreni za mogućnost stvaranja široke antibandićevske koalicije u kojoj bi bili i SDP i RF ako tako odluče", ali ostalo je visjeti u zraku: kakvog to smisla ima nekoga izbaciti da bi ga opet ubacio.

ZLB navodi da je vodstvo RF-a u listopadu više puta preko medija pred ostale članice postavilo ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke ili bi to “moglo dovesti do pucanja koalicije u cijelini”. Odlučili su da na takav ultimatum ne pristaju. Peović je jučer u Saboru ustvrdila da nikakvih ucjena nije bilo, nego da su samo htjeli dobiti transparentan odgovor o procesu pregovora. Potvrdila je i da su tražili podršku ZLB-a za lokalne izbore u Rijeci "gdje više desetljeća vlada SDP, devastirajući u svojoj vladavini, gore nego u Zagrebu." Ona sama sumnja da će Možemo! sklopiti suradnju sa SDP-om i ne krije da joj koalicija sa SDP-om nije opcija: "Inzistirali smo da se ne ide u koaliciju s SDP-om, jer je to stranka u kojoj su bili 'Bandićevi žetončići' i koja je njega dovela na vlast, donosila antiradničke politike, a vođe se nisu distancirale od takve politike".

Neprihvatljiva retorika

Na pitanje kakve su šanse da se dogovori suradnja SDP-a i Možemo! za zagrebačke izbore, u vrhu SDP-a neslužbeno odgovaraju: "Velike, ako se oni dogovore međusobno. SDP bi podržao Tomaševića. U tom slučaju bismo imali zajedničku koalicijsku listu, to je abeceda koalicijskih sporazuma, sve drugo bi bilo suludo".

Taj izvor kategorički odbija spekulacije da su Tomaševiću uvjetovali da se "riješi" RF: "Ma kakvi! Mi s time nemamo veze! To je njihova interna stvar".

Pregovori traju, kaže šef SDP-a Peđa Grbin, i odriče da bi postavljali uvjete: "Ako ideš u razgovore, nema fige u džepu i ultimatuma, jer to onda i nisu pregovori", kratko je rekao Grbin. Arsen Bauk drži da bi bilo neracionalno trošiti vrijeme na uvjeravanje Peović da je SDP lijeva stranka kad ih je ona isključila: "Većini naših birača neprihvatljiva je retorika koju ima Peović i mislim da nam suradnja s njom ne bi koristila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:06