KONTROVERZNI ZAJAM

IZVORI BLISKI KARAMARKU: Znao je za pozajmicu od PPD-a, vjerojatno je potpisao i neku zadužnicu

U HDZ-u planiraju vratiti sve pozajmice novim kreditom od 4,4 milijuna kuna
 Boris Kovačev / CROPIX

HDZ se zaduživao kod više tvrtki, a posljednju pozajmicu dao joj je DIV, i to 23. prosinca 2015., u visini od 1,4 milijuna kuna, uz kamatu 6 %, a vraćena je u roku, 29. siječnja, navodi se u izvješću o poslovanju HDZ-a u 2014. i 2015. koje je iz stranke poslano kandidatu za šefa HDZ-a Andreju Plenkoviću, a objavila ga je Hina.

Mnogi su jučer komentirali zašto je pozajmica od DIV-a, koji inače dobiva subvencije od države za brodogradilište, uzeta na rok od samo mjesec dana.

- Potpuno nerazumljivo, kao što je nejasno zašto se i inače nisu zaduživali u banci, nije mi razumljiva ta logika, kao ni tih poduzetnika kojima može samo štetiti da ih se povezuje s nekom političkom strankom - komentirao je naš sugovornik iz HDZ-a. Iz DIV-a, tvrtke Tomislava Debeljaka, jučer su potvrdili kako su „u predbožićno vrijeme iz HDZ-a primili molbu za zajam da bi kratkotrajno premostili poteškoće i isplatiti plaće zaposlenicima”. “U DIV Grupi veliku pozornost polažemo na društveno-odgovorno poslovanje kako bismo dali doprinos poboljšanju kvalitete života u zajednici”, stoji u priopćenju DIV-a. Iz izvora u vrhu HDZ-a jučer smo doznali da se sada planiraju vratiti sve kratkoročne pozajmice, i to novim kreditom, a riječ je o ukupnom iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Što se tiče svih trenutnih kreditnih obveza HDZ-a one, doznajemo, iznose 12,4 milijuna kuna. Također doznajemo da je HDZ 2015. završio u plusu s milijun kuna. U izvješću se spominju i sve pozajmice Prvog plinarskog društva, kod kojega su se 2014. zadužili za tri milijuna kuna, uz kamatu od 7,5 posto i rok otplate do prosinca iste godine. Rok otplate pomicao se pet puta.

HDZ se zadužio i kod tvrtke Viadukt na iznos od 200.000 kuna uz kamatu od 7,5 % i rok otplate do 31. svibnja 2015. U Viaduktu doznajemo da je veza za pozajmicu bio jedan čovjek koji je radio kod njih a inače je u vezi s HDZ-ovcima, te da su im pristali posuditi novac jer je kamata bila visoka.

Karamarko Brkiću: Čemu nervoza?

Od izvora bliskog bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku doznajemo kako je istina da je znao za tu pozajmicu od PPD-a te da je vjerojatno i potpisao neku od zadužnica za taj kredit. Međutim, naš izvor komentira da se Karamarko čudi zašto se zamjenik predsjednika uznemirio zbog te priče. Karamarku nije jasno zašto se Brkić uplašio kad je sve bilo u skladu sa zakonom pa ni sama revizija nije u tome vidjela ništa sporno. Čak je Karamarko nazvao Brkića, kaže nam izvor, da ga pita: “Čemu nervoza?”

Bivši šef HDZ-a, kaže naš izvor, smatra da ta pozajmica uopće nije sporna jer je stranka u nekim trenucima imala problema s financijama pa su čak kasnile i isplate plaća, stoga ne smatra spornim što su uzeli taj kredit, više se čudi reakcijama stranačkih kolega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:28