ODUSTAO U ZADNJI ČAS

'JA KRIV ZA SKUPU SVEČANOST ULASKA U EU? NEKA VLADA POŠALJE RAČUN!' Redatelj Dolenčić o optužbama

Dolenčić je bio otkazao suradnju zbog neslaganja s Vladom, koja je u posljednji tren tražila novog redatelja

Proslava ulaska Hrvatske u EU u početku je trebala stajati 50 milijuna kuna, u jednoj fazi planirana je na Trgu kralja Tomislava, a ne na Jelačić placu. S obzirom na kratke rokove i otkaze ljudi uključenih u osmišljavanje svečanosti, sve je skrpano doslovce u zadnji čas, a u pozadini brojnih probi i sigurnosnih provjera odvijali su se povremeno i iscrpljujući pregovori s raznim tvrtkama i izvršiteljima poslova od kojih su neki gotovo pa ucjenjivali organizatora.

Komična situacija

Na kraju je Dora Ruždjak Podolski sa svojim timom osmislila i režirala proslavu i za nju dobila pohvale građana i kolega iz struke, a kad je objavljeno da su troškovi organizacije umjesto planiranih 5,2 dosegnuli 6,4 milijuna kuna, za to prekoračenje u Vladi su odgovornim prozvali redatelja Krešimira Dolenčića, koji je otkazao suradnju u posljednji trenutak. Dolenčić se ne smatra odgovornim i cijela mu je situacija komična.

- Mogu se samo nasmijati. Nisam uzrujan, ne mislim reagirati, a jedino još preostaje da mi pošalju račun za dodatne troškove. To bi bio sjajan materijal za stand up komediju - komentirao je Dolenčić, koji kaže da je u projekt pozvan prekasno, da su pregovori bili amaterski te da se povukao na vrijeme kako ne bi ugrozio svečanost.

Međutim, priča o organizaciji proslave počela je prije Dolenčićeva angažmana, kada je početkom 2012. godine za proslavu bio zadužen tim iz Ministarstva vanjskih poslova Vesne Pusić. Oni su, doznajemo, za ambicioznu proslavu planirali potrošiti oko 50 milijuna kuna, a Hrvatska se kroz razna događanja i proizvode trebala promovirati po trgovima velikih europskih gradova. U Vladi su taj koncept proglasili megalomanskim te srezali budžet na pet milijuna kuna i posao povjerili radnoj skupini za obilježavanje pristupanja EU, na čijem je čelu bio Tomislav Saucha, šef Kabineta premijera Milanovića. Krajem 2012. krenulo se u pregovore s Dolenčićem, koji je ideje MVP-a okrenuo naopačke. Umjesto da se Hrvatska prezentira po Europi, Dolenčić je odlučio Europu dovesti u Hrvatsku.

Nova koncepcija

- Htio sam da svaka od zemalja EU pošalje nešto svoje u naše gradove. Da napokon u jedan Ogulin stigne, primjerice, nizozemski DJ. Ovako se svečanost svela na odbrojavanje do ponoći kao za Novu Godinu - kaže Dolenčić. Suradnja je pukla na izboru lokacije središnje svečanosti. Redatelj je htio Tomislavac.

- Dužnosnici bi nakon večere u Esplanadi mogli došetati do mjesta svečanosti, a građani bi mogli sjediti na travi. Čitava potkova bila bi osvijetljena - opisuje Dolenčić. Kad su organizatori odbacili tu ideju te rekli da će proslava će biti na Jelačić placu, redatelj je otkazao suradnju.

- Nakon što je redatelj čiji je koncept prihvaćen odustao, dodatne troškove stvorili su nova koncepcija programa u zadnji čas, kao i novi suradnici - kažu u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:23