MINISTAR JE OPTIMISTIČAN

'JA SAM SAMO VOJNIK U OVOJ BITCI' Beroš otkrio kada očekuje da će stroge mjere početi davati rezultate: 'Ako to ne upali, bit ćemo još restriktivniji'

 
Vili Beroš
 Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je jutros u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' gdje je izjavio kako očekuje da će restriktivne mjere kroz koji dan početi davati rezultate.

- Unatoč širenju zaraze u zdravstvenim ustanovama, imamo dovoljno zdravih liječnika u sustavu, uvjerava Beroš.

Kaže da ne isključuje uvođenje još strožih mjera iako, kako tvrdi, aktualna situacija u ovom trenutku ne pokazuje potrebu za tim.

- Zasad smo poduzeli značajne restriktivne mjere, i očekujemo da će kroz koji dan početi davati rezultate. Ako broj novooboljelih bude znatno rastao, izvjesno je da ćemo morati poduzeti još restriktivnije mjere, rekao je ministar.

Otkriva da će u 9 i 16 sati Stožer informirati javnost o broju novooboljelih, no kaže i da nekih novih značajnijih momenata nema.

- Ja sam samo vojnik u ovoj bitki, kazao je Beroš.

- Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas, usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se dešava da on ulazi, što je na neki način očekivano, jer naravno je riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstveni sustav. Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus, rekao je Beroš.

Rekao je da su liječnici puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Dodao je da se može dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način kao jučer u Osijeku.

- Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima, a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio, rekao je za Hrvatski radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:35