IPAK ŽELI U BANSKE DVORE

'JA ĆU BITI BUDUĆI PREMIJER, ALI MOJI MINISTRI BIT ĆE STRUČNJACI' Karamarko prekinuosve spekulacije za novi Globus

Sve drugo bilo bi nevjerodostojno i neozbiljno, to plasiraju zlonamjerni ili neupućeni, kaže šef HDZ-a.
 Robert Fajt / CROPIX

Na sljedećim parlamentarnim izborima, kad god oni bili, bit ću kandidat za premijera. Sve drugo bilo bi nevjerodostojno i neozbiljno, i takve spekulacije ili su zlonamjerne ili ih plasiraju neupućeni – rekao mi je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u nedjelju ujutro. Zatekao sam ga kako pije kavu u svojem omiljenom kafiću u Domagojevoj ulici, nedaleko od Trga žrtava fašizma u Zagrebu. Bio je ležerno odjeven, u traperice i sportsku majicu. Sa sobom je imao nekakav zbornik radova Matice hrvatske. Poslije mi je objasnio da je riječ o knjizi - “Hrvatski identitet”, piše Globus.

Dodao je da s njom paralelno čita “Hrvatske zemlje 18. stoljeća”.

“Znate da sam ja povjesničar”, govori i smije se.

Prije toga čitao je memoare solinskog slikara Joze Kljakovića.

Biografije i povijesna literatura glavno mu je štivo.

Tijekom razgovora šef HDZ-a djelovao je opušteno. Bio je udobno zavaljen u stolac, s prekriženim dlanovima i govorio je smirenim glasom.

Smrknuo bi se jedino kad bih mu spomenuo neke poteze ili izjave Vlade Zorana Milanovića.

Karamarko je uvjeren da su svoju priliku propustili u prvoj godini mandata.

“Sve bolne poteze morali su povući u prvih šest mjeseci, a oni su se bavili samo kadroviranjem”, drži on.

Siguran je kako su prijevremeni izbori neminovni.

“Da me ne biste krivo shvatili, HDZ mora doći na vlast potpuno spreman, s timom stručnjaka čija će glavna referenca biti znanje i iskustvo, a ne stranačka podobnost. Ako dođemo na vlast samo radi vlasti, onda je bolje da se ne kandidiramo”, govori.

Prijevremeni izbori Stekao sam dojam kako mu je vrlo važno da se prekinu nagađanja o tome tko će biti HDZ-ov kandidat za premijera.

Još u vrijeme unutarstranačkih izbora spekuliralo se o mogućnosti da Karamarko bude kandidat za predsjednika države. Poslije se, nakon što je preuzeo stranku, tvrdilo da bi HDZ za premijera mogao istaknuti nekog od stranačkih gospodarskih stratega, dok bi Karamarko ostao predsjednik stranke. Prema zadnjoj interpretiranoj iz intervjua HDZ-ova političkog tajnika Tomislava Čuljka Globusu, Karamarko bi mogao postati predsjednik Sabora, a Vladu bi onda vodio opet netko od HDZ-ovih gospodarskih stručnjaka.

Šef HDZ-a odbacuje sve te teorije i naziva ih zlonamjernim konstrukcijama. Najavljuje da će upravo on biti kandidat desnog bloka na idućim parlamentarnim izborima.

Ovo ljeto najvažnije je za Karamarkov mandat na čelu HDZ-a.

Nakon pobjede na europskim izborima i pobjede ili egala na lokalnim izborima, ovisi kako tko tumači, predsjednik HDZ-a učvrstio je poziciju u stranci i lopticu prebacio Kukuriku koaliciji.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:30