DAMIR KAJIN

‘Ja sam za IDS živio, učlanjivao sam ljude, ali ovo se sada moralo dogoditi... Buzet? Ovo će biti moj jedini mandat‘

‘Ne planiram više mandata jer ću nakon ovog mandata imati 62 ili 63 godine, to nije starost, ali to su zrele godine‘, rekao je Kajin
Damir Kajin
 Goran Sebelic/Cropix

Damir Kajin, bivši dugogodišnji IDS-ovac koji je na upravo održanim lokalnim izborima postao gradonačelnik Buzeta kao nezavisni kandidat s podrškom SDP-a, za tportal je objasnio kako je došlo do te njegove pobjede. Osvrnuo se i na svoju bivšu stranku.

Kajin je rekao da će mu među prvim potezima biti obilazak javnih tvrtki i razgovor sa zaposlenicima, a zatim će raspisati natječaj za pročelnička mjesta. Očekuje da oni koji su u nadzornim odborima u roku od 15 dana daju svoje mandate na raspolaganje.

- S moje strane neće biti nikakvog revanšizma među zaposlenicima, nikakvog osvetničkog pohoda. Svi zaposlenici pročelnici imaju svoje familije i žive od plaće koju ostvaruju od posla koji obnašaju, od te plaće ovisi im egzistencija i svatko zaslužuje još jednu šansu. Građani su glasali za stabilnost, ne za avanturizam, i tu stabilnost im nudim. Jer u porazu čovjek mora biti dostojanstven, a u pobjedi, ako neće biti velikodušan, onda barem mora biti pravičan, rekao je Kajin, koji će potpisati koalicijski sporazum s listom Deana Prodana, s čijim će vijećnicima imati većinu u Gradskom vijeću Buzeta. Ističe da neće biti podjele plijena i ucjena te da zajedno mogu puno toga napraviti.

Najavio je dogradnju Doma umirovljenika, nastavak aglomeracije Buzet, radove na obilaznici i otvaranje grada prema Rijeci i Kopru.

- Ako bi se realiziralo samo ta četiri projekta, uz zgrade POS-a i nekoliko manjih investicija u uređenje staroga grada, mislim da bismo ostavili spomen iza sebe, pod uvjetom da se gospodarstvo očuva na sadašnjoj razini, rekao je Kajin.

Kajin se osvrnuo i na svoju bivšu stranku IDS, koja je u Istri izgubila u nizu gradova i općina.

- Sada imamo posve novu arhitekturu Istre. Ova poruka IDS-u bila je brutalna iako treba biti pošten i reći da ovako dalje više nije moglo ići. Istra je zaslužila promjenu jer nam se politika počela svoditi na feštice i parolice 'mi smo Istrijani, drugi nas eksploatiraju', ne priznajući činjenicu da od 2017. više novca povlačimo iz državnog proračuna nego što uplaćujemo u njega. Samo propast Uljanika koštala je porezne obveznike 4,5 milijardi kuna. To je ekvivalent 10 tisuća stanova od 50 kvadrata, u kojima može biti smješteno stanovnika koliko ima Pula. Ima i gora stvar od propasti Uljanika, a to je da su nam institucije kontaminirane, bilo da je riječ o lokalnoj samoupravi, javnim poduzećima, o DORH-u i dijelu pravosuđa, a jučer i policije. Osobno smatram da je to daleko veća šteta od 4,5 milijardi kuna, koliko je država isplatila za jamstva za Uljanik, rekao je Kajin pa nastavio o tome što se dogodilo na izborima da je IDS izgubio:

- IDS-u se nije dogodio crni labud, nego je na dan izbora sletjelo cijelo jato crnih labudova, kao da su ovdje organizirali neki svoj kongres. Činjenica je da IDS neće biti isti, a Istra je 90-ih godina bila IDS. To je povijesna stranka, ja sam živio za IDS i učlanjivao ljude u Buzeštini, sjevernoj Istri, Liburniji. Budite uvjereni da nisam spokojan zbog toga, ali drugačije nije moglo ići. Ekipa oko Miletića nije prepoznala trendove, a kamoli da je bila sprema solidarizirati se i dijeliti sudbinu s građanima. Ako se dogodi ponavljanje izbora za župana na samo jednom mjestu u Puli, a razlika je 54 glasa, Miletić neće postati župan. Ovi izbori nisu bili glasanje za SDP-ova Danijela Ferića, nego su bili kontra Miletića i politike koja je postala teret Istri, kaže Kajin.

Istaknuo je da planira odraditi samo jedan mandat na čelu grada.

- Ne planiram više mandata jer ću nakon ovog mandata imati 62 ili 63 godine, to nije starost, ali to su zrele godine. Mislim da u ovim godinama Buzetu mogu dati puno više nego kada sam bio puno mlađi. Ako ništa, onda sigurnost, stabilnost koju su prepoznali moji sugrađani. Jer nemojte misliti da ovi aktivistički pokreti nisu mogli napraviti darmar i na području Buzeta, rekao je Damir Kajin za tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:06