SVE U SVOJE VRIJEME

IZVORI IZ VLADE I HDZ-a O DVOJCU KOJI SE POBUNIO PROTIV PLENKOVIĆA 'Premijer mora pokazati tko je gazda i predsjednik HDZ-a, riješit će ih u paketu'

 
 HANZA MEDIA

Plenković mora pokazati tko je gazda i predsjednik HDZ-a - komentirao nam je jučer jedan blizak suradnik premijera Andreja Plenkovića u Vladi i stranci kada smo ga pitali treba li Davor Ivo Stier ostati na poziciji političkog tajnika nakon govora na Općem saboru HDZ-a u kojem je neizravno najavio preuzimanje stranke.

Stier, dojučerašnji najbliži suradnik Plenkovića koji je skupa s njim nakon Tomislava Karamarka prvo preuzeo HDZ, a onda i Vladu, nakon Općeg sabora HDZ-a prometnuo se u najozbiljnijeg konkurenta za mjesto predsjednika stranke.

Plenković i Stier počeli su se razilaziti kada je on otišao iz Vlade zbog koalicije s HNS-om, zatim se otvoreno suprotstavio ratifikaciji Istanbulske konvencije, da bi kulminiralo njegovim govorom popraćenim ovacijama brojnih sudionika Općeg sabora HDZ-a.

U normalnim okolnostima politički tajnik HDZ-a netko je tko vjerno zastupa stav i politike vodstva stranke, pa je poprilično bizarna situacija u kojoj Stier otvoreno kritizira Plenkovića, a istodobno bi trebao biti čovjek od njegova najvećeg povjerenja.

Krhka većina

Stier, pa onda i Miro Kovač, kao međunarodni tajnik stranke koji je također oporba Plenkoviću u HDZ-u, sigurno neće ostati na svojim pozicijima, oni će biti u paketu riješeni i samo je pitanje pravog trenutka za to, a taj trenutak, smatraju mnogi, nije sada.

Naime, premijer, oslabljen zbog afere hotmail, sada je najranjiviji i sigurno mu ne treba zaoštravanje prema Stieru i Kovaču jer bi tako, misle neki u HDZ-u, od njih napravio žrtve i možda bi im dodatno porasla popularnost. Dodatno, Kovač i Stier su saborski zastupnici i kada bi otkazali poslušnost u Saboru, Plenković bi izgubio krhku saborsku većinu, iako malo tko vjeruje da bi Stier mogao rušiti HDZ-ovu Vladu.

- Sve u svoje vrijeme - kažu neki premijerovi suradnici na pitanje što sa Stierom i Kovačom.

Da je premijer zapravo u nezavidnoj situaciji smatraju mnogi naši sugovornici iz Vlade i HDZ-a. Plenković, kažu naši izvori, s jedne strane mora pokazati odlučnost i stav da čvrsto vlada strankom i da mu ne može politički tajnik, kojeg je sam odabrao, kritizirati njegove politike. No, s druge strane, Kovač i Stier bi teoretski zbog toga mogli srušiti Vladu ili u najmanju ruku raditi probleme pri izglasavanju bilo kojeg Vladina zakona u Saboru.

- Trebao je Plenković to davno riješiti, ali kao kod većine problema, on odugovlači, a sada je sve teže i teže to napraviti. Opet, ne možemo se svi praviti da je sve u redu kad nije. Jednostavno, Plenković mora presjeći i donijeti odluku, kakvu god - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Jedan drugi visokopozicionirani član stranke, nesklon premijeru, ne misli da će se u ovom trenutku premijer riješiti Stiera i Kovača jer mu je to preriskantno, a drugi pak pojašnjava da bi time Stier samo dodatno dobio na važnosti.

- Teško mi je reći hoće li biti nekih sankcija za Davora Ivu Stiera nakon njegova govora u subotu na Saboru stranke. Plenković je tu u prilično nezavidnoj situaciji. Ako bi ga sada smijenio s mjesta političkog tajnika, Stier bi među članstvom dobio još veću potporu. S druge strane, ako ne učini ništa, opet nije dobro, jer ima političkog tajnika s kojim se potpuno razilazi i koji je praktički najavio svoju kandidaturu - kaže jedan istaknuti član HDZ-a.

Kasna reakcija

Smatra da je Plenković to trebao riješiti još kad je Stier podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade. Nekoliko članova HDZ-a jučer je također istaknulo da je premijerova reakcija zakašnjela i ne vjeruju da će biti sankcija za kritičare sa Sabora HDZ-a.

- Mislim da Plenković neće ništa poduzimati, da neće smjenjivati ni Stiera, ni Kovača koji je međunarodni tajnik. U ovoj situaciji to ne bi bilo dobro rješenje. Koristilo bi njima, a ne Plenkoviću - smatra još jedan član HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:52