NIJE REKAO PREMIJERU

IZVORI IZ VRHA HDZ-a ZA JUTARNJI O OSTAVCI MINISTRA KRSTIČEVIĆA 'Mislim da se ovaj put neće vratiti'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku pred televizijskim kamerama, u prijenosu uživo nakon nesreće s padom vojnog zrakoplova u kojoj su poginula dva mlada pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovo je treći put da Krstičević u mandatu ove Vlade podnosi ostavku, a tek sutra će se znati hoće li premijer Andrej Plenković tu ostavku i prihvatiti, ili će je opet odbiti.

Ostavka potpredsjednika Vlade u prijenosu uživo nije bila najavljena Banskim dvorima.

Plenković za nju, kao što je rekao sam Krstičević, nije znao, a izvori iz vrha HDZ-a potvrđuju nam kako nikome u stranci ona nije bila najavljena. Dapače, netom prije najavljene ostavke, premijer je davao intervju za HRT, u kojem je govorio o nesreći, ali ostavku nije spominjao.

S Krstičevićem se večeras čuo telefonski nakon što je on podnio ostavku, a sutra će se s njime sastati, poručili su iz Banskih dvora. Izvori iz vrha stranke procjenjuju kako su mali izgledi da ovaj put Krstičević ostane ministar i da povuče ostavku ususret izborima.

Oporba bi, procjenjuju u HDZ-u, sigurno iskoristila ovu nesreću za napad na njega.

- Poznavajući ga, njemu je to jako teško palo, a ostavku nije najavio. Bio je slučaj s poginulim pilotima Kiowe, sada je još dvoje ljudi poginulo, on je emotivac, vidio je tu neku svoju odgovornost i sigurno da nije htio prolaziti "pljuvanje" oporbe nakon što je to već jednom prošao, i sam je odmah podnio ostavku. Mislim da se ovaj put neće vratiti - procjenjuje naš sugovornik iz HDZ-a.

Krstičević je, podsjetimo, prvi put ostavku nudio u srpnju 2017. nakon velikog požara u Splitu, kada je tadašnja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kritizirala sustav poručivši kako se nije dovoljno brzo reagiralo, da je vojska trebala ranije otići na požarište te kako treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i kako se proširio.

Krstičević ni tada nije obavijestio premijera o ostavci, već je poručio da odluke donosi samostalno. Ostao je na mjestu ministra nakon što su i premijer i predsjednica rekli da radi sjajan posao.

Drugu je ostavku nudio početkom ove godine, kada su mediji počeli pisati o nelogičnostima u njegovoj ispunjenoj imovinskoj kartici, u kojoj nije točno prijavio vrijednost i površinu kuće s okućnicom u Žaboriću.

Iako su mediji pisali o toj ostavci, premijer ju je poslije demantirao, poručivši kako ministar nije ponudio ostavku nego je "emotivac" i kako će s njim razgovarati tijekom vikenda.

To je bilo netom prije unutarstranačkih izbora u HDZ-u, a prije same te ostavke dogodila se i nesreća u kojoj su poginula dvojica pilota helikoptera Kiowa.

Krstičević je i tada ostao ministar.

Pitanje je hoće li i sada preživjeti, samo dva mjeseca od parlamentarnih izbora, u kojima je Plenković računao na njega. Naime, na proteklim parlamentarnim izborima 2016. Krstičević je nakon Plenkovića dobio najveći broj preferencijalnih glasova u HDZ-u.

U Dalmaciji, gdje je nosio listu u X. izbornoj jedinici, osvojio je preko 32.000 glasova. Vodstvo HDZ-a, doznajemo, i sada je računalo da će nositi listu u Dalmaciji.

Krstičević je bio i šef izbornog stožera Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima na kojima je pobijedio, član je i Predsjedništva HDZ-a.

O ostavci nije, doznajemo, obavijestio ni predsjednika Republike Zorana Milanovića, s kojim se čuo nakon nesreće. Milanović će, pak, sutra komentirati njegovu ostavku, poručuju s Pantovčaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:59